De Nijmeegse punkband Antillectual organiseert zaterdag 29 december in Nijmegen de vierde editie van Friends First Fest, een festival met vijf punkbands, waaronder Antillectual zelf, in De Onderbroek. De opbrengst wordt via Minor Operations Donations gedoneerd aan Help Regugees die er noodhulp aan vluchtelingen mee verzorgt.

Hoe zijn jullie op het idee van Friends First Fest gekomen?

"Tot ongeveer vijf à zes jaar geleden vierde onze vriend Niels, de vorige eigenaar van The Move in Arnhem, zijn verjaardag tussen kerst en oud en nieuw meestal met livemuziek. Door het wegvallen van Niels bij The Move en dus van dat feestje, bleef de jaarlijks terugkerende dip tussen de feestdagen. Tegelijkertijd kwamen veel oude vrienden weer eens naar Nijmegen. Daar wilden we iets mee doen. Bovendien hebben we altijd al zelf feestjes met vrienden en bevriende bands uit binnen- en buitenland in elkaar gezet rondom releaseshows, bezettingswisselingen, tour kick-offs of toureindes."

Dit is alweer de vierde editie. Waarom hebben jullie er een jaarlijks terugkerend evenement van gemaakt?

"Het begon als een eenmalig idee, maar omdat die eerste editie zo leuk was en mensen bleven vragen of het terug zou komen, hebben we dat maar gedaan. Het was ook niet alsof we permanent met die kerstkater hadden afgerekend na één editie, die blijft ieder jaar maar terugkomen. Het belangrijkste is dat wij het zelf leuk vinden en dat er mensen op af blijven komen. Dan blijft de motivatie vanzelf."

Elk jaar wordt de opbrengst gedoneerd aan een goed doel. Hoe kiezen jullie dat goede doel?

"Er zijn geen harde criteria, wel moeten we er zelf natuurlijk achter staan. Meestal houden we rekening met de actualiteit van een thema. We beslissen het wel altijd in overleg met de rest van onze crew en soms met de andere bands. Vorig jaar hadden we een tweedaags Friend First Fest. Toen hebben we drie goede doelen uitgekozen om het breed te trekken zodat er voor iedereen wat bij zat."

Welk goede doel hebben jullie dit jaar gekozen?

"Dit jaar werken we samen met Minor Operation Donations, een spin-off van Minor Operation Bookings, een boekingsgroep uit Haarlem. Leuk is dat zij ook voortkomen uit de punkscene en dat initiatiefnemer Ivo een vriend is met een vergelijkbaar tof initiatief als Friends First Fest. Zij verkopen gedoneerde punkrockparafernalia en met het geld ondersteunen zij een goed doel naar keuze, net als Friends First Fest. Op dit moment doneren zij aan Help Refugees, een organisatie die vluchtelingen in onder andere Calais ondersteunt. Daar komen de opbrengsten dus uiteindelijk bij terecht, Minor Operation Donations doet er zelf niks mee."

Friends First Fest 2018

Hoe kunnen mensen bijdragen?

"Wat bezoekers concreet kunnen doen: (wat extra) entree betalen, dingen meenemen om te doneren of parafernalia kopen! Ook kunnen mensen rond etenstijd in De Onderbroek terecht voor seitanwraps en andere plantaardige snacks. Daarvan gaat de opbrengst ook naar het goede doel."

Dit jaar spelen jullie Testimony integraal. Is een verjaardagsset van een oud album de nieuwe releaseshow, nu jullie geen albums meer uitbrengen?

"We hadden er nog niet op die manier over nagedacht, maar dat is inderdaad wel een goed extra excuus bij gebrek aan releaseshows. Bovendien zijn er inmiddels al wel weer mensen die ervan uitgaan dat we ons nu acht jaar oude album Start From Scratch over twee jaar integraal spelen."

Is zo'n speciale set altijd onderdeel geweest van Friend First Fest?

"We spelen eigenlijk altijd een andere set dan normaal op Friends First Fest. Dat kan zijn met covers, oude nummers of juist nieuwe nummers, en soms dus meer afwijkend dan andere keren."

Willen jullie nog iets toevoegen?

"Komen komen komen! We hebben inmiddels drie keer volle bak gehad. Deze keer wordt vast weer te gek. Als je zeker wil zijn dat je binnenkomt en niet voor een uitverkochte deur wil te staan: we verkopen tickets in presale via onze webstore. Bovendien speelt er naast ons nog een lokale band: Crooked Kingdom uit Beneden-Leeuwen. Dat is ook iets wat we belangrijk vinden bij Friends First Fest: het steunen van de lokale scene."

Friends First Fest #4 met Antillectual, Crooked Kingdom, Zero Zero Zero, Coral Spring en R.C. Sullivan. Vanaf 18:00 uur in De Onderbroek (Tweede Walstraat 21, Nijmegen). Entree: 6 euro of meer.