De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer het debuutalbum van singer-songwriter Nienke Deiters - Taste Of Colour.

De artieste

De oorspronkelijk uit Wageningen afkomstige Nienke Deiters beweegt zich al een kleine tien jaar in het Gelderse popcircuit. Gedurende die tijd heeft ze op tal van festivals gespeeld en verschillende nummers en video’s online uitgebracht. Afgelopen maand zag haar debuutplaat eindelijk het levenslicht. Muzikaal is ze beïnvloed door Kate Bush en Joni Mitchell, terwijl ook de ruimtelijkheid en de rust in de muziek van Fink haar inspireert. Het album heet Taste of Colour en bevat twaalf persoonlijke nummers.

De muziek

Wat direct opvalt, is hoe zelfverzekerd Nienke haar teksten zingt. Vanaf openingsnummer ‘Rainy Days’ weet Nienke te betoveren met haar stem. Eerst heel direct en na het eerste couplet dromerig. Het mooie ‘Circles’ is rijker gearrangeerd. Het nummer gaat over het kiezen van je eigen weg, jezelf durven zijn. Daarna volgt het titelnummer, waarbij duidelijk de natuur in al haar verschijningsvormen een inspiratie is voor de Wageningse. Een thema dat vaker terugkeert (‘Butterfly’). De hemelse klanken in ‘Candle’ doen niet alleen denken aan Kate Bush, ook de muziek van de Noorse zangeres Ane Brun is hier niet ver weg. Zeker als ze met haar stem de hoogte in durft te gaan.

Schitterend is het kale ‘Lonely Man’, waarbij alleen haar stem en de akoestische gitaar zijn te horen. Dat deze singer-songwriter nog wel eens in haar hoofd leeft, alleen met haar gedachten, laat ze horen in ‘Train Of Thoughts’. Hier, en in sommige andere nummers, maakt ze gebruik van een tweede stem. Een hoogtepunt is het schitterende, opbeurende ‘Hoist The Sails’. Haar vaste bassist Eric Arendsen stelt zich bescheiden op en weet precies de juiste accenten te leggen in de nummers. Hij schreef ook mee aan een aantal nummers. Verder is er een elektronisch intro door Ralf Gerritse, een vioolpartij van Roosmarijn Tuenter en een ‘hang’-partij van Sébastiaan Stevens. Een hang is een UFO-vormig, melodisch instrument dat je met je handen bespeelt. De opnames en de mix zijn gedaan door Dennis Spee en Wessel Oltheten heeft het album gemasterd. 

Het nummer
Het album vormt een mooi geheel en ook over de volgorde van de nummers is goed nagedacht. Het is dan ook aan te bevelen om Taste Of Colour in zijn geheel te beluisteren. Het nummer wat een goed visitekaartje is, is ‘Rainy Days’. Het laat alle kwaliteiten van Nienke Deiters horen. Niet alleen heeft het nummer een mooie tekst over een relatie, het wordt mooi gezongen (inclusief kleine uithalen) en ook heeft het mooi passend gitaarspel.

Het oordeel

Taste Of Colour is een mooi album. De twaalf nummers zijn over een lange periode tot stand gekomen, waardoor de kwaliteit van de liedjes hoog is. Ze durft de composities vaak ruimtelijk en open te laten. Hiermee toont ze zich op haar breekbaarst, maar ook eerlijk en volledig zichzelf. Perfecte liedjes voor een rustige ochtend of een stille nacht. Mooi om aan de hand van deze intieme liedjes te horen hoe Nienke Deiters zich heeft kunnen ontwikkelen. Uiteraard is dit gepaard gegaan met vallen en opstaan. Taste Of Colour laat een jonge vrouw horen die het leven met al haar kleine geneugten heeft toegelaten en omarmd.