De een zal hem kennen als Shyne Johnson in Empire, voor anderen is hij het gezicht van MTV’s Pimp My Ride (en de bijbehorende meme; yo dawg!). Dertigers kennen hem echter vooral van de hits die op de schoolfeesten van de 90’s en de 00’s voorbijkwamen. Xzibit groeide aan het einde van de jaren 90 uit tot een van de grotere West Coast-rappers met nummers als ‘Paparazzi’, ‘X’ en gastbijdragen aan onder meer Snoop Doggs ‘Bitch Please’ en Dr. Dre’s ‘What’s The Difference’. Op 2 november staat de hiphopster in Luxor Live voor een bloemlezing uit zijn bekende werk, maar ook om zijn aankomende album King Maker te promoten.

Voor wie niet zo bekend is met het werk van Xzibit vóór zijn overstap naar het scherm: Alvin Nathaniel Joiner begon halverwege de jaren 90 in de undergroundscene en deed het niet onverdienstelijk. Zijn debuutalbum At The Speed Of Life en de single ‘Paparazzi’ doen het uitstekend. Het gaat echter pas echt hard als hij de aandacht trekt van Dr. Dre.

Hij doet mee op een aantal nummers van prominente West Coast-rappers en brengt in 2000 zijn meest succesvolle album Restless uit. De daaropvolgende jaren duikt hij nog regelmatig op met onder meer Eminem en Snoop Dogg. Langzaam maar zeker is hij ook steeds vaker te zien in films en tv-shows, met Pimp My Ride als bekendste voorbeeld.

Het concert

Xzbit + Demrick & DJ Hoppa + James Savage
+ Problem + Ras Kass
Zaterdag 2 november 2019
Luxor Live Arnhem

Ook vanavond staat Xzibit er niet alleen voor: onder de noemer ‘West Coast Takeover Tour’ neemt hij wat lokale vriendjes mee. Geen Dr. Dre of Snoop Dogg, maar de rappers Demrick, James Savage (a.k.a. Jayo Felony), Problem en Ras Kass, aangevuld met DJ Hoppa. En die doen het zeker niet slecht: zo heeft Demrick, die ook al samenwerkte met Snoop Dogg en Cypress Hill, geen enkele moeite om het publiek te bespelen. Zijn raps klinken uitstekend en ook muzikaal zit het heel goed in elkaar.

Het is dan ook geen verrassing dat het publiek na voltreffers als ‘Watch This’ en ‘Nobody’s Safe’ uit zijn hand eet. Een ander hoogtepunt is het nummer ‘Angels Come Calling’, dat Demrick samen met B-Real en Xzibit onder de naam Serial Killers heeft uitgebracht. James Savage, die in de jaren 90 bekend werd als Jayo Felony, heeft er hierna iets meer moeite mee. Hij probeert de lijn van Demrick wel door te zetten, maar weet met tracks als het nieuwe ‘Where I Grew Up’ niet echt te overtuigen.

Maar zo geslaagd als het hiphopfeest tot nu toe ook is, het begint pas echt als Xzibit het podium op stapt. Sinds zijn hoogtijdagen is er een aantal jaarringen bijgekomen, maar dat weerhoudt hem er niet van om een heel sterke show neer te zetten.

Met hits als ‘X’, ‘What U See Is What U Get’, ‘Paparazzi’ en ‘Alkoholik’ heeft X to the Z geen enkele moeite om het tempo hoog en het publiek in beweging te houden. Maar wat vooral opvalt, is hoeveel plezier Xzibit hier vanavond op het podium heeft. ‘Be Cool’ wordt ingeleid met een toffe skit en regelmatig dolt hij met het publiek. Natuurlijk, het is grotendeels ingestudeerd, maar dat doet niets af aan de passie waarmee de sympathieke rapper hier vanavond staat.

Uiteraard slaat ook ‘What’s The Difference’, origineel met Eminem en Dr. Dre, in als een bom. Daarnaast zet hij zijn tourmaatjes nog eens in de spotlights door ze één voor één voor een nummer uit te nodigen. Terwijl hij het vlijmscherpe ‘3 Card Molly’ met Ras Kass brengt en met Demrick nog een nummer van Serial Killers doet (‘Get Away With It’), valt vooral op hoe goed deze jongens op elkaar zijn ingespeeld. Toegegeven, het is jammer dat sommige nummers binnen een minuut alweer worden ingewisseld worden voor de volgende, maar dat is slechts een kanttekening bij deze verder zeer vermakelijke show. Je zou misschien bang zijn dat Xzibit 20 jaar later veel aan kracht heeft moeten inboeten, maar niets is minder waar. De West Coast-ster zorgt hier vanavond voor een heel geslaagd optreden.