De Zwarte Cross. In de loop der jaren uitgegroeid tot het grootste betaalde muziekfestival van Nederland en de grootste motorcross ter wereld. Ieder jaar wordt er door duizenden mensen weer naar uitgekeken. Niet alleen door Achterhoekers, maar ook door Friezen, Zeeuwen, Limburgers, Duitsers en alles wat daar tussenin zit. Ook dit jaar wil 3voor12 Gelderland dit spektakel niet aan zich voorbij laten gaan en dus togen we naar Lichtenvoorde voor het uitverkochte festival. Een sloot zonnebrandcrème is daar echter wel bij nodig.

Zwarte Cross 2018

Het is vandaag een rustig dagje in Lichtenvoorde wat betreft Gelderse bands. Er speelt vandaag maar één Gelderse act op de podia: de Arnhemse hiphop-, afrobeat- en reggaeband Mr. Weazley. Voordat daar echter aan toegekomen wordt, komen er eerst nog andere acts voorbij.

The Kik

Op een of andere manier hebben sommige artiesten ‘uit de Randstad’ de ironische behoefte zich verheven te voelen boven de gemiddelde bezoeker van de Zwarte Cross of Achterhoekers in het algemeen. Zo ook Dave von Raven en Arjan Spies van The Kik. Met een vet Rotterdams accent zijn de dubbelzinnige opmerkingen niet van de lucht, met als uitschieter de uitspraak van Spies die op de meest sarcastische toon ooit zegt: “Zo. Je kunt wel zien dat hier veel intelligente mensen komen.”

De openers van het hoofdpodium dit jaar weten het publiek te boeien en geboeid te houden, waarbij de Nederlandse cover van Chef’Specials ‘In Your Arms’, genaamd ‘Schuilen Bij jou’, de onomstreden topper is. The Kik heeft veel interactie met het publiek en weet hun optreden met talloze geintjes aardig op te leuken. Echter, door die geintjes, het geouwehoer en het gedoe eromheen, zou je haast vergeten hoe goed die jongens spelen.

Jett Rebel

Ook Jelte, zanger van Jett Rebel, heeft de nodige kritiek op zijn publiek. Zijn opmerkingen betreffen overigens voornamelijk het enthousiasme van de mensen voor het podium. Menig keer wordt door de zanger gevraagd: “Houden jullie nou godverdomme een beetje van rock, of hoe zit dat?”

Jett Rebel heeft de set aangepast aan de Zwarte Cross. Het is, aldus hem, immers een rockfestival en daarbij hoort een strakke rockset. Gevolg is dat menig nummer wordt uitgerekt, waarbij de ene gitaarlick volgt op de andere solo, zoals tijdens ‘Feels Like Lovin’ To Me’, maar ook tijdens het bekende ‘I’m A Good Boy’.

The Kik - Zwarte Cross 2018

Jett Rebel - Zwarte Cross 2018

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats

Al heb je er nog geen noot van gehoord, dan al valt op dat we hier te maken hebben met een ouderwetse dixie- of countryband. De acht leden dragen hoeden, cowboylaarzen. Het schort er nog maar nét aan dat ze een korenaar tussen hun tanden hebben.

De vraag is gerechtvaardigd of dit een band is voor op het hoofdpodium van de Zwarte Cross. Het is namelijk wel tam, klein en breekbaar en geschikter voor een kleine ruimte vol liefhebbers van luisterliedjes in plaats van een veld vol Achterhoekse rauwdouwers. Daarstraks bij Jett Rebel was het aanzienlijk drukker. Het zou ook een andere oorzaak kunnen hebben: de zon brandt enorm en op het veld voor het hoofdpodium is nagenoeg geen schaduw te vinden.

Gaandeweg lijkt er soms iets meer pit in de liedjes te komen, zoals bij ‘I Need Never Get Old’, maar ook dat vervalt dan toch weer in rustige, lieve muziek. Het enige ietwat opzwepende nummer – hoewel opzwepend hier nogal een overstatement is – is het bekende ‘S.O.B.’, waarbij de bijval vanaf het veld aanzienlijk is.

