Dag des Oordeels - Gelders Goed Vol. 1

Patrick Struijker Boudier ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer Gelders Goed Vol. 1, de dubbel-cd met Gelderse artiesten en bands, uitgegeven door Kroese Records.

De Muziek10Daagse afgelopen najaar én de keuze om geen cd cadeau te geven zoals gebruikelijk was tijdens de 10 Daagse was voor de Gelderse muziekspeciaalzaak Kroese aanleiding een eigen verzamel-cd uit te brengen. Het resultaat? Gelders Goed,  een dubbel-cd met in totaal 39 nummers. De dubbel-cd was alleen in de twee winkels van Kroese gratis verkrijgbaar bij besteding van minimaal 25 euro en was in een mum van tijd ‘op’.

Gelders Goed

De muziek

De nummers op de release zijn van recente datum en voor het gros afkomstig van bands en muzikanten met hun roots in Arnhem (onder meer Donnerwetter, Lavalu, Jellephant, Faarjam, Leeways, Oude Jeugd) en Nijmegen (onder meer De Staat, February Moon, Saint Charlie, Frank Boeijen, Juneville, Navarone, Disci X Lerrie). Vrijwel de helft van de nummers zijn uitgebracht op Kroese Records, het platenlabel van Kroese.

Zo bezien is deze dubbel-cd min of meer een dwarsdoorsnede van de huidige Gelderse muziekscene en ook een staalkaart van wat er tot nu toe verschenen is op Kroese Records. Jammer alleen dat de Achterhoek wat pover bedeeld is (Raw Flowers) en dat er geen bands van boven de Gelderse rivieren (zoals bijvoorbeeld het Apeldoornse Yellow Pearl en Black Rabbit) op dit album te vinden zijn. Dat heeft ongetwijfeld mede te maken met ruimtegebrek op een cd die al tjokvol nummers zit.

Mooi aan Gelders Goed is dat er maar liefst elf primeurs op staan: twee nummers die nooit eerder zijn uitgebracht (Donnerwetter en Frank Boeijen) en negen liedjes die tot nu toe alleen digitaal beschikbaar waren. Frank Boeijen met 'Alles is teder' is afkomstig van zijn nieuwe plaat Palermo die 26 januari 2018 is verschenen. 'Tongues and Tales' van Donnerwetter verscheen op dezelfde dag als Gelders Goed Vol. 1. Van Waltzburg, Thaïti, Faarjam, Toontje Lager, PennyLeen, Nieuwegrond, Linde Schöne, Altijd Onderweg en Disci X Lerie is het de eerste keer dat hun nummers op cd beschikbaar zijn.

De muziek op de release is dik in orde met een grote verscheidenheid aan stijlen. Van de indie van Waltzburg en Saint Charlie tot de meer verstilde en somtijds dromerige nummers als van February Moon en Lavalu. Van de stevige rock van Raw Flowers en Black Top (wiens ‘Cherry Picking’ behoorlijk leentjebuur speelt bij Hearts ‘Barracuda’) tot de vrolijke hiphop van Leeways, Altijd Onderweg en Disci X Lerrie en de rauwe psychedelische rock- en blues van The Cubical, The Naked Sweat Drips en The Heat.

Natuurlijk zijn er namen te beluisteren die ook buiten de Gelderse grenzen groot zijn (De Staat, Navarone), maar er zijn genoeg ‘kleine’ pareltjes te ontdekken. Zoals Dan Hairs ‘Joni Mitchell’, Marinus G. de Valks ‘Irrealis’, Linde Schönes ‘Nieuw’ en PennyLeens ‘Help Me’. Liedjes én artiesten die zeker bekend zijn in de Gelderse muziekscene, maar een groter publiek verdienen. Gelders Goed is een mooie steun in de rug om dat wellicht te bewerkstelligen.

Het oordeel

Gelders Goed smaakt naar meer door de diversiteit van de nummers. Hoewel het gros al reeds bekend zal zijn, is de toevoeging van twee nieuwe nummers en liedjes die nog niet eerder fysiek verschenen zijn de kers op de taart. Aangezien de subtitel Vol 1 is, kunnen we ongetwijfeld met een nieuwe Muziek 10 Daagse het tweede deel verwachten. En dan hopelijk iets minder de focus op Arnhem en Nijmegen. Aanbod van goede bands en muzikanten genoeg in Gelderland, ook buiten die steden.

Tracklisting Gelders Goed volume 1

CD1

1. Robin Borneman  -  O Faithfull World *
2. De Staat – Round
3. Waltzburg  -  So Long See Ya  
4. Black Top  -  Cherry Picking *
5. February Moon  -   All I ever do *
6. Lavalu  -  Waiting 
7. The Cubical  -  I believe it when I love you *
8. Hömpfdinga  -  Dimension Sven *
9. Thaïti  -  Habana 
10. Faarjam  - Ba Chasmanam
11. Dan Hair  -  Joni Mitchell *
12. Leeways -  Lost Again
13. Toontje Lager  -  Ik wil met jou *
14. PennyLeen  -  Help Me (feat. Mark Lennon van Venice) *
15. Liwet’s Eye  -  Find your Home * 
16. Jellephant  -  (sleep) 
17. Saint Charlie  -  Oridinary Sound *
18. Oude Jeugd  -  Xylofon  
19. Shaemless  -  Crawling Creepy *
20.The Hubschrauber  -  Birds Come

CD2

1. Frank Boeijen  -  Alles is Teder
2. Juneville  -  Take a Ride *
3. Nieuwegrond  -  Cocktails
4. Einfach Kurt -  Cut you to the Bone *
5. Navarone  -  Free together
6. Bootleg Betty  -  A Song called Wanda *
7. Altijd Onderweg  -  Burnout naar Burnin’
8. The Heat  -  Snowing for Hours *
9. The Naked Sweat Drips  -  Into Sixths
10. The Liquid Machine  -  Nowhere to run * 
11. Marinus G. de Valk  -  Irrealis *
12. Linde Schöne  -  Nieuw
13. Disci X Lerrie  -  Goed Kind (met Jeroentje)
14. Marike Jager  -  Radio  
15. Mountain States  -  Home
16. The Shady Greys  -  Like a Child * 
17. Taxidermist  -  Tie the Kite
18. Raw Flowers  -  Cosmic Fugazi *
19. Donnerwetter  -  Tongues and Tails  

* aangesloten bij Kroese Records