Clean Pete, de Nederlandstalige indiepopformatie rond de Brabantse tweeling Loes en Renée Wijnhoven, presenteert 23 december in Doornroosje een avondvullende kerstshow. Met medewerking van strijkers, blazers, een jeugdkoor en een keur aan muzikale vrienden (waaronder de Nijmeegse singer-songwriter Lea Kliphuis) krijgen bezoekers een optreden vol met speciaal bewerkt songmateriaal en nostalgische kerstkitsch. Een en ander wel met een ironische knipoog.

Kerstclichés

Meteen bij binnenkomst merkt het publiek, hier en daar zelf uitgerust met kerstmuts, gewei, of foute kersttrui, meteen dat het menens is met het kerstthema. Kerstbomen sieren het podium voor een grote videowall en uit de speakers klinkt een dubieuze verzameling kersthits. Clean Pete is ooit begonnen als duo, maar opereert sinds vorig jaar als viermansformatie.

De band heeft de afgelopen jaren een oeuvre opgebouwd dat een pad bewandelt tussen akoestisch en energieke garagerock met vaak licht-humoristische teksten. Vanaf de opener ‘Donkere Nacht’, een eigen vertaling van ‘Oh Holy Night’, compleet met koor in de zaal, laten de zussen direct al merken dat er vanavond ook muzikaal geen enkel kerstcliché wordt geschuwd. “Als je niet van kerst houdt, wordt het heel zwaar,” waarschuwt de in hemels wit geklede zangeres-gitarist Loes Wijnhoven het publiek al aan het begin van de avond.

Het concert

Clean Pete Kerstshow
Met Anne Soldaat + Niek Nellen (Afterpartees) + Lea Kliphuis + Moon Moon Moon + Hart-koor
Zondag 23 december 2018
Doornroosje Nijmegen

Website Clean Pete

Facebook Clean Pete

Kerstclichés, zeker, maar niet zonder een knipoog. Wanneer al vroeg in de set bij een speciale Nederlandse vertaling van ‘Let It Snow’ het mechanisme boven het podium niet helemaal meewerkt en er slechts wat pluizige sneeuw neerdwarrelt, zorgt dat voor hilariteit op zowel het podium als in de zaal. Het is dezelfde ironie die ook het oeuvre van de groep kenmerkt en door het publiek meteen goed wordt opgepakt. Het zet de toon voor de rest van de avond.

Clean Pete Kerstshow

Gastbijdragen

Wat daarna volgt is een set met een combinatie van Clean Pete-nummers en kerstklassiekers, sommige daarvan in nieuwe vertalingen. De eerste gastbijdrage komt van de Nijmeegse singer-songwriter Lea Kliphuis, met een energieke uitvoering van Brenda Lee´s ‘Rockin’ Around The Christmas Tree’ en de traditional ‘We Three Kings’, inclusief aanvullend strijkersensemble. Anne Soldaat vertolkt ‘Blue Christmas’ dat zo ingetogen is dat het vanavond het enige moment oplevert dat de zaal de aandacht even dreigt te verliezen. ‘Kerstverhaal’ is een duet met Mark Lohmann van Moon Moon Moon, waarin op geestige wijze zowel het verzoek tot samenwerking aan Lohmann als zijn antwoord daarop in de tekst verwerkt zitten. Samen met Afterpartees’ Niek Nellen wordt ‘Fairytale Of New York’ van The Pogues en Kirsty MacColl gecoverd. De publieksparticipatie bereikt een hoogtepunt wanneer de voltallige zaal zich gewillig laat meeslepen in een karaoke-versie van ‘White Christmas’.

Clean Pete Kerstshow

Themabreuk

Tussen de kerstnummers door zorgen de nummers uit het eigen oeuvre van de band enigszins voor een thematisch contrast. De meeste zijn afkomstig van het recente album Afblijven. Hoewel ze vanavond net zo aanstekelijk werken als afgelopen zomer op de festivalweides van Down The Rabbit Hole en het Valkhof Festival, breken deze nummers een beetje met het kersthema.

Het publiek danst er echter niet minder om; ‘Wil je Dansen Met Mij’, een vrije vertaling van ‘Do You Want To Dance’ (best bekend in de versie van Cliff Richard), levert met behulp van Niek Nellen zelfs het meest energieke moment van de avond op.

Hoewel de band er inmiddels een traditie van heeft gemaakt om in december kerstnummers op te nemen worden de meeste daarvan echter niet gespeeld. ‘Kerstdiner’, ‘Make It 'till Christmas’ en ‘Gaan We Kerstmis Samen Vieren’ prijken geen van alle op de setlist.

Setlist

Blazers intro
Oh Donkere Nacht
Let It Snow
Ik Wil Een Kunstenaar
Jou Niet
Rockin’ Around The Christmas Tree
We Three Kings
Oh Rest Ye Marry Gentleman
Blue Christmas
Oh Come Emmanuel
Trieste Avond
Geheimen
Kerstverhaal
Adult Christmas
White Christmas
Fairytale Of New York
Wil Je Dansen Met Mij / Do You Want To Dance
Afblijven
Merry Xmas Everybody

Clean Pete Kerstshow

Theaterproductie

Wanneer tijdens afsluiter ‘Merry Xmas Everybody’ van Slade alle muzikanten van deze avond gezamenlijk het podium betreden, krijgt het publiek pas echt een goed beeld van de omvang van deze productie die meer aan een theatershow dan een bandconcert doet denken. Loes Wijnhoven hint in haar afsluitende dankwoord nog naar een herhaling volgend jaar. De formule van bewerkingen van klassieke kerstliederen met andere artiesten biedt absoluut potentie. Goed, het kost wat voorbereiding, maar afgaande op de publieksreactie deze avond weet men de inspanningen uitstekend te waarderen. Met Clean Pete´s fijne balans tussen kunst en kitsch hadden we ons een nauwelijks toepasselijker begin van Kerstmis 2018 kunnen wensen.

Clean Pete Kerstshow

Clean Pete Kerstshow