De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer het nieuwe album van Levi Noah - Please Be Quiet.

De artiest

Levi Noah (echte naam Noah Baan) is een jonge gast uit Arnhem van nog geen achttien jaar. Hij maakt lo-fi bedroom pop en, gebruikmakend van de mogelijkheden van vandaag de dag, zette het afgelopen jaar maar liefst 5 albums en 3 ep’s online. Muzikaal zijn er vergelijkingen te trekken met Bright Eyes, Ariel Pink, Car Seat Headrest en (Sandy) Alex G. Door een aantal kleinschalige optredens is zijn naam plots gaan rond zoemen. Hij wist de aandacht te trekken van het label Brighter Records, bekend van Jellephant. Levi Noah’s nieuwe album Please Be Quiet is dan ook verschenen op dit label. Met dit album op zijn naam werd hij onlangs geboekt voor Le Mini Who en begin 2019 staat Levi Noah op Grasnapolsky.

De muziek

Lo-fi betekent in de praktijk vaak slecht opgenomen, maar ondanks het feit dat Levi Noah geen dure studio’s heeft gehuurd, klinken zijn slaapkameropnames goed. En af. Natuurlijk zijn er stukken bedolven onder een laag ruis, maar bij Levi Noah lijkt het alsof hij hier bewust voor heeft gekozen. Uiteindelijk draait het om de liedjes. Daar heeft hij inmiddels genoeg, maar de elf nummers op Please Be Quiet zijn stuk voor stuk pareltjes. In de kern zijn het liedjes met een gitaar en zijn breekbare stem, die, als het liedje er om vraagt, wel degelijk ferm kan uithalen. Die gaan net zo makkelijk over robots, die de boel gaan overnemen (‘Robot’), als over persoonlijke overpeinzingen (‘Sunday’).

De ene keer is het prachtig klein gehouden (‘My Luck’), maar hij heeft ook nummers die zelfs bijna uplifting zijn te noemen (‘Stop The Riots’). Heel af en toe zijn er elektronische effecten toegevoegd (bijvoorbeeld ‘Death Star’ of ‘Monzterz’). Stuk voor stuk liedjes die Levi Noah hun definitieve vorm heeft gegeven gewoon op zijn eigen slaapkamer. En ja, dan hoor je soms het stopzetten van de bandrecorder. Puur. Eigen. Wonderschoon ook is afsluiter ‘Castle’. Een ontwapend liedje van jongeman, die droomt van het leven dat komt.

Het nummer

‘Hospital Eye’. In dit nummer laat Levi Noah alle kanten van zijn enorme talent horen. Van piepklein met dito gitaarspel tot venijnig rauw.

Het oordeel

Ze zeggen wel eens “wat goed is, komt snel”. Levi Noah is een bijzonder talent. Nog altijd niet volwassen, maar dat kun je niet van zijn muziek zeggen. Het afgelopen jaar heeft deze Arnhemmer een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, getuige zijn enorme output (check zijn bandcamp-pagina). Please Be Quiet is zijn eerste album dat is uitgebracht door een echt label, te weten Brighter Records, het label van Jelle Haagsma. De keuze voor dit label is een logische, want niet alleen deze muzikanten hebben eenzelfde kijk op muziek, net als Jellephant is Levi Noah een muzikant van het ruwe bolster, blanke pit. Please Be Quiet is een bijzonder werkstuk van een nieuw en oorspronkelijk talent, die zich in korte tijd al enorm heeft ontwikkeld. Benieuwd wat de (nabije) toekomst gaat brengen.

Levi Noah is al geboekt voor Grasnapolsky 2019