Het is lunchtijd wanneer 3voor12 Gelderland het duo Kit for the delicate treft in een smaakvol in Deens retrodesign ingerichte woonkamer in Arnhem. Kit for the delicate is het nieuwe project van Coert de Boe en Miriam Moczko, die beiden hun sporen in de Arnhemse scene hebben verdiend. Coert speelde bij Monokraft en Under The Water en Miriam speelde in bands als Push, Chicadeliq en Madagaskar, maar is vooral bekend als solo-artieste. Twee verschillende werelden die nu samen een broodje smeren, de thee inschenken en de pompoensoep serveren. Hoe komt dat zo? 3voor12 Gelderland schuift aan voor een lunchgesprek.

Kit for the delicate is een opmerkelijke naam. Wat is het verhaal erachter?

Coert antwoordt na een lepel pompoensoep: “Gevoelsmatig is het een reeks woorden die bij elkaar zijn gevallen tijdens het maken van de plaat. 'Kit' is wat wij maken, de muziek. 'The delicate' heeft iets van kwetsbaarheid en gevoeligheid. We willen iets intiems van onszelf geven aan de luisteraars.” Miriam vult aan: “Ik denk dat iedereen een delicaat deel in zich heeft. Dat is wat onze muziek aanspreekt: het delicate deel in wie daarvoor openstaat.”

Wat heeft jullie bij elkaar gebracht na het lange muzikale pad dat jullie al hebben bewandeld?
Miriam richting Coert: “De eerste keer dat ik je bewust waarnam was lang geleden in Café Barok (in Arnhem, red.) waar ik achter de bar stond.” Coert: “Daar kwam ik wekelijks. Ik heb je toen gevraagd viool te spelen bij een aantal akoestische optredens van Monokraft.” Na een korte pauze vervolgt Coert: “Na een aantal jaren ben ik gestopt met het spelen in bands. Ik had al solo-optredens gedaan en ik wist dat Miriam altviool was gaan spelen. Toen we elkaar een keer spraken bij Stella By Starlight kwamen we op het idee om onze muziek bij elkaar te brengen. Dat is uiteindelijk Kit for the delicate geworden.”

Miriam: “Die bandnaam is pas in september ontstaan, toen alle liedjes voor het album af waren. In de periode daarvoor hebben we veel samen gespeeld. We zijn klein begonnen met open podia, kleine kroegjes en Muziek bij de Buren. Daarna hebben we vorig jaar samen met Esk-Esque meegedaan tijdens Donnerwetter Day in Luxor Live. We zijn net terug van een tourtje in Duitsland en een optreden op het Melodica Festival in Parijs.”

Als het gaat om gevoel, vertrouwen en feedback lijkt me de samenwerking tussen twee personen best intens. Letterlijk 1-op-1. Hoe is dat bij jullie?
Miriam: “Toen ik meespeelde met Monokraft merkten we al dat er een goede muzikale klik was tussen ons. Op een later moment had ik een project waarbij ik dertig dagen lang elke dag een nummer schreef. Daarbij heb ik Coert ook gevraagd om een dag samen te schrijven. We merkten toen opnieuw dat we dezelfde muzikale taal spraken.“ Coert: “Voor mij was dat het moment dat ik besefte dat die klik wel heel mooi is en dat ik er meer mee wilde.”

Kit For The Delicate

Hoe ver gaat de samenwerking binnen de liedjes? Schrijven en arrangeren jullie samen of schieten jullie op elkaars materiaal?

Miriam: “Dat is iets dat duidelijk gescheiden is: ik speel mijn nummers en Coert speelt daarbij mee. En andersom. De stukken die Coert op gitaar bij mij en ik op altviool bij hem speel, komen wel gezamenlijk tot stand.” Coert met een grijns: “Maar we blijven de baas over onze eigen nummers.” Miriam: “Wij werken dus anders dan een band. We zijn wel gelijkwaardig, maar er is veel minder overleg over de liedjes en hoe deze in elkaar zitten.”

Hebben jullie voor deze plaat met gastmuzikanten gewerkt? Ik hoor bijvoorbeeld een tweede viool en wat lichte percussie.
Coert: “Nadat we bij studio Het Lab hier in Arnhem verkend hebben welke richting we met de opnames op wilden gaan, hebben we de plaat samen met Leon Schmitz (drummer Madagaskar, red) in Den Haag opgenomen. Leon heeft een paar ritmische dingen toegevoegd.” Miriam: “Met Leon heb ik ook veel solowerk en alle nummers van Madagaskar opgenomen, dus dat was al een beproefde samenwerking.”

Gaan we hem live ook terugzien?
Miriam: “Nee, maar in de release show zitten wel een paar verrassingen. Zo speelt Roosmarijn Tuenter mee op altviool en Erik Oexman op drums.” Coert: “Alleen bij de release show dus, daarna moeten we het echt samen doen. Voor de plaat was het wel mooi om hier en daar een dragende laag of extra detail toe te voegen, zoals wat noise of pauken. Live komen die niet terug.”

Kit For The Delicate

Verwerken jullie persoonlijke of politiek-maatschappelijke zaken in de nummers?

Coert: “Als ik naar mezelf kijk, dan sta ik echt wel stil bij persoonlijke dingen die gebeurd zijn, maar ik schrijf ook nummers waarbij ik me verplaats in iemand anders.” Miriam: “Hoe je tegen de wereld aankijkt, wat er allemaal gebeurt, wat je zelf overkomt: dat komt allemaal in een liedje naar boven. Ik ben vegan en heb een relatie met een vrouw: dat is hoe ik leef. Muziek is voor mij niet een middel om mijn mening te geven over hoe andere mensen zouden moeten leven.” Coert: “Kit for the delicate legt je haar muziek voor. Of er herkenning is, is aan de luisteraar.”

Wat zijn jullie muzikale bronnen en invloeden?
Coert: “Onze inspiratiebronnen komen vaak niet overeen met de muziek die wij maken. Voor mij is een bron bijvoorbeeld Eddie Vedder om hoe hij schrijft en een beetje Radiohead als je kijkt naar de opbouw van de liedjes.” Miriam: “Artiesten als Portishead en Sharon van Etten komen dan weer iets dichter bij onze eigen muziek. Voor festivals en zalen is het handig om een referentie te hebben: waar lijkt het op? Een goede muziekvriend van ons noemde Kim Janssen. Wijzelf zien wel overeenkomsten met het vroege werk van Sharon van Etten en Ryan Adams.”

Tot slot, hoe en waar wordt de plaat uitgebracht en van wie is het artwork?
Miriam: “Het artwork is gemaakt door mijn lief Petra Bouwens van Studio Strapats.” Coert: “Where Is The Plan? verschijnt op cd. Vinyl is wel een droom, wie weet volgt dat later... Tijdens de release zullen er ook speciale cadeautjes te koop zijn. Verder kun je de plaat vanaf 22 februari natuurlijk vinden op Spotify en de andere online kanalen.” Miriam: “De release vindt plaats op woensdag 20 februari. Het is een zitconcert in de grote zaal van Luxor. Het voorprogramma begint om acht uur met Mevrouw Tamara. Zij speelde onder andere met Kim Janssen en geeft een Nederlandstalige one-woman-show met gitaar en piano. En om negen uur spelen wij.”

Albumpresentatie Kit for the delicate: Luxor Live, woensdag 20 februari 2019 vanaf 19:30

Kit For The Delicate