Zaterdag 20 oktober is Willemeen in Arnhem the place to be. In een uitverkochte zaal staan vijf metalbands waarvan de zang voor rekening van vrouwen komt. Female Fronted Metal heet het ook wel eens. Mochten er nog vooroordelen bestaan over vrouwen in de metalscene, dan zijn die sinds zaterdag allemaal de kop ingedrukt, want de dames hebben onomstotelijk laten zien dat ze niet onder doen voor mannen. Sterker nog: in veel gevallen zijn ze beter.

Stereotyperend?

De vraag dient zich natuurlijk een beetje aan waarom iets als ‘Female Metal Voices’ überhaupt aan de orde is. Als je kwaad wilt, kun je zeggen dat het een bepaald stereotype bevestigend beeld geeft: blijkbaar vinden vrouwen het nodig om op deze manier te laten zien dat ze ook meedoen. Daarentegen: je hebt toch ook geen ‘Gay Metal voices Tour’ of ‘Black Metal Voices Tour’? Het gaat hier om een sub genre van metal, waarbij vrouwen de lead vocals vertolken. De ene met een mooie, cleane stem, de andere gruntend op een manier dat je er niks van kunt maken.

Het concert

Female Metal Voices Tour 2018
Zaterdag 20 oktober 2018, Willemeen Arnhem

Martyrium
Ignea
Scarlett Riot
Kobra and the Lotus
Butcher Babies

Vijf bands, vijf landen

De line-up van vandaag bestaat uit vijf bands uit even zoveel landen. Met vijf acts op het programma wordt er om 18.30 lekker vroeg begonnen. Het uitverkochte Willemeen zit dan al erg vol zit en het uit Malta afkomstige Martyrium mag de spits afbijten. Mikaela Attard, de 25-jarige zangeres van de band, maakt sinds dit jaar deel uit van de band, maar het klinkt alsof zij nooit niet de zangeres was. In een set van een half uur laat de band weergaloze black metal en power metal horen.

Maryrium

Ignea

Zo komt de tweede band van vandaag, Ignea, uit Oekraïne. Deze club wordt geleid door Helle Bogdanova en onder haar aanvoering wordt afgetrapt met ‘Last Chosen by You’ en vervolgd met ‘Alexandria’ op een wijze die als voorbeeld mag dienen voor andere progressive metalbands. De invloeden uit het Midden-Oosten zijn duidelijk hoorbaar. Hoogtepunt van dit optreden wordt gevormd door het nummer ‘Şeytanu Akbar’, een aanklacht tegen iedere vorm van terrorisme vandaag de dag.

Ignea

Skarlett Riot

Skarlett Riot (UK), de derde band van vandaag is misschien een beetje vreemde eend in de bijt wanneer je kijkt naar de muzieksoort. Chloe Drinkwater (a.k.a. Skarlett) en haar mannen brengen rechttoe, rechtaan hardrock met mooie, cleane zang, waar veel andere dames toch meer het achterste van hun grunt-strot laten zien. Misschien is dat ook wel de reden waarom dat, ondanks verwoede pogingen van Skarlett, de zaal nauwelijks in beweging komt. Moshpits komen op gang op meer van de hardere soorten… Desalniettemin is het een goed optreden. Vanaf openingsnummer ‘Break’ gaat het heerlijk, waarbij vooral de nummers van het meest recente album ‘Regenerate’ zorgen voor bijval.

Skarlett Riot

Dubbele headline

Het verschil van kwaliteit en populariteit tussen de twee laatste bands van vandaag, Kobra and the Lotus en Butcher Babies, is zo klein dat het goed had kunnen zijn dat men er een dubbele headline van gemaakt had.
Sinds 2009 staat de Canadese Kobra Paige al aan het hoofd van de naar haar vernoemde band. Ook Paige zingt behoorlijk clean, maar de muziek die hierachter zit stuwt het geheel toch al snel naar een hoger niveau. Vanaf het moment dat de eerste noten van ‘Losing My Humanity’ klinken, gaat het publiek uit zijn dak. Duidelijk is dat er minstens zoveel mensen speciaal voor Kobra and the Lotus zijn gekomen als voor de laatste act vanavond. Iets anders wat opvalt is het feit dat de hele set van vanavond afkomstig is van de laatste twee albums. Ouder werk, zoals het snelle ’50 Shades of Evil’, schittert door afwezigheid.

Kobra and the Lotus

Butcher Babies

Het laatste optreden van deze zaterdagavond komt uit Amerika: Butcher Babies. Het geschreeuw in deze band wordt verzorgd door niet één maar twee vrouwen: Heidi Shepherd en Carla Harvey, tevens oprichters van de band. Deze, van A tot Z geregisseerde show, leunt zonder meer op deze twee prachtige dames, die hun zang en grunts mooi afwisselen. Tijdens ‘Monsters Ball’ komt de eerste echte moshpit van vandaag van de grond.
Uit volle borst worden vrijwel alle nummers door het publiek meegezongen. Het publiek wordt tijdens ‘POMONA’ allemaal bestempeld tot ‘Jimmy’, over wie het in dit nummer gaat. Ook de meer metalcore-nummers als ‘Gravemaker’ en ‘Oceana’ doen het buitengewoon goed. Al met al een retestrak optreden.

Female Metal Voices Tour mag zeker een jaarlijks terugkomend festijn worden.

Butcher Babies