De aftrap van de Dag van de Achterhoekse Popmuziek begint traditioneel met een popconcert in de popzaal van DRU Industriepark in Ulft. Voor de openingsavond van DAP21 op vrijdag 12 november heeft de organisatie een line-up samengesteld uit regionale bands met een sterke frontvrouw: Snow Coats met Anouk van der Kemp, Marise met Marise den Bakker en The Stone Souls met Lina Kuipers.

Opening

Al in 2018 is op EuroSonic een doelstelling geformuleerd om in 2022 een 50/50 verhouding van mannen en vrouwen in de line-up van de festivals te programmeren om de barrières verkleinen en het netwerk te versterken voor vrouwelijke artiesten. De organisatie van de DAP21 heeft dat percentage voor deze editie naar 100% vrouwen getild. In een goed gevulde popzaal in de DRU is de aftrap van de DAP21 een gezamenlijk optreden van de drie frontvrouwen met een cover van ‘Bite The Hand’ van de supergroep boygenius (met Julien Baker, Phoebe Bridgers en Lucy Dacus).

Het concert

Opening Dag van de Achterhoekse Popmuziek
Popzaal DRU Industriepark, Ulft
Vrijdag 12 november 2021

  • The Stone Souls
  • Snow Coats
  • Marise

The Stone Souls

The Stone Souls

Voor DAP21 zijn de grenzen van de Achterhoek iets opgerekt richting de Liemers. The Stone Souls komen uit Oud-Zevenaar waar ongeveer anderhalf jaar geleden gitarist en songwriter Theodor Versteegen liedjes zat te schrijven en Lina Kuipers vroeg om deze in te zingen. De band heeft eind 2020 haar gelijknamige debuutalbum uitgebracht. Daar waar op die plaat een volwaardige band is te horen, staan Theodor en Lina vanavond alleen met gitaren op het podium. De stem van Lina is zacht, ingetogen en ietwat verlegen wat er voor zorgt dat het publiek ook stil is en de volle aandacht heeft voor het muziek van het tweetal. De Americana, met een southern bluesrock style randje, komt vanavond met de surfing en sliding gitaren onder andere bij de song ‘Keep Diggin’ goed uiting.

De nieuwe single ‘All The Good Girls Go To Hell’ van The Stone Souls is een cover van Billy Eilish. Dat het duo er halverwege de set ook echt plezier in krijgt, is af te lezen aan de gezichten. Beiden voegen de vocalen en het gitaarwerk samen tijdens dit optreden. Een nieuw vinylalbum is in de maak (waarvoor een crowdfunding loopt). The Stone Souls zetten vanavond een heel strak optreden neer alsof ze al jaren op het podium staan.

Snow Coats

Snow Coats

De Snow Coats uit Doetinchem bracht eind 2018 hun debuut-album Take the Weight Off Your Shoulders uit en wonnen ze daarmee de prijs voor het Beste Album van 2018 bij 3voor12 Gelderland in Luxor Live. Ze deden nog een Europese tour als voorprogramma van de Amerikaanse band Pinegrove en tekende in juni 2020 een platencontract bij het Engelse label Alcopop Records. Anouk laat vanavond weten weer blij te zijn dat ze eindelijk weer op het podium mogen spelen.

De band trapt de set af met de twee nieuwste singles ‘Navy Blue’ en ‘Right Fit’. Voor ‘Pool Girl’ van de gelijknamige ep verontschuldigd Anouk zich nog even omdat ze de banjo was vergeten te stemmen. Tijdens het voorlaatste nummer ‘Too Good’ is het podium helemaal alleen voor Anouk en haar gitaar. Dat de Snow Coats een tijdje niet op het podium hebben gestaan is niet te zien of te horen. Naar verwachting komt in februari 2022 het nieuwe album van het viertal uit.

Marise

Marise

De band Marise is vernoemd naar Marise den Bakker oorspronkelijk uit Baak en die nu in Doetinchem woont. Met haar band heeft ze de stap gezet van singer-songwriter naar Nederlandstalige elektropop met als inspiratiebronnen Eefje de Visser en Wende. Voordat ze begint geeft Marise aan dat het een avond wordt die in het teken staat van eerlijkheid en haar dagboekverhalen. Haar ‘dagboek’ neemt ze ook in haar hand als ze na ‘Zuiver’ de teksten in een vorm van spoken word tussen de nummers door vertelt.

Het geluid van een (contra) bas, sfeervol gitaar, dromerige synths, elektronische drums die kleur en geluid geven bij de soms duistere, mysterieuze teksten die in haar hoofd rondwaren over de gevoelens uit haar dagelijks leven. De blauwe en rode lichten, samen met de haze die over het podium blaast, geven de teksten nog meer duiding. Soms zijn er ook hele kleine liedjes zoals ‘In De Stilte’ waarbij Marise zingt met Emma van Wijngaarden op de synths.

Maar er is ook feest, want vandaag verschijnt de nieuwe single ‘Koude Lijf’ waarbij Marise haar witte gitaar er bij pakt. De afsluiter van de set is voor ‘Rode Draad’ over het kwijtraken van de kaders en richtlijnen. Hoe toepasselijk in de periode waarin nieuwe kaders en richtlijnen zijn gesteld voor de komende periode.