Aanstaande donderdag 9 november start de Muziek10Daagse. Aanleiding voor de Gelderse muziekspeciaalzaak Kroese om zelf een verzamel-cd te maken. Gelders Goed is een dubbel-cd met 39 nummers van artiesten en bands uit de omgeving van met name Arnhem en Nijmegen, zoals Frank Boeijen, De Staat, Donnerwetter, Thaïti, Faarjam, Leeways en Jellephant. Interessant aan Gelders Goed is dat er maar liefst elf primeurs op staan.

Aanstaande donderdag 9 november start de Muziek10Daagse. Tot en met 1995 werd de Muziek10Daagse altijd jaarlijks gevierd en dit jaar wordt het muziekevenement weer nieuw leven ingeblazen. Het wordt georganiseerd door de NVER, de retail-branchevereniging die bijvoorbeeld ook Record Store Day in Nederland ondersteunt.

Iedereen die de Muziek10Daagse nog van vroeger kent, weet dat men toentertijd bij zijn aankopen altijd een cd cadeau kreeg, het Nationale muziekcadeau. Dat was een verzamel-cd met daarop een divers aantal artiesten en bands. De organisatie van de Muziek10Daagse heeft er dit jaar voor gekozen niet een gratis cd cadeau te geven, maar een platenbon van vijf euro bij besteding van twintig euro of meer in de winkel. Deze bon kan bij een latere aankoop naar eigen keuze besteed worden.

De keuze om geen cd cadeau te geven, was voor de Gelderse muziekspeciaalzaak Kroese aanleiding om zelf een verzamel-cd te maken. Sinds 2014 heeft de winkel een eigen platenlabel (Kroese Records) en via dit label komt de winkel nu met haar eigen muziekcadeau. De cd die door Kroese cadeau gegeven wordt, luistert naar de titel Gelders Goed. Het is een dubbel-cd met 39 nummers van artiesten en bands uit de omgeving van met name Arnhem en Nijmegen. Uiteraard staan bands van het Kroese Records label op, maar ook bands die niet bij Kroese Records aangesloten zijn.

Op de cd staan o.a. nummers van Frank Boeijen, De Staat, Toontje Lager, Donnerwetter en Marike Jager, maar ook van nog wat onbekendere namen als Thaïti, Waltzburg, Faarjam, Leeways, Jellephant en Oude Jeugd. Interessant aan Gelders Goed is dat er maar liefst elf primeurs op staan. Het nummer van Frank Boeijen ('Alles is teder') is fonkelnieuw en wordt via Gelders Goed voor het eerst naar buiten gebracht. Het nummer is afkomstig van Frank Boeijens nieuwe album dat in de loop van volgend jaar uitgebracht zal gaan worden. Datzelfde geldt ook voor Donnerwetter. Hun track, 'Tongues and Tales', is ook een primeur en wordt donderdag 9 november tegelijkertijd digitaal uitgebracht. Van de bands Waltzburg, Thaïti, Faarjam, Toontje Lager, PennyLeen, Nieuwegrond, Linde Schöne, Altijd Onderweg en Disci X Lerie is het de eerste keer dat hun Gelders Goed liedjes op cd beschikbaar zijn.

De Gelders Goed cd is alleen in de twee winkels van Kroese verkrijgbaar (in Nijmegen en Arnhem) en zal tijdens de Muziek10Daagse (9 november t/m 18 november) gratis aan klanten worden meegegeven bij besteding van 25 euro of meer. De oplage is beperkt.

Tracklisting Gelders Goed volume 1

CD1
1. Robin Borneman  -  O Faithfull World *
2. De Staat – Round
3. Waltzburg  -  So Long See Ya  
4. Black Top  -  Cherry Picking *
5. February Moon  -   All I ever do *
6. Lavalu  -  Waiting 
7. The Cubical  -  I believe it when I love you *
8. Hömpfdinga  -  Dimension Sven *
9. Thaïti  -  Habana 
10. Faarjam  - Ba Chasmanam
11. Dan Hair  -  Joni Mitchell *
12. Leeways -  Lost Again
13. Toontje Lager  -  Ik wil met jou *
14. PennyLeen  -  Help Me (feat. Mark Lennon van Venice) *
15. Liwet’s Eye  -  Find your Home * 
16. Jellephant  -  (sleep) 
17. Saint Charlie  -  Oridinary Sound *
18. Oude Jeugd  -  Xylofon  
19. Shaemless  -  Crawling Creepy *
20.The Hubschrauber  -  Birds Come

Tracklisting Gelders Goed volume 1

CD2
1. Frank Boeijen  -  Alles is Teder
2. Juneville  -  Take a Ride *
3. Nieuwegrond  -  Cocktails
4. Einfach Kurt -  Cut you to the Bone *
5. Navarone  -  Free together
6. Bootleg Betty  -  A Song called Wanda *
7. Altijd Onderweg  -  Burnout naar Burnin’
8. The Heat  -  Snowing for Hours *
9. The Naked Sweat Drips  -  Into Sixths
10. The Liquid Machine  -  Nowhere to run * 
11. Marinus G. de Valk  -  Irrealis *
12. Linde Schöne  -  Nieuw
13. Disci X Lerrie  -  Goed Kind (met Jeroentje)
14. Marike Jager  -  Radio  
15. Mountain States  -  Home
16. The Shady Greys  -  Like a Child * 
17. Taxidermist  -  Tie the Kite
18. Raw Flowers  -  Cosmic Fugazi *
19. Donnerwetter  -  Tongues and Tails  

* aangesloten bij Kroese Records