Al vijf jaar is de Dag van de Achterhoekse Popmuziek het popmuziekevenement waar bands en bijzondere locaties elkaar vinden om het publiek te laten zien waar de Achterhoekse muziekscene toe in staat is. Het initiatief van DRU Cultuurfabriek en Behind The Corner is met deze eerste lustrum editie groter dan ooit. Samen met de DRU, Get A Grip, Behind the Corner en 3voor12 Gelderland wordt dwars door de Achterhoek gereden om verslag te doen.

Het podium in de trein

Uniek is dit jaar de samenwerking met vervoersbedrijf Arriva. Iedereen in de trein van Zutphen naar Winterswijk en Winterwijk naar Doetinchem wordt getrakteerd op Achterhoekse muziek. Stef Woestenenk, zanger en leadgitarist van Moonyard speelt samen met zijn muzikale jeugdheld Ferdi Jolij in de trein liedjes van Normaal en Boh Foi Toch.

De 14-jarige Olaf Putker uit Zutphen staat met zijn gitaar alleen in de trein en speelt vol overgave een mix van americana, blues en country muziek. Zangeres Anoek van der Kemp en gitarist Daan Ebbers van de indie/folk band Snow Coats uit Doetinchem vermaken de treinreizigers van Doetinchem naar Winterswijk. Met live optredens in de treinen richting Winterswijk heeft de Dag van de Achterhoekse Popmuziek het 5-jarig bestaan extra luister bij gezet. Treinreizigers reageren verrast op de optredens.

Eelco Walraven van mediabedrijf Get A Grip maakt een soundcloud stream van de optredens en interviewt de verschillende artiesten.

Olaf Putker - Dag van de Achterhoekse Popmuziek 2018

Ondertussen is Erik Ramaker van de DRU Cultuurfabriek bij de radiostudio van Omroep Gelderland om aan presentator Jan de Hoop uit te leggen wat de DAP18 allemaal in petto heeft.

Hooked On Record

Een van de initiatiefnemers van de DAP is Meindert Bussink van Behind the Corner. Hij staat met de gelegenheidsformatie Hooked on Record in cultureel centrum De Gruitpoort in Doetinchem. In een compleet nieuwe samenstelling gaat de band op een vijftal plaatsen optreden. De band speelt nieuw materiaal van het net uitgebrachte album Around The Corner. In tegenstelling tot voorheen geen covers, maar eigen en nieuwe songs over onder andere herinneringen aan en het opgroeien in de Achterhoek. Tussen de nummers door vertelt Meindert over het opname proces in vier verschillende Achterhoekse opname studio’s. 

In Doetinchem gaat het verder in Wim’s Muziekkelder. De instores bij muziekliefhebber Wim Vriezen staan altijd op het programma van de DAP. Voor deze editie heeft Wim contacten gelegd met de BBR Band, Duo Tom & Joël, die covers van Normaal, Bokkers en Boh Foi Toch spelen. Daarnaast valt de 14-jarige Doetinchemse Yara Beeks op gitaar op met een fluisterend mooi optreden. Met een volwassen stem laat ze op akoestische wijze country horen voor de aanwezige fanbase en als je de ogen gesloten houdt zou je Ilse DeLange in de verte kunnen horen.  

The BBR Band

Stef Woestenenk is met de trein aangekomen in zijn woonplaats Vorden en speelt nu alleen in een lounge hoek in muziekspeciaalzaak N2. Naast muzikant is hij ook schrijver van het koffietafelboek ‘Loepzuiver’, vol met interessante interviews en verhalen over de grote namen zijn muzikale jeugd. Iemand uit het publiek slaat het boek open en vraagt Stef naar de achtergrond van sommige verhalen waarop Stef met liedjes zijn reactie geeft. Ook zijn helden van Normaal staan beschreven in het boek en Stef laat het nummer ‘Die Tied Hebt Wi-j Gehad’ van Normaal horen. Een liedje die hij in de trein met Ferdi Jolij ook heeft laten horen.

De indierockband CYNBEL begint aan een eerste set van een half uur in de Zelhemse iBeat Studio. De opname wordt live gestreamd met behulp van twee camera’s op het internet. Het Aaltense drietal speelt een half uur en trapt af met ‘Rocketman’. Later op de middag wordt ook het tweede optreden live gestreamd op het internet.

Tijd om daarop te wachten is er niet, in Theater De Storm in Winterswijk is een Meetup van het Achterhoekse initiatief Popgilde met allerlei clinics en optredens. DJ Jim ‘Pim Pam Pompen’ Adema die vertelt dat als je kunt tellen tot 32 je ook liedjes aan elkaar kunt draaien. Dat er natuurlijk veel meer bij komt kijken is dan ook de bijzin. Vooral het goed neerzetten van een avondvullend concept heeft hij met vallen en opstaan geleerd. De zaal is gevuld bij het optreden van de hiphopduo Vissers & Jansen. Stijn Vissers (beats/dj) en Jip Jansen (MC) maken Nederlandstalige old-school hiphop zoals die nog niet is gehoord in de Achterhoek.

Stef Woestenenk

Liefhebbers van nieuwe gitaargeluiden krijgen bij de sound clinic van Vedran “The Wizard” Mircetic (De Staat) eindelijk duidelijkheid hoe hij de gitaarsound, zoals in de nieuwe single van De Staat ‘I’m Out Of Your Mind’, opbouwt. Geen distortion, veel fuzz en galm in combinatie met een van de 70 presets op zijn nieuw aanwinst; de SY300 guitar synth van Boss. De mannen van rockband De Staat proberen steeds weer de sound van de band opnieuw uit te vinden. De docent aan de Herman Brood Academie legt het graag uit, in vakjargon, aan het geïnteresseerde publiek.

Voor de Achterhoekse roulatieformatie Hooked is Theater De Storm in Winterswijk het eindstation met het laatste van vijf optredens van vandaag. Na de start in Doetinchem, Zelhem, Vorden en Winterwijk is de band op elkaar ingespeeld voor de laatste show van vandaag. Niet dat de Dag van de Achterhoekse Popmuziek nu is afgelopen. Het avondprogramma gaat overal in de Achterhoek verder. Het concept van de DAP staat als een huis en zal ook in 2019 groter en groter worden.

Vedran Mircetic