Het leven van Jackie Flawless (bassist) zou op dit moment de titel ‘from dark matter to hot leather’ krijgen. Op 2 maart wordt zijn artikel over donkere materie gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature. De dag erop verschijnt het debuutalbum van zijn hardrockband Rectum Raiders. Natuurlijk kunnen wij geen uitspraken doen over natuurkundige materie, maar als de wetenschap ook maar half zo enthousiast reageert als het uitverkochte Merleyn tijdens de release-party, gaat Jaco een gouden toekomst tegemoet!

Het concert

Albumrelease Rectum Raiders + Captain Ortega (voorprogramma)
Zaterdag 11 maart 2017, Merleyn Nijmegen

De band Rectum Raiders heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met krankzinnige, shockerende live-shows. Glam metal in de hoogste versnelling gecombineerd met Schultenbräu, komkommers en homo-erotische uitspattingen. Sinds 2008 wordt ieder podium omgetoverd tot een vunzig studentenfeest. Na twee EP’s is het nu echter tijd voor hun debuutalbum en daarop klinken ze strakker en volwassener dan ooit tevoren. Mede dankzij producer Jochem Jacobs (o.a. Textures) staan de muzikale kwaliteiten van de bandleden veel meer centraal.

Dus de Rectum Raiders pakken het vanaf nu wat subtieler aan?

Absoluut niet. Met de line-up van vanavond mag er gerust gesproken worden van een release-festival. Naast het Nijmeegse Captain Ortega als voorprogramma nemen ze maar liefst drie DJ’s mee voor de afterparty: DJ Slowpoke, DJ Pretpik en DJ Santina Runaway. Het is dan ook logisch dat het publiek, dat al ruim voor de aanvang van de eerste act aanwezig is, er veel zin in heeft.

Captain Ortega bijt het spits af en het publiek wordt getrakteerd op aanstekelijke punk op topsnelheid. De muziek staat als een huis en voor het publiek is het feest uitstekend begonnen. “Wie houden er van komkommers?” vraagt zanger Casper aan een vol Merleyn, mikkend op de waanzin die het publiek te wachten staat.

Wordt het weer krankzinnig als vanouds?

Daar lijkt het in eerste instantie niet op. Wanneer de Rectum Raiders het podium betreden, knallen ze er meteen in met ‘G.R.I.N.D.’, de eerste single van het nieuwe album. Alle twijfel of ze de nummers van het debuut live overtuigend kunnen brengen, wordt direct weggenomen. Ook de daaropvolgende nummers ‘On My Back’ en ‘Black Ripper’ worden zonder al te veel poespas gespeeld. De nadruk lijkt daardoor minder op de show en meer op de muziek te liggen.

Maar na dit inleidende kwartiertje wordt dit ruimschoots goed gemaakt: halfnaakte mannen dansen op de bar, de komkommers vliegen in het rond, het publiek wordt overgoten met bier (Schultenbräu heeft echter wel plaats moeten maken voor Brand), Hörse bestormt het podium en de gore riffs van ‘Satisfaction’ (origineel van Benny Benassi) klinken vertrouwd. Nieuwe nummers als ‘Blue Balls Boogie’ en ‘Foxx (I’m In Love)’ passen naadloos tussen het oudere werk. Sterker nog: het zijn de nieuwe nummers die de set van de Rectum Raiders een stuk sterker maken!

Een soort Rectum Raiders 2.0 dus?

Dat kun je wel stellen. Natuurlijk zou het optreden niet compleet zijn zonder bizarre nummers als ‘Schülty’, ‘Rainbow In The Sky’ (origineel van Paul Elstak) en publieksfavoriet ‘My Anus Is Outta Control’. Maar juist bij de nieuwe nummers komen de kwaliteiten van de artiesten veel meer naar voren. Vooral gitaristen Gustav von Shredivarius en Rampage Delicious laten vanavond duidelijk zien wat ze in huis hebben. Zanger Mr. Rectum en Jackie Flawless zijn ook geweldig in vorm en weten het tempo van de show buitengewoon hoog te houden.

Rectum Raiders is de afgelopen tijd uitgegroeid van studentikoze feestband tot een volwaardige rockband en hun debuutalbum is daarbij het laatste zetje geweest. De Schultenbräu is ingeruild voor Brand: het is prima symboliek voor een band die klaar is voor de volgende stap en een groter publiek. Met de show zat het altijd al goed, maar tijdens de releaseparty laten ze zien dat het meer is dan alleen een gimmick: achter de humoristische teksten schuilen vijf gedreven muzikanten die hun muziek serieus nemen. Al blijft 'serieus' bij de Rectum Raiders natuurlijk een relatief begrip...