Ook de hoofdstad van Gelderland ontkomt niet aan het rondtrekkende festival dat luistert naar de naam Popronde. De cultuur is terug in de binnenstad. Boekhandels, speciaalbiercafé’s en poppodia programmeren vanuit de uitgebreide pool van muzikale groeibriljanten. Dit levert interessante keuzes op en een ongebruikelijke mix van publiek en jong talent. De bands en artiesten, waaronder ook enkele Gelderse namen, zijn bovenal blij om een avondje lekker te spelen. 3voor12 Gelderland geeft een sfeerverslag.

The HubSchrauber en Grim Tim in Pub Mick O'Connels

Pub Mick O’Connels is een uitermate geschikt huiskamerpodiumpje voor een band om op te schitteren. De band staat knus opgesteld in een venster naast de deur. Tegen een achtergrond van Duits competitievoetbal op de schermen staan daar als opener lokale helden The Hubschrauber die een fijn en eigenzinnig setje spelen (zonder bassist). Euphoria klinkt weer fraai en vrij onverstoorbaar doen zij hun ding. Dit geeft wel een beetje hun status aan. Het is een erg volgroeide band die eigenlijk wat meer verdient dan een huiskamertje.

Een ogenblik later is Grim Tim uit Eindhoven de pub in lichterlaaie aan het zetten. Het drietal uit Eindhoven weet de harten te veroveren. Om te refereren naar bands van weleer, doet Grim Tim te weinig eer aan. Ze spelen erg enthousiast en de tracks zijn stuk voor stuk erg speels. Bovendien waardeert het publiek in de pub zowel het vakmanschap als de vriendelijkheid van de band (gratis oordoppen worden doorgegeven.) De stijl en intensiteit maken deze band tot een waarschijnlijk succesnummertje van de ronde van de herfst 2017.

En door naar nieuwe Gelderse eyecatchers

Over gierende gitaren gesproken, In De Barron zien wij Life’s Electric, voor de liefhebbers van het wat snellere werk. Een prettig opzwepende gitaarband die de eenvoudige weg kiest, maar het publiek met een ongekende motivatie probeert mee te sleuren in het kielzog. Dertien in een dozijn? Wellicht. Maar dit optreden is wel fraai.

3voor12 Gelderland is ook met veel interesse Den Koopman binnengelopen voor nieuwe Gelderse eyecatcher Waltzburg en The Hazzah en dat viel niet tegen. Het publiek staat krap tegen elkaar aangedrukt op terras van het café als de Nijmegenaren beginnen te spelen. Waltzburg klinkt zo ontzettend vrolijk bij vlagen, dat het publiek wel instemmend moet mee knikken met de muziek. Het is de kracht van de band. Dan gebeurt er iets verrassend, het volgende liedje is ineens heel dromerig en geduldig opgebouwd. Dat is op zichzelf niets bijzonders, maar de afwisseling van die twee live/identiteiten geeft de band een frisse uitstraling. Positieve energie alom.

The Hazzah is definitief een blikvanger. De muziek houdt zich live ergens tussen Allah Las en een Parquet Courts in. Enkel dat feit is al opvallend. Daarbovenop komt een sullige frontman die op de lachspieren werkt, maar dat is enkel omdat de muziek heel goed aanslaat. De band heeft in zijn algemeen een ondeugende uitstraling, maar de straatschoffies spelen de boel wel plat. Heerlijke nonchalance en branie tegelijkertijd. Korte vlammende tracks met bizar jaren zestig toetsenwerk. De band heeft een fijn optreden en het publiek een fijne avond.

Van Luxor Live naar de Korenmarkt

3voor12 Gelderland steekt de weg over naar Luxor Live en ziet daar The Dawn Brothers: frisse Americana met een eigen sausje. Een allround optreden dat gedragen wordt door de meerstemmige zang. Het blijkt een succesvolle programmering te zijn voor het publiek. Er wordt vrolijk gedanst en de zaal stroomt aardig vol.

Het levendige middelpunt van de Popronde in Arnhem is nog altijd de Korenmarkt. Maar er valt ook zeker genoeg te ontdekken op de afgelegen podia. Zo was er nieuw Gelders talent gespot in Iveau. Daar staat Writist uit Wageningen, een moderne singer-songwriter zo blijkt. Hij verrast door zijn swingende intro, ondanks een piepend deurscharnier en een kind dat de apparatuur staat te bewonderen. Het publiek is in het eerste kwartier vooral gefocust op de maaltijd maar dat is niet helemaal terecht. Writist maakt een plezierige mix tussen akoestische folk en de meer elektronische variant die zo goed werkt bij bijvoorbeeld Nick Murphy of SOHN. Het gedurfde optreden heeft het gewenste resultaat, het publiek is onder de indruk. Deze multi-instrumentalist is er een om in de gaten te houden.

Mahler

Jan Terlouw Jr. brengt deze vrijdagavond in een boekhandel zijn verhalende jazz en funk ten gehore. Echter, wie komt voor een avondje literaire bezinning, komt bedrogen uit. Als men namelijk goed op de teksten let, is er weinig vrolijks aan. Een schril contrast met het optreden; dat is swingend en de band is in een zeer opgewekt humeur. Oppikbare riedeltjes worden verwoven in verhalen over een nachtclub alsof er maar één soort melancholiek bestaat. Fijne melancholiek. Dat straalt over op het publiek, dat het meest energieke van de avond lijkt te zijn.

Daarnaast had Mahler een zeer levendige, interessante en uitdagende programmering met Jagd, DOOXS, Lil MG en afsluiter Batobe. Batobe is een interessante formatie, maar met een uitgestorven Mahler zijn er weinig mensen die hun muziek komen proeven op deze avond. Batobe weet echter wel de juiste snaar te raken en de paar mensen die er dan zijn in beweging te brengen. Overgangen van hele fragiele naar stevige electro zijn prettig te noemen. Bovendien zoekt Batobe slechts spaarzaam hun toevlucht in de zware baslijnen en dat zorgt voor een verfrissende sound. De mannen staan dan ook vol energie mee te dansen achter hun visuals. Jammer dat er niet meer bezoekers waren om mee te doen.

Tot slot

Het was weer uitgebreid proeven in Arnhem afgelopen vrijdagavond, waarop er vast nog meer uitschieters te beschrijven waren geweest. Hoewel het publiek niet massaal aangelopen was voor de afgelegen podia, blijft de Popronde ook in Arnhem een geschikte avond voor muzikale fijnproevers.