SPIJKERROK is de organisatie van de zomerse festivals in Vrijstaat Thialf in het Arnhemse Spijkerkwartier. In het verleden werden er ook in de Jacobiberg en Willemeen de winterse edities gehouden, 2014 voor het laatst. Op 2 februari 2018 in de Bovenzaal van Luxor Live wordt de wintereditie van SPIJKERROK nieuw leven ingeblazen. 3voor12 Gelderland sprak met medeorganisator Eric Veltink over deze wintereditie.

De wintereditie van Festival SPIJKERROK keert terug! Wat is de reden dat jullie nu weer de winterse edities oppakken?

"We hebben het muzikale netwerk, we hebben goede contacten met de Arnhemse podia en we houden enorm van muziek en vette feestjes! Daarbij is er voor de liefhebbers van alternatieve muziek aan het begin van het jaar vrij weinig te doen. Daarom startten we in 2012 met een wintereditie in – wat bleek later - een volgepakte Jacobiberg. De edities van 2013 en 2014 vonden plaats in Willemeen. De reden voor de verhuizing was dat Willemeen een grotere capaciteit en twee zalen heeft én dat de afstand tot Arnhem CS en de huizen van de meeste bezoekers een stuk korter werd. Tijdens de laatste editie hadden we mede dankzij Eurosonic Noorderslag een enorm vette programmering maar veel te weinig bezoekers. Toen dachten we ‘bekijk het even lekker, wij doen het ook maar voor de lol’. Sinds vorig jaar hebben we in Luxor Live een muzikale partner gevonden. Naast de zomeredities in Vrijstaat Thialf, midden in het Spijkerkwartier, blazen we met in Luxor ook de wintereditie nieuw leven in. Gewoon, omdat we dat allebei tof vinden."

Al 15 jaar is SPIJKERROK maatschappelijk betrokken. De opbrengsten van het festival worden altijd aan goede doelen besteed. Waar gaat de opbrengst van deze editie naar toe?

"De opbrengst van afgelopen jaar gaat naar muziekworkshops voor het JONA-huis. Dit is een opvanghuis voor jongeren in moeilijke tijden in de Parkstraat in het Spijkerkwartier. Daarnaast hebben we Marten Berger gesteund. Marten is een Duitse student die met een omgebouwd ijscobusje audio en video vastgelegd van straatmuzikanten door heel Europa. Het toeval wil dat ik hem in zijn ijscobusje op de stoep voor Luxor ontmoet heb. Tot slot hebben we een mooi bedrag vanuit de Rabobank Clubkas Campagne overgemaakt aan Sportbedrijf Arnhem. Zij gebruiken dit voor speelmateriaal voor kinderen met een beperking. En de opbrengst van deze wintereditie? Ik verwacht dat die er niet zal zijn. Luxor en SPIJKERROK proberen quitte te spelen en gewoon een vette avond te hebben met z’n allen. Mocht er wat overblijven dan gebruiken we dat voor de voorbereiding van aankomende zomer."

Het programma leest als een rondje muzikaal door Nederland en langs verschillende muziekstijlen. Van blues, rock naar funk en weer terug. Hoe komt de programmering tot stand?

"Haha, dat gaat ontzettend georganiseerd en tegelijkertijd volstrekt organisch. De programmering ligt in handen van Marijn de Valk (Luxor Live), Pieter Kwant (Kroese, AUC Bookings) en mijzelf. Een belangrijk deel komt tot stand door persoonlijke contacten en biertjes met muzikanten. Dat is de basis. En deze vullen we samen aan vanuit het netwerk dat we hebben. Zowel Marijn als Pieter is goed bekend met vrijwel alle bookers en bands die voor SPIJKERROK interessant zijn. De uitdaging bij het programmeren is om de lat zo hoog mogelijk te houden en de kosten te drukken. Daarbij helpt dat we met veel muzikanten gewoon goed contact hebben en dat SPIJKERROK bekend staat als een fijn festival dat iets wil bijdragen aan de samenleving."

