Van 15 t/m 21 juli kun je in het Valkhofpark in Nijmegen genieten van maar liefst 120 acts: van avant garde tot rock, van funk tot garage, van afrobeat tot accordion awesomeness, van pop tot singer-songwriter en van folk tot Turkse psychedelic. En wat dit kost? Helemaal niets, want zoals altijd is de entree gratis. Vandaag maakt het Valkhof Festival nieuwe namen bekend.

Deze 19 namen zijn toegevoegd aan de line-up:

Altin Gün | The Amazons | Declan McKenna | Drugdealer | Golden Dawn Arkestra | HER | Iguana Death Cult | Karen Elson | LUWTEN | The Moonlandingz | De Raad van Toezicht | Shobaleader One | Houseclassix: DJ Pure - Mark Wanders b2b Camiel | Brotherhood: Victoire x Festus - Yung Internet - Kevin - Brotherhood Squad -  ANBU

Altin Gün | NL

Toen bassist Jasper Verhulst met zijn band Jacco Gardner in Istanbul was, raakte hij verslaafd aan de Turkse psychedelische folk uit de jaren 70. Met muzikanten die je zou kunnen kennen uit Jacco Gardner, Jungle By Night of - een andere act die op Valkhof Festival 2017 speelt - The Mauskovic Dance Band, begon hij Altin Gün, die vermengd met invloeden uit de westerse psychedelische rock uiterst dansbare en opzwepende interpretaties spelen van klassiekers én eigen werk. 

 

 

The Amazons | UK

Deze rockband uit Reading werd begin dit jaar getipt als 'een van de meest opwindende acts in het Britse live circuit' door Drowned in Sound. De opzwepende bombastische rock, rock 'n roll en grunge van The Amazons wordt niet alleen live goed ontvangen, maar ze spelen zichzelf ook regelrecht de hitparade in met hun pakkende nummers. Op 2 juni zal hun debuutalbum verschijnen.

 

 

 

Declan McKenna | UK

Declan McKenna is pas 18 jaar en na het winnen van de 'Emerging Talent-prijs' op Glastonbury 2015 gaat zijn carrière als een raket. De Britse muzikant schrijft branievolle en politiek geladen nummers. Declan's sterke, maar gevoelige stem wordt veelal ondersteund door synthesizers en wekte indruk op Eurosonic. Declan scoorde met "Isombard" een hit in veel landen in Europa en zijn debuutalbum is in de maak, dat zal begin volgend jaar verschijnen.

 

 

 

Drugdealer | US

Frontman en liedjesschrijver Michael Collins van Drugdealer is naast muzikant ook kunstenaar en filmmaker. Hij bracht begin dit jaar zijn debuutalbum 'The End of Comedy' uit, een album vol fraaie harmonieën, dwarrelende fluittonen, samples van o.a. een typemachine en van vrienden Weyes Blood, Mac De Marco en Ariel Pink, die een gastrol vervullen. Drugdealer doet dit alles in een laidback Californisch, bijna hypnotiserend jaren 70' sfeertje.

 

 

Golden Dawn Arkestra | US

Golden Dawn Arkestra is een psychedelische afrobeat band uit Austin, USA. Zoals de naam al doet vermoeden is deze 7-koppige band zowel muzikaal als esthetisch hevig beïnvloed door het befaamde Sun Ra Arkestra. Ultiem groovend, ook soulvol en spannend!

 

 

 

HER | FR

De Franse band HER was een van de grote verrassingen op Eurosonic Noorderslag. Deze heren en dames hebben gevoel voor stijl, compositie en ritme. Zij lieten zich inspireren door Kraftwerk en CAN. Hun muziek klinkt echter anders, het is een indrukwekkend geheel van pop, soul en funk. Op een hele eigen wijze. Alsof Frank Ocean, Shuggie Otis aan het jammen is met Child of Lov. Zorg er daarom voor dat je HER niet mist op Valkhof Festival 2017! Het debuutalbum zal later dit jaar verschijnen.

 

 

Iguana Death Cult | NL

De vierkoppige psych-garageband Iguana Death Cult timmert al een paar jaar aan de weg en het lijkt erop dat 2017 het jaar van hun doorbraak is. De Rotterdammers brachten onlangs hun nieuwe album 'The First Stirrings Of Hideous Insect Life' uit en ze staan garant voor een energieke live show in de beste traditie van likeminded bands als Ty Segall, Thee Oh Sees and King Gizzard and the Lizard Wizard.

 

 

Karen Elson | US

De in Engeland geboren en in Nashville woonachtige Karin Elson is naast haar drukke bestaan als topmodel ook muzikante. In 2011 bracht ze haar schitterende debuutalbum 'The Ghost Who Walks' uit. Begin april zal haar nieuwe album 'Double Roses' verschijnen. Het album is geproduceerd door Jonathan Wilson en er zijn gastrollen weggelegd voor o.a. Pat Carney (Black Keys), Father John Misty, Laura Marling en Pat Sansone (Wilco). Op Valkhof Festival 2017 zal Elson optreden met haar live band.

