SPIJKERROK is de organisatie van de zomerse festivals in het Arnhemse Spijkerkwartier. Vrijdag 2 februari werd in Luxor Live de wintereditie nieuw leven ingeblazen.

Eerste band van de avond is de Arnhemse tweemansband Esk-Esque die moeten beginnen voor een matig gevulde bovenzaal in Luxor Live. Maar al snel zien William van Giessen (zang, gitaar, drums) en Menno Romers (baritonsax) de zaal vollopen. Hun rol als publiekstrekker maken ze dus waar. Opvallend is dat de spartaans uitgevoerde muziek (rauwe blues met flarden van rhythm & soul en garagerock) vanavond minder vuig klinkt dan voorheen. Misschien omdat het tempo niet al te hoog ligt of is het gewenning?

Het Festival

Spijkerrok wintereditie
2 februari 2018, Luxor Live
met Esk-Esque, The Hazzah, Baskar, Storksky

Baskar- Spijkerrok wintereditie 2018

Esk-Esque - Spijkerrok wintereditie 2018

The Hazzah speelde zich buiten thuisstad Den Haag - waar ze al langer helden zijn - in de kijker tijdens de laatste editie van de Popronde. Dit viertal moet het niet hebben van loepzuivere zang, maar wel van lekkere garagenummers met snelle fuzzy gitaren en, kers op de taart, een psychedelisch orgeltje. Referenties? The Black Lips, maar ook MOOON waarvoor The Hazzah meerdere voorprogramma’s heeft gedaan. Host van de avond Boozy, een echte Hagenees, is fan en na afloop van dit energieke optreden heeft The Hazzah ook in Arnhem vrienden gemaakt.

Bij Baskar wordt vaak gesproken over muzikantenmuziek, want ja, de vijf bandleden kunnen alles spelen. Zo zit Bob Hogenelst achter de drumkit en dan weet je dat het goed zit. Ook de andere vier zijn erg goede muzikanten. Toch is de instrumentale spacefunk juist extreem dansbaar en daardoor uitermate geschikt voor een gewillig publiek. De complexe ritmes en vele tempowisselingen doen denken aan Donnerwetter zonder vocalen. Vanavond is het spelplezier bij Baskar weer op hoog niveau en geniet de zaal vol van dit sterke optreden.

Storksky - Spijkerrok wintereditie 2018

Afsluiter van de avond is Storksky. Oorspronkelijk uit Limburg, maar inmiddels is het brein van de band Michiel Claessen woonachtig in Arnhem. Door de bezetting van enkel gitaar en drums is de vergelijking met Royal Blood snel gemaakt. En dat is ook muzikaal de beste vergelijking. De gitaar is zwaar aangezet, het tweetal gaat er helemaal voor vanavond. Nog één keer in deze samenstelling, want dit is de laatste keer dat Jesper Albers drumt bij Storksky. Hij kan zijn drukke werkzaamheden met Paceshifters niet meer combineren. Een geslaagde afsluiter van een geslaagd indoor Spijkerrokfestival.

Host van de avond Boozy - Spijkerrok wintereditie 2018

The Hazzah - Spijkerrok wintereditie 2018

Baskar- Spijkerrok wintereditie 2018

Esk-Esque - Spijkerrok wintereditie 2018

Storksky - Spijkerrok wintereditie 2018

The Hazzah - Spijkerrok wintereditie 2018

Storksky - Spijkerrok wintereditie 2018

Baskar- Spijkerrok wintereditie 2018

The Hazzah - Spijkerrok wintereditie 2018