Bram Vanderschaeghe is al vier jaar lang in samenwerking met Doornroosje de Nijmeegse Willy Wonka met zijn hiphop-feest Chocolade. Na twee jaar Merleyn via de kleine zaal van Doornroosje verkoopt de grote zaal van Doornroosje nu ook al een jaar lang uit. Buiten de Randstad een hiphopfeest van dergelijk kaliber opzetten, draaiende houden en uitbreiden gebeurt niet veel. Reden genoeg om de beste man eens op te zoeken in zijn penthouse van een studentenkamer in hartje Nijmegen. Tussen de planten die normaal het podium decor zijn bij Jangala (een niet onverdienstelijk ander feestje door Vanderschaeghe) wordt openhartig het verhaal van Chocolade verteld.

Hoe was vorige week vrijdag het vierjarig bestaan in de grote zaal van Doornroosje?

"De verjaardagseditie was lijper dan dat we hadden verwacht. Tweehonderd man die op Ticketswap nog zochten naar een kaartje: dat hadden we vorig jaar nog niet durven dromen. We zijn boven alles echt dankbaar. Vrijdag was overigens absoluut niet de eerste keer dat dit soort dankbaarheid werd gevoeld. We zijn als Chocolade gezegend met terugkerende hoogtepunten: de eerste keer uitverkopen, een jaar lang uitverkopen, van de kleine naar de grote zaal, de eerste keer je jeugdheld boeken en de eerste internationale boekingen zijn mijlpalen waar we nog steeds van kunnen nagenieten."

"Dat soort hoogtepunten laten ons weten dat mensen willen wat wij bieden, dit houdt ons gaande en scherp. Dus afgelopen vrijdag was vet, maar mag zich rustig scharen onder alle andere ‘zieke’ momenten die we de afgelopen vier jaar hebben mogen meemaken. Wist je dat we tijdens de Zomerfeesten bijna een boot hebben laten zinken tijdens ‘Chocolade I’m on a Boat' door te hard te party’en op het dek? Classic!"

Hoe ging het begin van Chocolade?

"Het begon met Jason (Odin) en mijzelf in de Merleyn in 2012 met een try-out onder de naam Chocotoff. Ons eerste doel was uitverkopen en een team van residents opzetten. Dat werden destijds Jason (Odin), Harm (Be Charm’D), Lodi (Lood de Kloot) en mijzelf (Rather Real werd dit jaar omgedoopt tot Noëall). Dit was samen met goede vrienden de eerste cirkel waar het allemaal is begonnen. Deze cirkel breidde zich door de jaren uit en is ook blijven veranderen."

"We zijn er achter gekomen dat wij mensen trekken en we stappen zelf ook op mensen af. Voor de mensen die ons helpen vinden wij het superleuk om te zien dat ze goed kunnen netwerken en in aanraking komen met kansen die ze anders niet hadden kunnen pakken. Deze werkwijze is voor ons altijd de insteek geweest van Chocolade. Alle mensen na de eerste cirkel zijn er eigenlijk natuurlijk ingerold. Andere mensen uit verschillende scènes tonen simpelweg interesse om ons te helpen wat we natuurlijk niet af slaan. Samen sta je sterker en vorm je een netwerk in de stad waar we allemaal elke keer weer de vruchten van plukken."

Chocolade

De stad Nijmegen, die is belangrijk voor Chocolade of niet?

"Wij komen hier vandaan, wij doen het hier met onze mensen. Simpel gezegd is Chocolade geregistreerd als community op facebook. We pushen alle lokale hiphop-gerelateerde releases en helpen mensen en mensen helpen ons dan ook weer. Zo dragen we volgens ons actief bij aan de scène. Al zien we zelf ook wel dat dit nog veel meer kan, maar dat komt. Bij het vierjarig bestaan hebben wij bijvoorbeeld lokale dj’s in het café van Doornroosje gezet. We zijn gaan kijken bij wat kleinere feestjes in Nijmegen en zagen dat zij bijvoorbeeld in De Plak een mooi feest gaven en gaande hielden. Soto Aya, Lil Beef, Sanka en Zim zijn misschien niet de dj’s die je zou verwachten bij Chocolade, maar we willen ze graag kansen bieden."

