Een paar jaar geleden pakten de vier heren van De Jeugd van Tegenwoordig nog groot uit met twee XXL shows in de (toen nog) Heineken Music Hall. Deze keer pakken de mannen het anders aan. Ter gelegenheid van de release van het nieuwe album Luek speelt de rapformatie juist voor het eerst in lange tijd in zaaltjes waar ze sinds hun eerste album niet meer zijn geweest. Vier kleine shows in Rotterdam, Eindhoven, Groningen en jawel: Nijmegen. Fans moesten ouderwets vroeg op om bij de platenzaak in de rij te gaan staan voor fysieke (!) kaartjes. In Nijmegen liep de rij van de Waaghals bijna tot aan de oude V&D en een kleine 200 die-hard fans konden er op 23 februari in de Merleyn bij zijn.

Het concert

De Jeugd van Tegenwoordig
Vrijdag 23 februari 2018, Merleyn Nijmegen

Wat een intro, hè?”, grapt Vjèze Fur nadat het viertal droogjes door de zaal het podium is opgesloft. Bij het horen van de eerste klanken van die krankzinnige acid-synthesizer van single ‘Gemist’ gaan de handen in de lucht. En dan? Gefopt! Toch eerst ‘Sexy Beesten’, want dat zijn ze uiteindelijk. Merleyn ontploft. Voor fans een bijzondere show om De Jeugd in zo’n kleine setting te zien, voor de heren zelf gewoon een vrijdag. Met inmiddels 6 albums en een dikke tien jaar podiumervaring onder de arm is een zaaltje als de Merleyn platspelen voor de mannen een peulenschil. In ruim anderhalf uur schudt De Jeugd van Tegenwoordig hit na hit uit de losse pols. En als we praten over hits, dan bedoelen we ook echt híts. Alsof het niks is winden de vier mannen Nijmegen om hun vinger. Nummers als ‘Hollereer’, ‘Watskeburt’, ‘Buma in me zak’ en ‘Sterrenstof’ zijn inmiddels stevig verankerd in de Nederlandse popgeschiedenis en worden feilloos door het publiek van begin tot eind meegerapt.

Faberyayo, Willie Wartaal en Vjèze Fur zullen de eersten zijn om het toe te geven: de echte motor van deze inmiddels bijzonder goed geoliede machine is natuurlijk Bas Bron. Zijn beats en producties hebben er altijd voor gezorgd dat de muziek zoveel meer werd dan alleen hiphop en ook live tilt hij de drie rappers naar een hoger niveau. Met het grootste gemak krijgt de self-proclaimed Neger des Heils Merleyn aan het springen. Alles wordt ter plekke aan elkaar gebreid en de beats lopen naadloos in elkaar over. Zo krijgt ‘Watskeburt’ een electro-house outro waar de betere feestjes in Merleyn u tegen zouden zeggen en nummers als ‘De Formule’ en afsluiter (daar is ‘ie dan!) ‘Gemist’ transformeren live van goed naar fenomenaal.

Is er dan helemaal niks op de show aan te merken? Nou, niet alle nummers van het nieuwe album Luek slaan even goed aan bij het publiek, maar dat is ook niet zo gek. De plaat is net een week uit en de concurrentie met de rest van het DJVT-oeuvre is moordend. De tijd zal leren of deze nummers zich straks nog kunnen meten met de echte classics, maar tracks als ‘Torpedo’ en ‘Wittewijnmuziek’ (inclusief rondje witte wijn voor de zaal!) passen prima naast het betere werk van De Machine en De Lachende Derde.

Na een slordige twintig nummers is de show afgelopen en zit het feest erop. De Jeugd van Tegenwoordig bewijst eens te meer een act van formaat te zijn. Met zoveel hits in het repertoire hebben de mannen achteloos een onvergetelijke show neergezet, die hongerig maakt naar het aankomende festivalseizoen.

Setlist

Gemist (Intro)
Sexy Beesten
Tante Lien
Voorjekijkendoorlopen
Kutwoning
Hollereer
Gekke Boys
Dit Was Nooit Mijn Leven
Makkelijk Voor Ons
Wittewijnmuziek
Voor Jou
Twee Xannies en een Slagromerino
Watskeburt
Schietlood
Torpedo
Buma In Me Zak
Sterrenstof
De Formule
Gemist