Afgelopen week stond de Nijmeegse eclectische hiphopband Altijd Onderweg op het podium in het Cultuurcafé van de Radboud Universiteit. Niet alleen was het het eerste optreden sinds zes maanden van de finalisten van de Roos van Nijmegen in 2017, het was ook meteen hun laatste voordat zij op hun zelfgeorganiseerde tour langs de Franse kust gaan die zal eindigen op Boom Festival aan het Idanha-A-Nova Meer in Portugal. Na het optreden sprak 3voor12 Gelderland met Jeroen (vocals), Simon (vocals), Ko (toetsen) en Sam (gitaar en vocals) over de spannende onderneming die hen deze zomer te wachten staat.

Internationale tour en dubbelalbum

Dat de band een collectief van aanpakkers en doorzetters is, komt nog beter naar voren als blijkt dat de groep de afgelopen paar maanden achter de schermen druk in de weer is geweest met meer dan het plannen van een internationale tour in de zomer. Ook zijn ze namelijk de studio ingedoken voor het in elkaar zetten van een nieuw dubbelalbum waarvan de release in het najaar zal zijn. Dat alles tegelijk en ook nog even knallen op de bühne om de zomerplannen in stijl in te luiden. De bezoekers van het knusse concert kregen nóg een flinke dosis nieuws over zich heen toen men zelfs mocht genieten van een greep uit de collectie nieuwe nummers van het aankomende album. Met de neus in de boter.

Altijd Onderweg

Een half jaar weggeweest van het podium. Hoe voelt het om er weer te staan?

Jeroen: “Het voelde mega goed! Vrienden, familie, fans: iedereen was er. Als die er staan, dan weet je eigenlijk al: het is een feestje. We konden al onze energie kwijt!” Die energie leken ze ook kwijt te moeten na alle drukte die de band omringt. Naast de tour, druk in de weer met opnemen in de studio. Sam: “We zijn bezig met twee conceptplaten, we kunnen nog niet al te veel vertellen over het concept. Het wordt een dubbelalbum met elk een verhaal dat ook weer bij elkaar hoort. We zijn nu de eerste plaat aan het opnemen en na de zomer gaan we aan de slag met de tweede. Beide platen sluiten op elkaar aan, het is een lopend verhaal.”

Simon haakt hierop in met de woorden dat het feit dat de twee platen één geheel gaan worden heel goed past bij hun motto en bandnaam Altijd Onderweg. “Je moet het zien alsof het in elkaar overvloeit. Het laatste nummer van de eerste plaat gaat door in het eerste nummer van de laatste plaat.” Over de releasedatum is nog niet veel bekend. Sam, Simon en Ko wijden hierover uit. Sam: “Het wordt het najaar, sowieso na de zomertour.” Niet meer voor de tour? Simon: “Nee, dat gaat niet lukken. We zijn negen mensen met allemaal onze eigen projecten. De één is aan het afstuderen, de ander bezig met nog meer muziekprojecten. We gaan er altijd voor, maar op een gegeven moment blijkt dan dat we dat niet gaan redden voor die tour, dus dan doen we het erna.” Ko: “Het is ook nooit de bedoeling geweest om het album voor de tour te releasen. Ons doel was altijd om hem voor de winter te releasen, want dat gaat goed samen met het concept. Het is een poepstrakke planning en het lijkt erop dat het gewoon gaat lukken.” Iets om zeker naar uit te kijken.

Even over die tour… Hoe is die tot stand gekomen?

Ko: “Na onze denderende show op het Valkhof Festival vorig jaar tijdens de zomerfeesten, zijn we met een klein gedeelte van de band bij elkaar gaan zitten en zaten daar wat te praten over Boom Festival in Portugal waar we bijna allemaal al een keer geweest zijn. Toen zeiden we, hey, laten we gaan spelen op Boom! Daar werd wat om gelachen onderling, maar toen werd het ineens serieus. ‘Kom we gaan dit gewoon doen.’ Zo is eigenlijk het idee ontstaan. We hebben de taken verdeeld en die ene uitspraak is waarheid geworden. Op één punt na: dat is dat we dan niet mogen spelen op Boom Festival zelf. We sloten niet goed aan op het muziekgenre van dat festival, maar onze tour staat er en Boom is na twee weken touren ons eindpunt.” Sam: “De reis is bij ons ook belangrijker dan de bestemming, want wij zijn ‘altijd onderweg’! In die twee weken maken wij een jongensdroom waar en dat gevoel heerst in de hele band.”

Altijd Onderweg

Op welke plekken gaan jullie spelen? Hoe hebben jullie dat geregeld?

Simon: “We wisten al van bands die het ook zelf hebben georganiseerd, maar nog nooit met zo’n grote groep: we gaan zeker met 16 man op weg. Je hebt bepaalde gedeelten in Frankrijk waar veel surfcamps zijn voor internationale, maar ook Nederlandse jongeren. We hebben contact gelegd met de eerste en kregen super positief geluid. Zo ging het door en voor we het wisten, zaten we helemaal vol. De deals sluiten was af en toe ingewikkeld: we spelen niet voor geld, maar voor eten, drinken en onderdak. Maar gaandeweg lukte dat ook prima.” Ko: “We gaan nu zeven surfcamps af en spelen in één kroeg, maar we hebben zelfs al moeten schrappen.” Dat is natuurlijk de droom van elke band.

Een reality-documentaire schrikt Altijd Onderweg ook niet af

Alsof alles nog niet genoeg is, wordt alles tijdens de reis ook nog vastgelegd op camera, wat uiteindelijk moet resulteren in een documentaire over de negenkoppige groep. Ko: “We hebben één cameraman die meegaat en de percussionist van onze band heeft een eigen filmbedrijf. Die twee samen gaan alles in beeld brengen van de hele reis.” “Wij gaan met de billen bloot in die docu, alles wordt 24/7 gefilmd. Maar we gaan ook nog vloggen,” vult Sam aan. Simon: “En over de waarom: ik denk dat wij ons in de muziekindustrie heel erg persoonlijk en heel erg menselijk proberen neer te zetten omdat we het gevoel hebben dat heel veel mensen vinden dat muzikanten geen personen meer zijn, maar supersterren. Het is ook nog lekker rock-’n-roll. Los daarvan willen we op deze manier ook aan andere muzikanten laten zien dat zij dit ook gewoon kunnen opzetten, zo’n tour. Dat ze niet per se meteen naar een label hoeven te gaan voor zulke dingen."

Altijd Onderweg

Een dikke tip voor andere bands met grote dromen

Het achterliggende doel van Altijd Onderweg is ook dat zij op deze manier aan collegae willen meegeven dat een groot project als dit niet buiten bereik ligt. Het is een kwestie van het willen en het voelen. “In ons geval is het een voordeel dat wij een grote familie zijn. Als je zoiets met z’n allen voelt, dan kan je dat ook uitdragen en zulke projecten volgen dan makkelijker. Durf daar ook hulp voor in te schakelen om dat te versterken. Het is de basis voor je band.”, zegt Jeroen. Ko: “Verdeel de taken, dat maakt het werk een stuk lichter.” “Gewoon doen! Wees assertief”, vult Simon aan. We houden ze in de gaten.

Voorlopig is Altijd Onderweg niet meer op de Nederlandse podia te vinden dus, maar we kunnen van ze genieten op social media via Facebook en Instagram en wie weet kom je ze tegen op jouw surf camp deze zomer!