De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer het debuutalbum van Bismut - Schwerpunkt.

De band

Tijdens een aantal intense en experimentele jamsessies is in 2016 de nieuwe band Bismut ontstaan. Dit instrumentale heavy trio uit Nijmegen, bestaande Nik Linders (gitaar), Peter Dragt (drums) en Huibert der Weduwen (bas), had al zijn roots in de Nijmeegse underground scene. In korte tijd heeft de band een goede live reputatie weten op te bouwen, als support van Samsara Blues Experiment en Kaleidobolt, maar ook op eigen kracht op het stonerfestival Into The Void en de Zwarte Cross. Begin jaar bracht Bismut zelf de videotrack ‘Buntovnost’ uit, dat kon rekenen op enthousiaste reacties uit binnen- en buitenland. Nu is er de eerste full length Schwerpunkt (vrij vertaald als zwaartepunt), door de band zelf omschreven als psychedelische desert metal.

De muziek

Slechts vier nummers staan er op Schwerpunkt, maar wel vier lange nummers. Het album klokt rond de 42 minuten. Volledig instrumentaal. Maar misschien nog wel opvallender is dat het hele album werd opgenomen in één take, zonder bewerkingen. Niet alleen is dat knap, maar juist doordat er niet achteraf nog van alles werd weggepoetst, gaat het geheel ademen en wordt daardoor alleen maar sterker.  

Meteen het langste nummer is openingstrack ‘Borgerskapet’, dat zo’n veertien minuten lang is. Ok, dat lijkt lang, maar het trio weet genoeg lekkers voor te schotelen, waardoor je tegen het eind van de song bijna teleurgesteld bent dat het gaat stoppen. Centraal staat het gitaarspel van Nik, dat continu sterk wordt ondersteund door bas en drums. Er zijn passages waarin je lekker kunt “hangen”, dan weer meer drums om net zo snel over te gaan in een monotoon stuk. Magisch zijn de laatste minuten van deze killertrack met lage bassen, snelle drums en een moddervette gitaarriff.

In het tweede nummer ‘Stórborg’ is naast stoner- en desertrock ook ruimte voor flinke psychedelische stukken. Dan gaat het tempo omhoog, snelle gitaren, maar dat blijft niet zo. Zeker het laatste stuk is lekker slepend.

Bismut neemt in ‘Gewapende Magte’ de tijd om het nummer op te bouwen. Niet alleen de gitaar eist hier een hoofdrol op, juist het drumwerk van Peter maakt dit een ijzersterk nummer. Van de vier nummers is de meest metalachtige, met strakke gitaarriffs en opbouwend drukwerk. Om uiteindelijk na ruim tien en een halve minuut abrupt te eindigen.

Aflsuiter ‘Czar’ gaat meteen volle vaart uit de startblokken. Uiteindelijk wordt het tempo omlaag geschroefd en komt de song bijna helemaal tot stilstand. Het gitaarspel wordt vermengt met een soort filmmuziek met repetitieve drums en stuwende bas. Zo wordt ‘Czar’ weer helemaal uitgebouwd.

Het oordeel

Het is niet makkelijk om met instrumentale muziek de aandacht van de luisteraar vast te houden. Gelukkig weet het Nijmeegse trio Bismut op hun eerste full length zoveel interessants aan te boren dat Schwerpunkt geen moment gaat vervelen. We kunnen zelfs stellen dat de psychedelische desert metal hier goed af is zonder vocalen. De muziek werd allemaal van te voren geschreven, maar dat heeft het drietal er niet van weerhouden om in de studio wel degelijk nog te jammen en te improviseren. Het resultaat is een eerlijk, oprecht werkstuk van drie gasten die elkaar perfect aanvullen.

Schwerpunkt is in eigen beheer uitgebracht op cd en ook verkrijgbaar op vinyl via Lay Bare Recordings.

Dat het goed gaat met Bismut, blijkt wel uit het feit de band al is geboekt voor Sonic Whip 2019 en zelfs een plekje heeft bemachtigd op de bill van Yellowstock komend jaar.