Jett Rebel - Zwarte Cross 2018

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats - Zwarte Cross 2018

Kraantje Pappie

Kraantje Pappie staat voor de derde keer op de Zwarte Cross en voor het eerst op het hoofdpodium. Hij speelt als een baas. Het hele veld voor het podium staat vol met mensen die nauwelijks 20 jaar zijn en iedereen gaat uit zijn dak. Bij opener ‘Euro’s’ gaat het spreekwoordelijke dak eraf. In een strak geregisseerde show – waarbij zelfs de interactie tussen Kraantje en zijn sidekick is uitgeschreven en gerepeteerd – komen allemaal bekende nummers voorbij, met als klap op de vuurpijl het ‘Welkom In De Feesttent’.

Voorafgaand aan het volgende optreden is het 20.00 uur. Dit is het tijdstip waarop de Feestfabriek, organisator achter de Zwarte Cross, bepaalt dat een levendenherdenking zal plaatsvinden. Een minuut, waarvan 50 seconden in stilte wordt beleefd, wordt afgesloten met tien seconden lawaai. Indrukwekkend om te zien hoe dit over het hele terrein heen werkt.

Di-rect - Zwarte Cross 2018

Mr. Weazley

De enige Gelderse act voor vandaag is Mr. Weazley, het soloproject van Benjamin Thode, zanger van Leeways. Thode en zeven kompanen spelen op het podium van de Exoticanatent alsof ze op het hoofdpodium staan. Over het algemeen allemaal jonge gasten. Het publiek geniet met volle teugen van nummers als ‘Landing’ en ‘Believe’. De sfeer in de tent is aanzienlijk relaxter dan op menige andere plaats op de Zwarte Cross, hetgeen het optreden erg ten goede komt.

Di-Rect

De Hagenezen van Di-Rect gaan vandaag de boeken in als minste act op het hoofdpodium. Daar waar Jett Rebel de set had aangepast aan het festival, doet Di-Rect dat helemaal niet. Als je daarbij ook incalculeert dat de nieuwe koers veel meer richting funky gaat, kan niet anders dan geconcludeerd dat dit optreden niet ideaal is. Er is nauwelijks nog iets over van de ouwe rockformatie Di- Rect. De nummers die gespeeld worden, zoals ‘Times are Changing’, ‘Crazy Madonna’, ‘You Know Who I Am’ zijn te rustig en te bedeesd voor de setting op dit festival. Het enige nummer waar een beetje rock in terugkomt, is het laatste nummer ‘Hurricane’.

Mr. Weazley - Zwarte Cross 2018

Kraantje Pappie - Zwarte Cross 2018

Volbeat

De Zwarte Cross-vrijdag wordt afgesloten met niemand minder dan het Deense Volbeat, een band die iets meer dan een week geleden nog genoegen nam met een set van circa drie kwartier in het voorprogramma van Guns N’ Roses. Nu echter spelen ze het veld plat met een optreden dat de boeken ingaat als een topper.

Duizenden en duizenden mensen schreeuwen de teksten mee van ‘Devil’s Bleeding Crown’ en ‘Lola Montez’. En niet onbelangrijk: de Denen doen het verdomd goed. Hoe gelikt de show ook is – alles is immers tot in detail gepland – het komt heel spontaan over. Enige minpunt is misschien de langdradige intermezzo’s waarin het een of andere bandlid iets moet doen met zijn gitaar of bas of wat dan ook. Gevolg is dat zanger Michael Poulsen gaat freestylen en dat werkt niet zo goed. Het haalt vooral de snelheid uit het optreden.

Volbeat - Zwarte Cross 2018

De vrijdag van de Zwarte Cross was warm. Héél warm. En daardoor heel stoffig en plakkerig. Maar wij zijn er vanuit 3voor12 Gelderland graag weer bij volgend jaar.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Zwarte Cross. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.