"Door de aanhoudende support uit de stad zien we alleen nog maar groei voor ons de komende tijd. Hoe groter mensen ons maken en hoe meer verantwoordelijkheid mensen ons willen geven, hoe serieuzer wij die rol nemen. Wij leveren wel, wij gaan knallen, als mensen daarvoor willen gaan met ons dan gaat dat lukken."

En waarom dit niet in een andere stad (ook) doen?

"We zijn hier niet direct op tegen, maar zien daar nu nog niet heel veel heil in. We geloven dat het niet per se beter is om op veel plaatsen te zijn. Sommige feestjes maken die stap wel en soms werkt het dan niet. We hebben een sterke band met Nijmegen, mochten we ooit zo’n zelfde band met een andere stad krijgen dan willen we daar ook zijn. "

"Wat we al wel zouden willen doen, is als team Chocolade op andere feestjes draaien. Maar ook hierin zijn we voorzichtig, we willen ons kruit niet verschieten. Bovendien is er nog zat te doen in Nijmegen voor we denken aan uitwaaieren over Nederland. We willen beide zalen nog uitverkopen in Doornroosje, we kunnen nog spelen met de opstelling in de setting waar we nu zitten en we kunnen ons assortiment nog uitbreiden."

Line-up

Jarreau Vandal & Full Crate (live) + Midas Hutch + Odin
Be Charm’D + Ijskouwd x Noëall + Don de Baron

Bram Vanderschaeghe

Het assortiment?

"Way back, wilden we Chocolade opsplitsen in meerdere feestjes. Chocolade Melk, Wit en Puur. Het idee hierachter was dat iedereen van melk houdt, dus dat wordt een toegankelijk hiphopfeest voor iedereen. Dit is de Chocolade die we vandaag de dag kennen. Witte chocolade is eigenlijk geen chocolade maar heeft eenzelfde textuur. Het idee is dat Chocolade Wit is voor liefhebbers van hiphop die iets breder willen. Je hoort dezelfde bassen en dezelfde drums maar in een ander ritme en jasje. Chocolade Wit kennen we nu als Jangala."

"Chocolade Puur zou zijn voor de echte liefhebber en zich voornamelijk richten op livemuziek. Dat hebben we weleens geprobeerd, maar is nooit echt van de grond gekomen omdat de scene zich meer naar de clubs bewoog. Het begint nu weer interessant te worden, maar we zijn nog aan het uitvogelen hoe dit in het grote Chocolade plaatje past."

Verder nog dromen en doelen voor Chocolade?

"Een Chocoladefestival is een van onze stoutste dromen. Een andere droom die we hebben is dat we de usual suspects iets vaker zouden kunnen vermijden. Hiermee bedoel ik dat we graag wat frissere muziek zouden willen draaien zonder dat we weghalen wat mensen gewend zijn van Chocolade."

"Het is een klein puntje, maar we merken soms dat we ‘dat hiphop en R&B feestje’ lijken te zijn. Het wordt dan snel een strijd tussen de verwachtingen die mensen hebben en wat wij tof vinden. Wij willen gewoon pushen wat we leuk vinden, maar aan de andere kant als je een speler in de stad en het land wilt zijn moet je wel leveren aan je publiek. Ook al zou je soms wat gekkere uitstapjes willen doen. We zijn nog aan het uitvogelen hoe we dit met elkaar gaan verenigen. "

"Het zou leuk zijn om in de toekomst iets van blockparties te organiseren maar we beloven nog niks. Verder is een van de dromen die snel gaat uitkomen de volgende editie met onder andere Midas Hutch (FS Green) en Full Crate x Jarreau Vandal , twee van mijn jeugdhelden, maar zet dat er maar niet in man."

Chocolade

Tot slot: wat is nou jouw favo chocolade?

"Stiekem al die dingen van Kinder. Die reepjes, Bueno en Nutella natuurlijk. Tony’s Chocolonely is ook leuk maar de Chocoladeverkopers in de Stikke Hezelstraat hebben me vorig jaar ‘echte’ chocolade laten proeven en dat was wel even echt andere koek hoor! Keep it real was de boodschap denk ik!"