Christof van der Ven, een stukje Brabants trots, komt aanstaande 24 oktober de Bovenzaal van Luxor Live in Arnhem van een goede dosis folk voorzien. Als één van de sessiemuzikanten van de Britse folkrockband Bear’s Den heeft Christof ons kikkerlandje een tijd geleden ingeruild voor de stad van de Big Ben: Londen. Binnenkort is hij weer terug in ons midden en zijn optreden in Arnhem fungeert als de aftrap van zijn Europese tour. 3voor12 Gelderland sprak met hem via de telefoon over een stukje verleden, heden en toekomst.

Jongensdroom

Christof is begin twintig als hij zijn jongensdroom om groot muzikant te worden besluit in te pakken en op het vliegtuig naar Ierland te stappen om daar verder te ontwikkelen. Ontwikkelen deed hij zeker. Het was niet lang voordat hij in het voorprogramma van Bear’s Den (bekend van nummers als ‘Elysium’ en ‘Agape’) stond, waarmee hij op tour mocht door de Verenigde Staten. Later mocht de Brabantse muzikant zelfs toetreden tot de band zelf en nu speelt hij sinds 2016 voor grote zalen en op festivals als Pinkpop en Rock Werchter.

Empty Handed

Christof is echter al jaren bezig met het andere gedeelte van zijn jongensdroom; een solocarrière. Afgelopen voorjaar kwam daar aardig schot in toen hij zijn album Empty Handed uitbracht. “Ik heb echt heel lang aan deze plaat gewerkt. Het is een compilatie van verschillende tijden in mijn leven,” aldus Christof. “Ik wilde eigenlijk een ep uitbrengen, maar ik had eigenlijk genoeg om een heel album uit te brengen en dat mocht ook wel want ik had er al 12 jaar aan gewerkt.”

Het album is eigenlijk 6 maanden voor de release ontstaan. “Ik zei ‘Ik ga dit gewoon maken, ik ga er gewoon een keer keihard voor!’ en toen is het balletje gaan rollen. Zes maanden verder was het album er en het is eigenlijk heel goed gegaan. Erg spannend ook.”

Europese Tour

Nu, een half jaar na de release van Empty Handed, is het tijd voor een Europese tour en deze trapt hij af in Luxor Live. Op de vraag hoe het voelt om te gaan touren in Nederland, zegt Christof: “Ik heb nog nooit een headline tour gedaan, ik weet dus ook niet goed wat ik moet verwachten. Ik weet niet hoeveel mensen er gaan komen bijvoorbeeld. Ik ben wel nerveus.”

Drie weken geleden was zijn laatste optreden met Bear’s Den van 2018, dus tijdens zijn eigen tour hoeft Christof zich geen zorgen te maken over dat gedeelte van zijn vele projecten. “We [Bear’s Den en Christof van der Ven, red.] hebben hetzelfde management en dezelfde boeker. Dat maakt dat het goed te doen is, want ik wil wel erg graag volgend jaar ook weer met hen door. Ik wil gewoon blijven spelen.” Met andere woorden, we gaan nog veel van Christof zien! Tussen neus en lippen door meldt hij dat hij het Nederlandse toch wel mist af en toe.

Wat gaat de toekomst brengen?

“Ik ben op het moment veel aan het schrijven. Ik ben zelfs ook nog twee maanden in Seattle geweest om iets op te nemen met een ander project, maar daar mag ik helaas nog niets over laten weten. Dat houd ik dus nog even geheim,” meldt Christof geheimzinnig en lachend, “maar ik ga zeker nog nieuwe projecten uitbrengen in de toekomst. Die worden weer helemaal anders dan wat ik tot nu toe heb gedaan.” Stilzitten doet de beste man dus absoluut niet. Dat is te zien: pas geleden kwam er nog een video online van hem in samewerking met p-e-o-p-l-e.com.

Meer info

Christof van der Ven & band
Woensdag 24 oktober 2018
Luxor Live, Arnhem
> Tickets

Meer tourdata op www.christofvanderven.com/live