Donderdag 21 april was de vierde editie van de 3voor12 Gelderland Awards in Luxor Live. In een volgepakte bovenzaal reikte Job ten Berge (oprichter van de Circus Factory in Nijmegen) de Awards uit aan de winnaars in de 5 categorieën.

Fans konden bands/muzikanten nomineren voor de 3voor12 Gelderland Awards in vijf categorieën: Beste (single) release, Beste artwork, Beste nieuwkomer, Beste live performance en Beste video. Dat werd massaal gedaan wat resulteerde in een shortlist die voorgelegd werd aan een vakjury.

De 3voor12 Gelderland vakjury bestond uit Erik Ramaker (programmeur DRU, Ulft), Eva von der Assen (programmeur PAARD, Den Haag), Raoul Soentken (drummer/drumleraar/producer, Edgetip in Arnhem), Jort Jongsma (producent/cameraman, De Mobiele Filmcrew) en Ron van der Sterren (coordinator popUPop, Wageningen).

Naast de 3voor12 Gelderland Award ontvingen de winnaars een 'goodiebag' van Kroese Records, éénmalig gratis gebruik van een oefenruimte in Popcentrum Jacobiberg, een uitnodiging voor een optreden in één van de zalen van popUPop in Wageningen én een uitnodiging voor een optreden op de Ronde Weide bij Park Open in Sonsbeekpark in Arnhem. Poppunt Gelderland stelt €50 concerttegoed bij een Gelders podium of festival naar keuze beschikbaar.

Beste release

Genomineerden in de categorie Beste release waren: Adrum - OOF, Box of Kings - Molly My Dear, Marise - Koude Lijf, Sonic Whip - Triskelion en The Stone Souls - The Stone Souls. Winnaar is Marise met haar single Koude Lijf.

De Achterhoekse Marise maakt Nederlandstalige electropop. Marise den Bakker studeerde aan de Herman Brood Academie en bracht in 2019 haar  debuutalbum Lief, ik vind je zacht uit met nummers in de stijl van Roos Blufpand, Wende en Bazart. Ze stond onder meer op de vierde editie van Gelders Goed en op de Dag van de Achterhoekse Popmuziek. Haar teksten zijn een dagboek en verhalen over gedachten en gevoelens uit haar dagelijks leven. 'Koude Lijf' verscheen in 2021.

Marise - Beste release

Beste artwork

Genomineerden in de categorie Beste artwork waren: Adrum - OOF, Jack Jarryd - Evolve, Parsa - Stars, Snow Coats - Anyway en The Stone Souls - The Stone Souls. Winnaar is The Stone Souls met het artwork voor het album The Stone Souls.

The Stone Souls is een band uit Oud-Zevenaar bestaande uit Theodor Versteegen (gitaar) en Lina Kuipers (zangeres). Inspiratie komt zowel uit indierock als Americana en dark country. Na een paar singles verscheen hun debuutalbum eind december 2020. Het artwork van de hoes is gemaakt door de Amerikaanse illustrator Keri Newton die bevriend is met The Stone Souls. Keri tekent onder meer bijzondere wezens en dystopische gebeurtenissen.

The Stone Souls - Beste artwork

The Stone Souls

Beste live performance

Genomineerden in de categorie Beste live performance waren: Jack Jarryd, Kingsta, The Koalaz, Power to the Pipo en Sonic Whip. Winnaar is Jack Jarryd. Hij kon zelf helaas niet aanwezig zijn vanavond, dus de prijs werd namens hem in ontvangst genomen.

Jack Jarryd uit Wageningen bracht eind 2021 zijn eerste ep Evolve uit en zoekt in zijn performance naar de ultieme connectie met het publiek. Middels analoge instrumenten en digitale synths is hij soms intiem en innemend, maar vooral energiek en met een grote liefde voor rock ‘n roll. Met voorbeelden als Prince, Phil Collins en Elton John weet hij dat goede songs net zo belangrijk zijn als de manier waarop je ze vertolkt. Hij was al te gast bij Radio Veronica, Radio 2, Q Music en 3FM, verzorgde het voorprogramma voor Blaudzun en speelde in Luxor Live.

Jack Jarryd - Beste live performance

Beste nieuwkomer

Genomineerden in de categorie Beste nieuwkomer waren: Adrum, Boter Bij De Vis, Just Leo, Marise en The Stone Souls. Winnaar is The Stone Souls.

The Stone Souls zijn afkomstig uit Oud-Zevenaar bestaande uit Theodor Versteegen (gitaar) en Lina Kuipers (zangeres). Tijdens de corona-perikelen nam het duo samen met drummer Robert Liwier en percussionist Maarten Zaagman hun debuutplaat op die eind 2020 verscheen. Inspiratie komt zowel uit indierock als americana en dark country. Na hun debuutalbum zijn er verschillende singles verschenen, waaronder een aantal recente in aanloop naar hun nieuwe album. Die plaat verschijnt in juni 2022.

The Stone Souls - Beste nieuwkomer

Beste video

Genomineerden in de categorie Beste video waren: Boter Bij De Vis - Als het Behang, Snow Coats - Anyway, Solomon State - Pity, The Stone Souls - In Another Life en Thaïti - Il Giorno. Winnaar is Thaïti met Il Giorno.

De Nijmeegse indiepopband Thaïti - die hun muziek omschrijft als eigenzinnige exotica-pop - releasete afgelopen anderhalf jaar sinds lange tijd weer nieuw werk. De band speelde eerder op de Popronde en bracht in 2019 haar eerste mini-lp Toucan Bay uit. De animatie in de video van 'Il Giorno' is gemaakt door Sam Cuppen & Glitter Junk, beeld in de video is van Theo Producties. Het nummer is niet te vinden op streamingplatforms maar alleen verkrijgbaar als bonustrack op de cassette van de singles 'Disco Kahuna' en 'Santa Fé'.

Thaïti - Beste video