Het is een stoffige, droge dag en 65.000 mensen begeven zich naar Lichtenvoorde. Dat kan maar één ding betekenen: het is weer tijd voor de Zwarte Cross. Als er een ultiem festival is waar voor iedereen wat wils is, dan is het dit festival wel. Er is namelijk theater, cross, cabaret, stunts en ook staan er veel muzikale acts op het affiche. De muziek van de zaterdag was divers, en dat is fijn.

Al vroeg op de dag is het tijd voor Kenny B op het hoofdpodium. Jaren eerder moest hij zijn set na drie minuten stoppen omdat er code oranje was, maar vandaag kan hij gewoon lekker zijn gang gaan. Kenny B en zijn band brengen heerlijke feel-good reggae. De muziek heeft een positieve boodschap, en dat schemert tijdens zijn optreden ook zeker door. Het publiek geniet, met een biertje in de hand.

En dan is het tijd om naar een kleiner podium te gaan, namelijk The Roadhouse. Hier staat Iguana Death Cult te popelen om te beginnen. De Rotterdamse band heeft een unieke sound die zich kenmerkt door de helderheid, de schelheid en een flinke bak galm. Het resultaat is een stijl die als garagesurfrock te beschrijven is.

Bij de eerste paar nummers blijft het publiek rustig. Is het misschien te warm voor een moshpit? Zeker niet. Nadat zanger Jeroen Reek de mensen uitnodigt om mee te schreeuwen met het nummer 'Can of Worms' is de toon gezet. Het publiek stuitert voor de rest van het optreden lekker op en neer.

Het is druk voor het hoofdpodium wanneer de Amerikaanse band Kaiser Chiefs van start gaat. Vanaf het eerste nummer betrekt de zanger het publiek actief bij het optreden en dat werkt goed. Zanger Ricky Wilson klinkt hier en daar wel een beetje schel, maar het is geen dealbreaker. De muziek is goed dansbaar en er is een lekkere synthesizer te horen, vooraan wordt dus heerlijk gedanst. Monsterhit ‘Ruby’ wordt al redelijk vroeg in de set gespeeld waardoor de band even de hele festivalweide te pakken heeft. Dit wordt echter niet de gehele show volgehouden. Al met al is het toch een goede show. Dat komt ook door de visuals en de strakke The Who-cover 'Pinball Wizard.'

Kenny B - Zwarte Cross 2018

Kaiser Chiefs - Zwarte Cross 2018

Op naar de megatent, want het is tijd voor de Bökkers! Dit idee hebben meer mensen en al snel staat de tent stampvol. Al voordat de heren uit Salland het podium betreden vliegt het bier in het rond en zodra de heren tevoorschijn komen neemt dit al helemaal toe. Er breekt een gigantisch feest los, alle nummers worden hard meegezongen en het bier blijft onverminderd door de tent regenen. Als er ook nog eens twee motors over het podium komen vliegen is het feest compleet.

Dan begeven we ons weer naar The Roadhouse voor de drie jonge wolven van RUV. De Enschedese band is in sneltreinvaart Nederland aan het veroveren en vandaag laten ze zien waarom. Het drietal heeft een bijzondere sound. Het is namelijk blues, het klinkt modern maar tegelijk klinkt het ook wel weer als klassieke blues. De gitarist blinkt uit met zijn solo’s en een gezellig vol Roadhouse smult ervan. Ook zijn er twee gastoptredens, waaronder één met Amerikaans supertalent Tyler Bryant. RUV barst van de potentie, en we zullen zeker meer van ze gaan horen.

Zwarte Cross 2018

Zwarte Cross 2018

Op het hoofdpodium is het tenslotte tijd voor de ervaren rockers van Triggerfinger. Zoals altijd zijn ze strak in het pak, en sinds kort hebben ze een man extra op gitaar. De band trekt vooral wat ouder publiek. De mensen gaan niet los en dat is jammer, want het zou wel kunnen bij deze muziek. De band heeft een heel dikke sound en hier en daar klinkt het experimenteel door het gebruik van rare gitaareffecten. Zanger Ruben Block heeft enorm veel charisma en interactie met het publiek en dat is knap, want hij moet ook nog gitaarspelen. Triggerfinger presteert dus, zoals ze dat eigenlijk altijd doen.

Het was een stoffige dag maar wel een enorm fijne dag. De dorpse sfeer van de Zwarte Cross is er een die je eigenlijk nergens anders terugvindt, en dat maakt het festival zo uniek. Het muzikale programma was divers en kwalitatief goed. Eigenlijk zijn de enige mensen die het stof bijten de thuisblijvers.

Triggerfinger - Zwarte Cross 2018

Potential Criminal - Zwarte Cross 2018

Bootleg Betty - Zwarte Cross 2018

Hilltop Howlers - Zwarte Cross 2018

Navarone - Zwarte Cross 2018

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Zwarte Cross. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.