2019 was misschien wel hét jaar voor Waltzburg met de release van hun debuutalbum Cut The Wire en de single ‘Gotor’ als anthem van 3FM Serious Request. Maar ook het jaar erna zat de Nijmeegse formatie niet stil. Dat resulteerde in de nieuwe ep Let’s All Pretend die eind maart 2021 verscheen. 3voor12 Gelderland spreekt de trotse frontman Menno Krivokutya over de nieuwe release en de extra tijd om nieuwe muziek te maken: “Dat vind ik het mooiste om te doen: nieuwe dingen creëren en daar heel enthousiast over zijn!”

Natuurlijk valt er genoeg te bespreken over Let’s All Pretend, maar we gaan eerst nog even terug naar december 2019. Single ‘Gotor’, oorspronkelijk uitgebracht in maart van dat jaar, wordt verkozen tot meest populaire nummer van 3FM Serious Request: The Lifeline. Menno moet lachen als hij daaraan terugdenkt: “We wilden snel weer wat nieuws maken, we waren al best lang aan het wachten tot we weer de studio in konden. En dan wordt toevallig ‘Gotor’ opnieuw opgepakt. Dat is dan wel gek. Aan de ene kant speel je heel graag en wil je het de aandacht geven die het verdient, aan de andere kant was je zelf alweer aan het doorplannen.”

Hoewel Waltzburg geniet van de aandacht, laat ze zich ook niet van de wijs brengen. Dus duiken de bandleden in februari 2020 de studio in om nieuwe muziek op te nemen. Menno: “We waren weer toe aan het opnemen van nieuwe dingen en hadden al best veel ideeën.” Een nieuw album zou echter al wel heel snel zijn voegt hij eraan toe; debuutalbum Cut The Wire was pas sinds oktober 2019 uit. “Daarnaast hadden we daar ook geen tijd voor, maar we wilden wel snel wat dingen opnemen. Dus toen hebben we eigenlijk stukken die ik nog had liggen uitgewerkt tot wat het nu is.”

Waltzburg

Menno Krivokutya, zang/gitaar 
Nicole Jansen, zang/toetsen
Jesse Smits, gitaar
Joost Klapmuts, bas
Ruben Marseille, drums

Releases
Let’s All Pretend (ep, 2021)
Inbetween (single, 2021)
Sure Shine (single, 2020)
Cleo (single, 2020)
Cut the Wire (album, 2019)
Friends (single, 2019)
Consensus (single, 2019)
Eyes Shut (single, 2019)
Gotor (single, 2019)
Latest News (ep, 2018)
Neon (single, 2018)
Ghost (single, 2018)

Creativiteit in corona-tijd

De fans van de Nijmeegse band werden al een tijdje lekker gemaakt voor de nieuwe release: in april 2020 verscheen ‘Cleo’ als eerste single van de toekomstige ep. Mooi op tijd voor hun show op Best Kept Secret, maar helaas ging die editie wegens coronamaatregelen niet door. Menno: “Het wegvallen van Best Kept Secret vond ik echt verschrikkelijk. We gaan daar elk jaar als bezoeker naartoe, het was de droom om daar te staan. Dan word je geboekt en dan denk je nog ‘het zal toch niet?’ Ze hebben het een keer doorgeschoven, dat vond ik heel netjes, maar voor dit jaar zagen we de bui al wel hangen. Voor volgend jaar zal het festival toch gaan kijken welke acts die ze geboekt hadden op dat moment nog actueel zijn.” Een goede drijfveer dus om nieuwe muziek te blijven maken? “Precies, het motiveert om lekker te doen wat we aan het doen zijn. En dan zorgen we ervoor dat we in 2022 nog actueel zijn!”

Toch was die lege agenda niet alleen maar slecht voor de Waltzburg, legt Menno uit: “Creatief zijn en optreden zijn allebei geweldig om te doen. Normaal moet je dat door elkaar heen plannen en ga je anders repeteren, maar nu merk je dat je superveel tijd hebt om nummers uit te werken. Je hebt meer vrije tijd om dingen te proberen. Dan slinger je opeens weer de oude synthesizer aan die je normaal niet gebruikt omdat je er minder snel op werkt. Het maakt je creatief door de tijd die je hebt om te klooien.”

Een jaar later uit die creativiteit zich in de vorm van een ep: Let’s All Pretend.  Menno: “Het is natuurlijk wel een beetje anders dan anders. Het is jammer dat je geen releaseshow hebt. Maar ik ben wel blij dat we bij 3voor12 op de radio de ep in zijn geheel hebben mogen spelen, dan krijg je toch meer het gevoel dat de plaat echt uit is.”

