De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer het album van het Achterhoekse hiphopduo Vissers & Jansen: De Deale.

De band

Vissers & Jansen is een hiphopduo, een boers hiphopduo. Ze maken Nederlandstalige old-school hiphop zoals die nog niet is gehoord in de Achterhoek. Stijn Vissers (beats/dj) en Jip Jansen (MC) werkten al samen in verschillende eerdere formaties zoals ‘Doorgewinterd’ en ‘de Tafel van 11’. Sinds 2012 zijn ze als duo verdergegaan en brachten ze verscheidene singles uit die ze lieten bundelen in het compilatiealbum Vroager.

De graag geziene ongeziene countryboys stonden relatief onder de radar op de Zwarte Cross en in Metropool Hengelo, Hedon Zwolle en in Atak Enschede. Nu is het volgende wapenfeit De Deale daar, vol met boerenverstand, ploegen op het land, de beat klapt en de rijms zijn eerlijk en hard.

Vissers & Jansen

De muziek

Dat Vissers & Jansen al sinds eind jaren 90 samenwerken is te horen. De heren creëerden een samensmelting van het rauwe van ‘Jedi Mind Tricks’, de productieskills van ‘DJ Premier’ met een randje smooth à la ‘9th Wonder’. De boombap-sound van New York in de nineties maar dan met Achterhoekse invloed. Die is duidelijk te horen in de lyrics zonder een gimmick te worden. Jip verteld over ouder worden, keuzes maken en dingen achterlaten in de Achterhoek.

Dat beide heren wat ouder zijn dan de gemiddelde hiphopgroep in Nederland komt naar voren in nummers als ‘So What’s Good’ en ‘Positive’. Toch is de honger nog te horen op het nummer ‘Giraffa’. Een boodschap over altijd je nek uitsteken, gerapt op dikke blazers-samples en hiphopdrums tjokvol stof. Bijdragen op het album worden gebracht door McGyver uit Gilze en MIC.

Het nummer

Elk nummer is thematisch en verdient en vraagt meerdere luisterrondes, dit is geen muziek om snel te consumeren. Nummers als de titeltrack ‘De Deel’ en ‘Sad Story’ zijn duister, diep en druipen van die golden era hiphopsound. De keerzijde hiervan is dat een nummer als ‘Feestgebouw’ een zeer welkome (en funky) adempauze is. De humor waar De Deale wellicht op wil bouwen komt in dit nummer het beste naar voren. Wat je toch erg benieuwd maakt naar hun liveshows.

Het Oordeel

De Deale is een verrassend professioneel uitgebracht product door een verrassend duo uit een verrassende hoek van het land. In een tijd waarin hiphop een groeispurt doormaakt naar wellicht dé nieuwe popmuziek.

In dit kader is het album niet vernieuwend, maar ook geen product van zure dertigers die ‘real hiphop’ blijven schreeuwen. Het is eerlijk, pretentieloos en een product uit liefde. Vissers & Jansen pakken het goed aan, het plaatje klopt, de muziek klapt. Wat 'n boer niet ken, dat vrette neet en dit pakt goed uit op De Deale.