In tijden van crises biedt de fles vaak troost. Zo ook tijdens het uitbreken van de crisis in 2008, toen Black Bottle Riot opgericht werd. Na tien jaar viert de band haar verjaardagsfeest in een uitverkocht Doornroosje. Met de slijtage valt het wel mee. "Op naar de volgende tien jaar," roept zanger/gitarist Simon Snel vrolijk vanaf het podium.

Opwarmen

De avond wordt op passende wijze geopend door de geestverwanten van Voltage. Net als de Nijmeegse formatie speelt de band bluesrock met humor. Frontman Dave Vermeulen, ook bekend van The Voice of Holland, schuwt zelfs de onvervalste countrymuziek niet. Mede door zijn charismatische voorkomen wordt het gelukkig niet al te melig. Met uptempo Southern blues laat Voltage horen veelzijdig te zijn. De komende maanden te zien tijdens hun Tom Petty-tribute tour ‘We won’t back down.’

Het concert

10 year anniversary show
Black Bottle Riot + Voltage (support act)
Zaterdag 29 december 2018
Doornroosje Nijmegen

Voltage

Nieuwe albums

Black Bottle Riot is altijd al een groep van ‘niet lullen, maar poetsen’ geweest. Maar vanavond toont Simon Snel zich opvallend spraakzaam. Na het dampende begin, met het gloednieuwe ‘Run Johnny’ en de al oudere nummers 'Cast Aside’ en ‘Soul In Exile,’ verwelkomt hij het publiek op het jubileumfeest. En hij kondigt nieuw materiaal aan. Meestal klinkt zo’n commercieel praatje obligaat, maar als de zanger/gitarist het nieuwe werk introduceert verlang je toch het te kopen. Het is tenslotte net Kerstmis geweest, nietwaar. Bij het zien van het nieuwe album met zeldzame nummers (een special uitgave met liedjes die de cd net niet hebben gehaald en live-opnames bijvoorbeeld) loopt het water al uit je mond. Dat wordt alleen maar erger als Simon een sample van de ‘echt’ nieuwe plaat in de lucht houdt die 1 februari 2019 verschijnt: Fire.

Nieuwe albums

Natuurlijk speelt Black Bottle Riot van dit vierde album een aantal nummers. ‘Medicine’ en ‘Sea Of Lies’ zijn weer totaal anders dan de vorige drie platen. Traag, ingetogen en zwaar melancholisch. Maar nog altijd blues. Het nadeel is wel dat het middengedeelte van het optreden alleen maar uit deze liedjes bestaat. Ook voor de stemmige titeltrack ‘Fire’ en ‘Lost In Time’ schakelt de band naar een lagere versnelling. De vaart is eruit en dat slaat over op het publiek. “Jongens, wat zijn jullie rustig,” roept Simon. “Wij kunnen ook rustig spelen.” Prompt zet hij het nog langzamere ‘Spirit Talker’ in. Een prachtige bluessong waar de triestheid vanaf druipt. Met de ene hand bespeelt hij de bluesharp, maar in de andere hand ontbreekt de fles.

Black Bottle Riot

Black Bottle Riot

Party time

Maar goed, het is vanavond een feest en daarbij hoort natuurlijk geen misère. Al snel trekt Simon zijn jasje uit en komt het mooie country and westernshirt tevoorschijn. Gitarist Mike Sedee en drummer Mark Weerts (“met snor,” merkt Simon fijntjes op) zien eruit alsof ze zo uit een Tarantino-western zijn weggelopen. De cowboyhoeden maken het helemaal af. Als Mike zijn slide over de gitaarhals laat glijden en Jaap van den Berg de diesel weer op gang trekt met zijn basgitaar, wordt het vertrouwde oude werk weer gespeeld. Het snelle ‘In The Balance’ zorgt weer voor evenwicht in de set.

Dat is waar de toeschouwers toch voor zijn gekomen. Als ‘Bright Light City’ wordt ingezet, is dat ook het startsein om een mosh pit te beginnen. De toegift bestaat uit maar liefst drie nummers. “Het is tenslotte ons verjaardagsfeest,” zegt Simon. “We gaan net zo lang door totdat ze ons eruit schoppen.” Met een medley van Merle Haggard’s ‘Ramblin’ Fever’ en de countryrock van ‘Stay Hungry’ krijgt de party een passend slot. Black Bottle Riot is klaar voor de volgende tien jaar.

Setlist

Run Johnny
Cast Aside
Soul In Exile
Hometown
Medicine
Sea Of Lies
Fire
Lost In Time
Spirit Talker
In The Balance
Exit Spoiler
Bright Light City
One With The Dust

Toegiften:
On My Knees
Texas Pete (Part ll)
Medley Ramblin’ Fever (cover Merle Haggard) - Stay Hungry

Website Black Bottle Riot
Facebook Black Bottle Riot
Website Voltage
Facebook Voltage

Black Bottle Riot