De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer de nieuwe ep van de Nijmeegse punkrockband Ink Bomb - Swim.

De band

De Nijmeegse punkrockviertal vult het rijtje Bad Religion, Descendents en No Fun At All mooi aan. Zanger Joost Hoedemaeckers, gitarist Quirijn Foeken, bassiste Arina Banga en drummer Paul van de Geijn maken sinds begin 2015 melodieuze punkrock met een rauw randje. De band heeft veel live gespeeld in het hele land, enkele shows in België en eerder dit jaar vond een eerste tourtje in Engeland plaats. Net bevestigt voor begin 2018 is hun eerste optreden in Duitsland. Hun nieuwe 4 track ep Swim laat horen welke groei de band de afgelopen anderhalf jaar heeft doorgemaakt.

 

De muziek

Allereerst laten de nieuwe nummers horen dat de Nijmegenaren beter zijn gaan schrijven. De winst is er niet alleen muzikaal, de teksten gaan ook ergens over. ‘Heavy Crosses’ bijvoorbeeld gaat over vrouwen die gedwongen werden hun kinderen af te staan ter adoptie en ‘The Bleachers’ over je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Dit blijkt ook wel uit de videoclip.

Niet alleen is Joost Hoedemaeckers beter gaan zingen, ook horen we meer samenzang, zoals in ‘Creeps’, misschien wel het beste nummer van de ep. Het drukwerk is sowieso erg lekker hier, maar Van de Geijn weet subtiel nog wat extra accenten te leggen. Ook het inventieve basspel van Arina Banga trouwens en de gitaarriffs van Quirijn Foeken zijn beter geworden. Swim is, net als debuut-ep Invincible Summer, zelf opgenomen en gemixt door Foeken. De mastering is uitbesteed aan de Amerikaanse engineer Bill Henderson van Azimuth Mastering.

‘To The Trenches’ begint subtiel, maar richting het refrein barst het punkrockgeweld los. Tot twee keer toe weet Ink Bomb de muur van geluid weer in te dammen, maar uiteindelijk volgt toch de climax. Qua dynamiek gaan de Nijmegenaren hier verder dan ooit. Een mooie afsluiter van de nieuwe ep.

 

Het oordeel

Dat de heren en dame van Ink Bomb beter op elkaar zijn ingespeeld, blijkt uit alles op Swim. Er wordt strakker gemusiceerd, de zang is beter en, het belangrijkste, de liedjes zijn beter. Ink Bomb mag dan in het hele land op het podium hebben gestaan, de band verdient meer aandacht, toehoorders en grotere podia.

De releaseshow van Swim vindt plaats op 24 november in De Onderbroek, samen met de bands Stark en Dowzer.