De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer de nieuwe ep van Nieuwegrond - Meisjes.

De band

Heel lang stonden de jaren ’80 van de vorige eeuw te boek als het foutste decennium uit de muziekhistorie, maar de laatste jaren zijn er steeds meer bands die zich laten inspireren door muziek die door “kenners” als fout werd afgedaan. Tegenwoordig mag je weer toegeven dat je dit best wel lekkere muziek vindt. Het Foute Uur van Q-music is (ook op cd) razend populair, maar er zijn ook nieuwkomers zoals Donny “The Don” Benét, geïnspireerd door zowel Miami Vice als Eddy Wally. Hij was dé hit op het Valkhoffestival dit jaar en zijn show half november in Doornroosje is al weken uitverkocht.
Enter Nieuwegrond, opgericht in 2017 door Wilco Hijink. Deze rasechte Achterhoeker heeft altijd Doe Maar als (guilty) pleasure gehad. Hitgevoelig, een beetje fout, maar verdomd lekker. Zo was Wilco jarenlang de zanger van tributeband Toe Maar, maar hij wilde iets nieuws, iets eigens creëren. Hij kwam in contact met Vedran Mircetic van De Staat, die Matthijs Stronks van Donnerwetter er weer bij haalde. Dit leidde tot een creatieve explosie, waarna moest worden gezocht naar muzikanten voor de liveband. Nieuwegrond bestaat naast Wilco Hijink (zang) en Matthijs Stronks (toetsen), uit Daafit (toetsen), Sietse Iedema (gitaar) en Thomas Mestriner (drums). Afgelopen jaar mocht de band al hun opwachting maken op veel festivals zoals Zwarte Cross, Pukkelpop, Mandala festival, SunGrooves, Zandstock festival, Stadsfestival, Festival Op ’t Eiland en Mañana Mañana. Dit najaar is Nieuwegrond één van de meest geboekte bands tijdens de Popronde.

De muziek

Op de facebookpagina van Nieuwegrond weet de band zichzelf perfect te omschrijven: verkoelende, eigenzinnige Nederpop met een elektronisch jaren 80-randje. De teksten doen denken aan Doe Maar en de muziek klinkt als de soundtrack van Miami Vice. De ep die nu uit is, heet Meisjes en bevat meteen de 4 beste nummers van de band.
Openingstrack ‘Cocktails’ gaat van start zoals Jan Hammer ook de openingstune van Miami Vice in elkaar sleutelde. Flink veel uptempo synthesizers en de tekst “Kom eens ff uit die winterdip”, dat inmiddels wel het bandmotto mag worden genoemd. Dan volgt ‘Beter Is’. Dit is een instant hit, dit moet een hit zijn geweest, sterker nog; waren dit nog altijd de jaren ’80, dan was dit ook echt een serieuze Top 40 kneiter geweest. Doe Maar meets Falco. Fantastisch is de bijbehorende videoclip met jaren ’80 pornosnorren, aerobic pakjes en brakke Duitse ondertiteling.

Single nummer 3 is ‘Mag Het Licht Uit’, niet te verwarren met gelijknamige hit van De Dijk uit (hoe kan het ook anders) de jaren ’80. Met de juiste ingrediënten: lekker dik aangezette zang, snerpende synthesizers, extra veel percussie en zwoele achtergrondzang. Het laatste nummer is ‘Twinkel’, waarbij het Doe Maar-gehalte opnieuw erg hoog is. Simpele tekst met een soort antieke kermis-tune als muzikale omlijsting. Een niemendalletje van slechts twee-en-halve minuut.

Nieuwegrond Vlogs

Nog even speciale aandacht voor de reeks (Popronde) vlogs die Nieuwegrond sinds de start van dit rondreizende festival afgelopen 13 september in Nijmegen heeft opgenomen. Met Matthijs Stronks als host wordt er elk klein filmpje een korte indruk gegeven van de desbetreffende Popronde stad. Inmiddels telt deze reeks alweer acht afleveringen en elke keer een stukje nonchalanter en daardoor (nog) grappiger dan een eerdere aflevering. Altijd met toepasselijke jaren ’80 tunes (‘Wind Of Change’ van The Scorpions, ‘Never Gonda Give You Up’ van Rick Astley, de intromuziek van The A Team, ‘Take On Me’ van A-ha, ‘Careless Whisper’ van George Michael, ‘Walk Of Life’ van Dire Straits en ‘Gold’ van Spandau Ballet), een hoop parapluutjes en goed gevonden visual effects. Een verrijking in de wereld van Nieuwegrond.

Het oordeel

Nieuwegrond citeert rijkelijk uit (de jaren ’80 van) de popmuziek; Doe Maar, Miami Vice, The A Team, De Jeugd van Tegenwoordig. Natuurlijk zijn er tal van invloeden aan te wijzen, maar toch weet Nieuwegrond hier tot iets eigens te komen. Wilco Hijink heeft niet alleen perfecte teksten geschreven voor deze aanstekelijke en hitgevoelige tracks, hij heeft creatieve inbreng gekregen van Vedran Mercetic van De Staat, Martijn Bosman (Gotcha!, Kane, Guus Meeuwis) en uiteraard Donnerwetter’s own Matthijs Stronks. Ook de liveband staat als een huis. Daarbij hebben ze goed nagedacht over alle visuele uitingen, zoals artwork en de videoclips, waardoor dit alles naar een hoger niveau wordt getild. Ok, het is fout, maar wel erg lekker. Love it or hate it.

Nieuwegrond speelt vrijdag 26 oktober om 23.00 uur in Kroese Arnhem tijdens de Popronde