Esk-Esque

Geen SPIJKERROK zonder een Arnhemse band. De rauwe blues met een mix van rhythm & soul en rock van het duo Esk-Esque is een vertrouwd geluid voor het Gelderse publiek. Daarmee ook de publiekstrekker van de avond?

"Voor een deel van het publiek is Esk-Esque inderdaad de publiekstrekker. Het leuke is dat ik ook mensen heb gesproken die keihard gaan voor Storksky, Baskar of The Hazzah. Ik stel dus gewoon dat we maar liefst vier publiekstrekkers hebben aankomende vrijdag!"

Baskar uit Leiden maakt instrumentale space funk met onder andere Bob Hogenelst en Gert-Jan Gutman van Birth of Joy. Dat belooft iets geheel bijzonders?

"Dat belooft zeker iets bijzonders. Ik heb ze twee keer eerder zien spelen waarbij ik enorm genoten heb als muziekliefhebber, bij vlagen niet stil kon blijven staan en waarbij het naast de jazzy stukken ook snoeihard uit de bocht vloog. Tja, de band bestaat uit verschrikkelijk goede muzikanten die echt muzikantenmuziek spelen en zichzelf geen enkele restrictie opleggen. Kom ze lekker bij ons checken, dan bezoek je ze een andere keer op North Sea Jazz of Lowlands."

Baskar

The Hazzah uit Den Haag heeft met zijn surf en garagerock met de Popronde ook Arnhem laten horen wat ze kunnen. Hebben jullie ze daar ‘ontdekt’?

"The Hazzah komt uit de koker van Marijn. Hij kent ze van de Popronde, maar had ze daarvoor ook al in het vizier. The Hazzah zorgt vrijdag voor de wat lichtere tonen schat ik in. Ik ben super blij dat Marijn deze gasten heeft weten te strikken. Vrijdag hebben we met Boozy de Kok ook een host uit Den Haag, dus wie weet kunnen ze samen rijden. Boozy is onder meer de man achter het spoken wordt festival Puur Gelul en hij is al 20 jaar spreekstalmeester op Lowlands. Leek ons wel eens vet om te proberen, een echt coole host!"

Het Limburgse duo Storksky, met alternatieve rock in de stijl van Royal Blood, draait al even mee en is al meer in de Gelderse contreien geweest voor grote en kleine optredens. En nu eindelijk gestrikt voor een SPIJKERROK editie?

"Storksky is ook zo’n band waarvan we leden af en toe wel spreken. Ook de manager is een goede bekende. Storksky heeft een goede band met Arnhem en de zanger woont hier inmiddels ook. De band speelde in 2016 al op Pinkpop en timmert nog steeds ambitieus aan de weg. Het is de grootste naam op de poster voor vrijdag en ze sluiten de avond dan ook af."

SPIJKERROK in de zomer is vooral ook een familiefestival. Wordt de wintereditie een ‘grote mensen’ festival?

"Je kunt wel stellen dat de wintereditie veel sterker gericht is op volwassen liefhebbers van alternatieve muziek en minder op jongeren tot een jaar of vijf. Speeltoestellen, TeleTubbie-heuveltjes, liggen in het gras… het is er allemaal niet bij vrijdag, we moeten het 100% hebben van een vet goeie muzikale line-up."

Wanneer wordt de programmering en het bijbehorende goede doel van de zomerse editie gepresenteerd?

"Daarmee gaan we na de wintereditie aan de slag, op dit moment heb ik nog geen idee of we het net als de afgelopen twee jaar dicht bij huis en in de stad houden. Als zich een echt passend goed doel aandient dan doen we dat graag, maar elders op dit aardklootje is er ook nog genoeg te doen…"

SPIJKERROK

Website: SPIJKERROK

Facebook: SPIJKERROK

Event op Facebook: Wintereditie SPIJKERROK

Storksky