De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer het nieuwe album van Rogier Pelgrim - Birds And Busy People.

De artiest

Het verhaal van Rogier Pelgrim is al vaak verteld. Deze Wageningse singer-songwriter won in 2012 De Grote Prijs Van Nederland en nam hij deel aan de Popronde, maar werd pas echt bekend toen hij wist door te dringen tot de finale van het eerste seizoen van het tv-programma De Beste Singer-Songwriter Van Nederland.  Na deze programma’s bracht hij een EP en zijn debuutalbum Roll The Dice uit. Het is nu drie jaar later en na een geslaagde crowdfundingsactie had hij genoeg middelen voor het maken van een tweede album: Birds And Busy People. Deze nieuwe plaat is steviger en straalt meer zelfvertrouwen uit dan het debuut.

De muziek

Was Roll The Dice nog een pure singer-songwriter plaat die vergelijkingen opriep met Damien Rice, Patrick Watson of Jason Mraz, voor zijn nieuwe album heeft Rogier Pelgrim gekozen voor een meer bandbenadering. Hierdoor valt zijn voornaamste kenmerk, zijn bijzondere stemgeluid, in eerste instantie wat minder op. Met name de eerste helft van de plaat met nummers als ‘Stranger Than The News’ en ‘Rat Race’ is lichtvoetiger dan eerder werk. Dat geldt in mindere mate voor ‘Read My Mind’, omdat dit een duet is met Jeanne Rouwendaal waarin beide singer-songwriters elkaar vocaal uitdagen. ‘Someone – Part II’ valt op vanwege de aparte, maar doeltreffende instrumentale accenten. Het is bij dit nummer dat zijn eigen stemgeluid weer positief opvalt.

De tweede helft van het album (kant B van de plaat) is muzikaal uitdagender, het tempo ligt wat lager en ook zijn de nummers wat eigenzinniger. Het beste nummer staat meteen aan het begin; ‘Cold Case Scenario’. Het nummer ‘Young Heart’ schreef Pelgrim samen met BLØF voorman Paskal Jakobsen, die ook de backing vocals deed. In het al eerder als single uitgebrachte ‘Won’t Go Back’ wordt het grote gebaar niet geschuwd met een groot achtergrondkoor. Dat trekt Pelgrim in het daarop volgende ‘Welcome Here’ helemaal door. Ondanks de positieve boodschap schiet hij hier wel degelijk zijn doel voorbij, want dit is niet meer dan een typisch Eurovisie songfestivalnummer. Gelukkig revancheert hij zich met het ingetogen slotstuk ‘Even If’. De laatste 40 seconden zijn voor de vogels.

 

 

 

 

Het oordeel

Dit nieuwe album heeft Rogier Pelgrim samen met de Utrechtse producer Pim van de Werken gemaakt. Juist de keuze voor een meer bandbenadering is misschien niet de juiste geweest, want hierdoor kan zijn bijzondere stemgeluid, toch zijn sterkste punt, minder vaak schitteren dan op de voorganger Roll The Dice. Birds And Busy People is zeker niet slecht, maar had beter kunnen zijn als er niet was gekozen voor deze invulling. Hierdoor krijgen sommige nummers iets inwisselbaars en juist dat is dodelijk, vooral in het nog altijd overvolle singer-songwritersgenre. Hoogtepunt van de plaat is het kale ‘Till It’ All Right’, waarmee Rogier Pelgrim alle aandacht met zijn stem weet op te eisen. Hopelijk kiest hij meer voor dit werk op zijn volgende plaat.

Birds And Busy People is zowel op cd als op vinyl uitgebracht