Vijftien jaar geleden trad Eminem voor het laatst in Nederland op, toen nog in de hoogtijdagen van zijn carrière. Het was dus een hele verrassing toen Mojo in januari aankondigde dat de rapper met zijn Revival tour naar Nijmegen zou komen. En een slimme zet, want de fans van toen zijn de twintigers en dertigers van nu. Je zou dus kunnen zeggen dat een optreden van Eminem vooral een beroep doet op nostalgische gevoelens van bezoekers. Of kan Slim Shady zich meten met het rijtje legendes dat eerder in het Goffertpark stond?

'Rap God'

Je zou niet zeggen dat Eminem al 45 jaar oud is. Zijn haar is niet meer blond, maar ondanks zijn roerige verleden ziet hij er nog verdacht hetzelfde uit als pakweg 20 jaar geleden. Met een simpel grijs trainingspak aan en petje op betreedt hij het podium. Daar is even van tevoren het witte doek omhoog gehesen om een band met strijkers, gitaristen, achtergrondzangeres, drummers en een beat producer te onthullen. De boodschap is duidelijk: vanavond draait het om de muziek.

Oh, en om Marshall Mathers himself natuurlijk. De rapper staat niet bepaald bekend om zijn bescheidenheid. Dat zien we ook terug in het openingsfilmpje, waarin hij als reus in het decor van King Kong loopt en helikopters uit de lucht plukt. Maar wanneer hij begint te rappen, wordt alle grootheidswaanzin hem vergeven. Eminem is vanavond scherp, snel en entertaining. Hij bouwt de set vakkundig op naar publieksfavorieten 'Kill You' en 'White America'. En tegen de tijd dat hij alle 6,5 woorden per seconde van 'Rap God' uit zijn strot krijgt, is het duidelijk: Eminem mag zichzelf die titel anno 2018 nog steeds toe-eigenen.

Het concert

Eminem
Donderdag 12 juli 2018
Goffert Park Nijmegen

Eminem

Wat valt op

Anderhalf uur staat hij op het podium, precies genoeg om het publiek zich geen moment te laten vervelen. Dat is deels ook de rol van D12-maatje en hypeman dEnAun, die helaas iets te vaak een 'soundcheck' wilt horen (code voor 'schreeuw zo hard als je kunt') en lijkt te denken dat hij in Amsterdam is. Natuurlijk zingt het publiek net wat harder wanneer vroeg in de set 'Sing for the Moment' en 'Like Toy Soldiers' elkaar opvolgen. Alleen begint dan wel iets op te vallen: Eminem maakt zijn nummers niet af.

Als een dj in een studentenkroeg brengt hij iedere song maar voor de helft ten gehore, om vervolgens een nieuwe in te starten. Dat wekt irritatie op, vooral bij de meer verhalende songs. Wat is bijvoorbeeld 'Stan' zonder het heftige einde, waarin een obsessieve fan zichzelf en zijn zwangere vriendin van een brug af rijdt? Het verhaal maakt het nummer, al komt dat vanavond dus niet erg sterk naar voren.

Eminem

Slim Shady levert kwaliteit

Overigens neemt Skylar Grey de sample van Dido voor haar rekening, en dat doet ze niet onverdienstelijk. Ze blijft nog even rondhangen voor onder andere 'Love The Way You Lie'. Ondanks dat dit belangrijke popnummers zijn geweest in een tijd dat Eminem niet vaak ten tonele verscheen, willen we op gegeven moment toch graag weer dóór met de show. Van links naar rechts met je armen zwaaien is immers niet helemaal wat je van een optreden van een bad ass rapper verwacht. Gelukkig is het ballad-blokje daarna ook definitief voorbij en hebben fans de grootste hits nog tegoed.

Tegen de tijd dat Eminem aanbeland is bij drieluik 'My Name Is', 'The Real Slim Shady' en 'Without Me', hebben bezoekers al lang waar voor hun geld gekregen. Maar het is absoluut een leuk toetje. De enkele toegift kan niets anders zijn dan 'Lose Yourself', de populaire hit uit Marshalls half-autobiografische film 8 Mile. Na wat bescheiden vuurwerk kan het publiek voldaan naar huis. Slim Shady heeft vanavond kwaliteit geleverd, misschien wat minder provocerend en boos op de wereld dan hij vroeger zou zijn geweest. Maar hij komt nog steeds schaamteloos weg met de lyrics "Why be a king, when you can be a god?".

Setlist

Medicine Man (Dr. Dre cover)
Won't Back Down
3 a.m.
Square Dance
Kill You
White America
Rap God
Sing for the Moment
Like Toy Soldiers
Forever (Drake cover)
Just Don't Give a Fuck
Framed
Criminal
The Way I Am
Walk on Water (with Skylar Grey)
Stan (with Skylar Grey)
Love the Way You Lie (with Skylar Grey)
Berzerk
'Till I Collapse
Cinderella Man
Fast Lane
(Bad Meets Evil song) (with Royce da 5′9″)
River
The Monster
My Name Is
The Real Slim Shady
Without Me
Not Afraid

Encore:
Lose Yourself

Eminem

Eminem

Eminem