De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer de nieuwe ep van Despicable Heroes - Echelon.

De band

Barneveld. Wie kent het niet? Daar komen ’s werelds kippen allemaal vandaan. Sterker nog: ze hebben daar zelfs het Nederlands Pluimveemuseum. En in Barneveld wonen alleen maar mensen die de deuren bij de zwartekousenkerk platlopen. Maar sinds 2008 is Barneveld meer. In dat jaar gaan bassist Gino van Middendorp en gitarist Kevin Bos een beetje jammen met toenmalige drummer Sam Rijken. Zoals op het in 2013 uitgekomen album Shipwrecked te horen is, werd toentertijd vooral hardcore gemaakt. In 2017 wordt de club vergezeld van Koen Vroom, die we ook kennen van Ashes Of Many, een metalcore band uit Arnhem en Didam. Met Koen, die vanaf dat moment de zang van Despicable Heroes voor zijn rekening neemt, wordt de ep Arrival uitgebracht, een album wat aanzienlijk meer metal is dan het debuut. Nu, wederom een aantal wisselingen in hun gelederen verder, hebben de Barnevelders Echelon uitgebracht.

De muziek

De eerste circa 30 seconden van het album zou je kunnen denken te maken te hebben met een of ander techno- of ander dancemuziekje. Maar – gelukkig – is niets minder waar. De synthesizergeluiden die in de verte lijken op de begintune van  het vroegere tv-programma “Wondere Wereld” vormen de opmaat naar iets moois. Titelnummer ‘Echelon’ begint zo gaaf dat het bijna kippenvel oplevert. En meteen wordt duidelijk: in deze bezetting heeft Despicable Heroes buitengewoon veel potentie. Niet voor niets hebben ze vorig jaar de Dutch Metal Battle gewonnen.

In het tweede nummer van de ep, ‘Slave Driver’, is de samenwerking gezocht met Morrison de Boer, de begenadigde grunter van death metalgroep Inferum. En dat heeft zijn weerslag. Daar waar het geschreeuw van Koen nog enigszins verstaanbaar is, is van de tekst in de partijen van Morrison tijdens dit nummer nagenoeg niets meer te verstaan. Dat geeft niks.

Tijdens ‘Downfall’ maakt mijn hart een sprongetje. Bijna halverwege klinkt de schreeuw van een andere, zeer succesvolle, death metalstem. In dit geval van een dame: Alma Alizadeh van For I Am King zingt mee. Beide vocalisten surfen in dit nummer mee op belachelijk strakke, bijna thrashmetalachige gitaarriffs, ondersteund door even strakke drums.

Het oordeel

Het heeft even geduurd voordat Despicable Heroes zijn draai in de scene gevonden had. Bandleden kwamen en gingen, maar zoals de samenstelling nu is, is-ie heel fijn. Inmiddels is er een band gevormd die zonder twijfel kan meedraaien in de (semi-)metaltop. Het is opzienbarend hoe goed de bandleden in zo’n korte tijd op elkaar ingespeeld zijn geraakt. Het is een lust voor de liefhebber om te horen hoeveel instrumentbeheersing er is en hoe goed dit klinkt met de stem van Koen Vroom. Ik zeg: FortaRock 2019.