Het verhaal van De Niemanders is al vaker beschreven. Rocco Osterman en Wout Kemkens die ‘binnen de muren’ in gesprek gaan met (ex)gedetineerden en speuren naar bijzondere verhalen, kantelmomenten in het leven als inspiratie voor een uniek album De Niemanders (2020). “Eén van de indrukwekkendste Nederlandse rockalbums van de laatste jaren.”, schrijft de Volkskrant en waardeert het met vier sterren. Op 16 december is Podium Doesburg in de oude Gasthuiskerk in Doesburg de locatie waar De Niemanders het allerlaatste concert geven. De oude kerkzaal levert met een zitconcert een prachtige intieme setting op waarbij het podium onder het oude kerkorgel staat.

De Niemanders

Op het kleine podium staat een vijfkoppige band met naast Rocco en Wout ook Bram Knol op drums, Erik Harbers op bas en voor het podium Jarno van Es op de vleugel. Maar op en naast het podium gebeurt meer. Maarten Krielen figureert in een wit gevangenispak lijkende outfit waarbij hij gedurende het concert langzaam touwtjes spant en A4’tjes ophangt met teksten en gedachten van gedetineerden.

Het concert

De Niemanders
Vrijdag 16 december 2022
Podium Doesburg Gasthuiskerk

Hoog boven het podium, naast het kerkorgel, zit Edwin Baars op de balustrade die tussen de nummers door als een voice over teksten uitspreekt die het publiek een inkijkje geven in de gedachten van gedetineerden tijdens hun verblijf ‘binnen’. Zoals bijvoorbeeld over de psycho-pestkop, die met een lepeltje langzaam  op de verwarmingsbuizen tikt en daarmee de boel probeert gek te maken. Een tekst die over gaat in het nummer ‘Kopfkino’: “Elk uur dat je slaapt schrik je niet…”. De bandleden verstaan elkaar zonder woorden waardoor de focus volledig op de muziek, de teksten en de performance komt te liggen. Dat maakt het geheel indringend en geeft een intiem inkijkje in de gedachten van gedetineerden.

De Niemanders

Allerlaatste optreden?

Met enkel begeleiding van Jarno op de piano zingt Rocco het nummer  ‘Walk The Mile’ waar Maarten voor het podium vanuit de vrije expressie danst op de beweging van de muziek. Rocco introduceert het laatste nummer van de set ‘Rolling Joe’ over de ontmoeting van Joe uit Leeuwarden die zijn broer heeft gedood, maar niet goed weet wat er nu precies is gebeurd. Iets met drugs en alcohol weet Joe nog, maar het moment zelf niet meer. 

Onder een staande ovatie vertelt Rocco dat dit concert de allerlaatste is van De Niemanders, maar er komt wel nieuwe muziek verklapt hij gelijk als muziekprojecten van de huidige bandleden het toelaten. Dus mogelijk toch niet het allerlaatste concert en dat is heel goed, want wie geen optreden van De Niemanders heeft gezien, heeft echt wat gemist.

De Niemanders

De Niemanders