Waarom dan niet nog even wachten met de release? De kansen in de zomer zien er op dit moment goed uit. “We hebben de release al een paar maanden opgeschoven. Het liefst wil je hem ook uitbrengen met wat shows, maar aan de andere kant: het ligt er en je wilt het ook gewoon uitbrengen. We hopen van de zomer nog een paar shows te kunnen doen, een tourtje, maar dat wordt natuurlijk nog even afwachten.”

Let’s All Pretend

De titel Let’s All Pretend verwijst naar situaties waarin je jezelf niet kunt zijn. De teksten staan soms haaks op het optimistische, zomerse geluid. Menno: “Als ik muziek schrijf, ben ik niet zo blij. Dan ben ik gemotiveerd door rare dingen die ik om me heen zie gebeuren, dingen die niet kloppen. Maar ik ben ook altijd bezig met een troostende, optimistische versie daarvan. Dan probeer ik daar iets van te maken waar ik me echt goed van ga voelen. Het is bij mij eerder dansen en huilen dan bij de pakken neerzitten.” Een soort levensliederen dus: met een lach en een traan? “Ja, eigenlijk wel, haha!”

Maar de inspiratie komt dus wel degelijk uit het leven van de zanger: “Jazeker. Alles is autobiografisch, maar het wordt in mijn hoofd altijd wel een groter verhaal. Als ik het opschrijf ga ik helemaal in het ding op, dan ga ik echt tot het uiterste, tot het misschien niet helemaal meer de realiteit is die het ooit was. Het meest dramatische geval eruit spuwen, dan is het ook niet meer persoonlijk maar een groter verhaal."

Hoewel de frontman het liever anders ziet, voelt ook hij de druk om zich anders voor te doen dan dat hij is. Ook tijdens, jawel, interviews: “Eigenlijk ben ik niet een jongen die op het podium wil staan, maar toch ook weer wel. Ik wil dat mensen naar mijn muziek luisteren, dus die erkenning zoek ik wel, maar het echte verkopen, het enorme ‘artiesten-zijn’ en het marketinggedoe vind ik maar onzin. Ik vind het superleuk om gezien te worden, maar ik wil niet dat ik een andere versie van mijzelf moet zijn als ik ergens ben.”

Menno moet lachen: “Ik maak me ook altijd zorgen bij interviews, omdat ik weet dat ik niet de meest duidelijke verteller ben. Sommige mensen hebben hun hele praatje klaar en weten alles te duiden, maar ik heb zoiets van ‘wat moet ik nou vertellen, joh?’”

De toekomst

Kort na de release van hun debuutalbum Cut The Wire zat Waltzburg alweer in de studio voor de nieuwe ep. En ook kort na Let’s All Pretend is de band alweer bezig met nieuwe muziek. Menno: “Ik denk dat we wel een tweede album willen schrijven. We hebben laatst in poppodium Patronaat in Haarlem best veel nieuwe nummers doorgespeeld. Heel vet, omdat je merkt dat je weer met zijn allen een bepaalde richting op gaat en iedereen weer in de nieuwe muziek zit. Dat vind ik het mooiste om te doen, nieuwe dingen creëren en daar heel enthousiast over zijn!”

Toch hoeft dat niet te betekenen dat het nieuwe album er al heel snel aankomt, legt Menno uit: “Dat ligt aan het proces. De plannen kunnen superlang blijven liggen, maar het kan ook weer iets anders worden. Het is maar net hoe we erin staan wanneer we de studio in gaan. Zelfs voor deze ep hadden we vooraf een heel andere tracklist, maar toen we in de studio zaten waren deze vijf nummers opeens klaar. Het is een leuke chaos.”

En wat is het grote doel? Wat wil Menno met Waltzburg het allerliefste bereiken? Menno: “Ik zou supergelukkig zijn als we er allemaal van zouden kunnen leven. Het is heel basic, maar dat ik met kunst mijn geld kan verdienen en geen zorgen hoef te hebben over andere dingen, dat is wel mijn droom. Werken ernaast en andere dingen doen is heel leuk, het laat een andere wereld zien, maar je merkt nu wel dat hoe meer tijd je thuis hebt, hoe meer tijd je creatief kunt zijn. Ik vind het prachtig. Je kunt nu veel meer ouwehoeren dan wanneer je onder tijdsdruk staat.”