"Ik ben Linde Schöne en ik heb vandaag mijn stripper-outfit aangetrokken omdat ik zin heb om te dansen." Met die woorden introduceert de Nijmeegse hiphopdiva zich vandaag aan het Valkhofpubliek. Het mag duidelijk zijn. Hier staat een dame die weet wat ze wil. En dat ze daar ook vol voor gaat bewijst ze het komende royale halve uur. Een half uur waarin songs van haar debuut-ep Liefde Van De Vloer, full-length-album Linde Van Nimma en nieuwste single Waar Rook Is Zijn Wij aan bod komen. Vooral laat ze zien dat ze veel meer is dan een hiphop-meisje uit Nijmegen.

Linde Schöne

Dinsdag is hiphop-dag op het Nijmeegse Valkhof Festival. Verrassend genoeg staat Linde Schöne niet op hiphop-podium Club Voerweg, maar op de main stage Arc van het Valkhof Festival. Een verrassende en ook gerechtvaardigde keuze. Zo blijkt bijvoorbeeld tijdens het halverwege de set gespeelde ‘Schamen’. Deze emotionele uitwringer is een pure soulslijper waarin achtergrondzangeressen Sofie en Denise zwoele koortjes verzorgen. Het liedje gaat over een mindere periode in Lindes leven waarin ze haar eigenwaarde herwon.

Linde - voor wie spelen op de Arc best nog een dingetje was - lijkt haar zenuwen na 'Schamen' volledig de baas. En met prijsnummer ‘Lavalamp’ werkt ze naar een heerlijke climax toe, gevolgd door haar nieuwe single ‘Waar Rook Is Zijn Wij’. Haar eigen tourmanager neemt in die song (oorspronkelijk een duet met Tellem) vandaag de mannelijke vocalen voor zijn rekening.

Over de single vertelt ze dat ze overladen werd met adviezen over hoe die moest gaan klinken. Haar reactie was een even hilarische als treffende: “Fòòòk jullie allemaal, ik ga bubblegum-pop maken bitches.” Na haar eigen klassieker en ultieme uitsmijter ‘Liefde Van De Vloer’, is het - met nog tien minuten officiële speeltijd op de teller - helaas al gebeurd.

HET CONCERT:
Linde Schöne, Valkhof Festival Nijmegen, 17 juli 2018

HET PUBLIEK:
Een gemêleerd publiek, blijkbaar is iedereen benieuwd hoe Linde Schöne het op het Arc-podium doet vanavond.

WAS HET GOED:
Zeker! Linde mag dan jong zijn. Ze is ook een rasperformer-met-attitude die weet hoe ze een show neer moet zetten. Een rasperformer die zich gesteund weet door een soepel musicerende band bovendien.

HET NUMMER:
‘Lavalamp’, niet enkel vanwege de rauwe poëzie van zinnen als 'Tatoeages komen naast me staan, is hij mooi of ben ik high...', maar vooral omdat zowel Linde als haar publiek zich tijdens dat nummer over lijken te geven aan de flow van het optreden.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het moment:

Tijdens het verrassend funky ‘Lavalamp’ verschijnt er een brede smile op Lindes gezicht. Zij is los en wij zijn om, zo lijkt die smile te zeggen. Om het geheel nog wat kracht bij te zetten, trekt ze met een ritueel gebaar het lint uit haar haar en gooit ze haar haren los, waarna ze op haar knieën richting de center-spot van de stage glijdt, wat een ovationeel applaus oplevert. Het is misschien allemaal nog wat pril, maar Linde Schöne weet verdomd goed hoe ze haar publiek moet bespelen. 

Setlist

Sorry Maar
Club Overleeft Wel
Wie Van Ons Is Blind
Aandacht
Intercity
Schamen
Lavalamp
Waar Rook Is Zijn Wij
Liefde Van De Vloer

Linde Schöne

Linde Schöne