 

 

LUWTEN | NL

LUWTEN is de groep rondom liedjesschrijver Tessa Douwstra (Wooden Saints, Orlando). Ze maakt folkliedjes met gevoel voor klank én ruimte voor elektronica. Soms klein en voorzichtig, soms groots en meeslepend. Dit jaar begon ze positief: ze gaf een geweldig optreden op Noorderslag! Haar zelfgetitelde debuutalbum verschijnt in het voorjaar van 2017. Ze werkte daarvoor samen met percussionist Douwstra en producer Frank Wienk aka Binkbeats.

 

 

The Moonlandingz | UK

The Moonlandingz noemen zichzelf een 'outsider ouija psychpop supergroep' en vooral een fictieve band. De band bestaat uit leden van The Eccentronic Research Council uit Sheffield, frontman Lias Saoudi en gitarist Saul Adamczewski van de psychedelische punkers van The Fat White Family. Dit gezelschap staat ongetwijfeld garant voor een excentrieke, dopy en verslavende trip op Valkhof Festival 2017!

 

 

De Raad van Toezicht | NL

De Raad van Toezicht is een twaalfkoppige formatie uit Arnhem. De Raad staat voor hun muziek, dat zie je terug in de invloeden en interesses die in de muziek verankerd zijn. Die lopen uiteen van rock tot Afrikaanse muziek, latin en westernmuziek. Jazz en funk zijn de basisingrediënten waar De Raad zijn spontaniteit en groove vandaan heeft. De energie van De Raad blijkt aanstekelijk; dat wat in feite een jazz- of fusion-concert is, mondt steevast uit in een feestje!

 

 

Shobaleader One | UK

Shobaleader One is het mysterieuze project o.l.v. bassist en muzikant Tom Jenkinson, ook bekend als Squarepusher. Dit kwartet is ontstaan om gemeenschappelijke liefde te betuigen aan de fusion. Jenkinson adoreert artiesten als Miles Davis en Jaco Pastorius en put er veel inspiratie uit. Daarnaast speelt Shobaleader One ook Squarepusher-klassiekers. Hun debuutalbum 'Elektrac' is net verschenen via het gerenommeerde Warp-label. Bass - Squarepusher. Keys - Strobe Nazard, Guitar - Arg Nution, Drums - Company Laser.

 

 

 

House Classix | DJ Pure

Levende legende Pure heeft de Nijmeegse dancescene op poten gezet. Met zijn funky grooves en beats is hij al jaren resident DJ van Planet Rose. Verwacht een uiterst dansbare set met platen uit het hele dancemuziek-spectrum.

 

 

 

 

House Classix | Mark Wanders b2b Camiel

Mark Wanders & Camiel doen tijdens Valkhof Festival 2017 een duit in het housezakje. Voor deze gezamenlijke show stoppen ze de grootste bangers en klassiekers uit hun lange carrières in de platenkoffers: four to the floor, afgewisseld met spannende uitstapjes naar overige dansbare genres.

 

 

 

Brotherhood | Victoire x Festus

Geen onbekenden in de Nijmeegse scene. Vic en Fes hebben de smaak te pakken en klapten eerder dit jaar al verschillende dikke video's en tracks op het web. Collabs met o.a. Kempi en ANBU zet ze in de landelijke schijnwerpers en een tour met Yung Internet is aanstaande. Het is niet meer de vraag of Vic en Fes de scene gaan domineren, maar wanneer...

 

 

 

Brotherhood | Yung Internet

Een tikkie gewaagd boekten we begin vorig jaar Yung Internet voor de eerste editie van Brotherhood in Merleyn en damn wat is het sinds die tijd hard gegaan met deze mannen! Inmiddels hebben ze heel Nederland al gesloopt en zijn ze ook buiten de grenzen des lands de boel stelselmatig aan het verbouwen. Stilstaan gaat 'm niet worden bij een show van Yung Internet, dus wees voorbereid...

 

 

Brotherhood | Kevin

Op Rotterdam Airlines brengt naast Sevn Alias ook Kevin zijn pokoes uit. Meerdere 101Barz sessies en een show in Doornroosje hebben ons ervan overtuigd dat we deze man zéker op een nóg grotere stage willen zien spitten. Zijn eerste EP "Kleine Versnelling" kwamen alle 9 nummers in de Spotify top 50. De slowflowanimal gaat diep met zijn teksten die je aan het denken zetten. Quality!  

 

 

Brotherhood Squad

Rondom de liveoptredens zetten de Brotherhood residents het hele veld op de kop. Lucash, Joenis en Sadclaw ken je van de tweemaandelijkse turnup in Merleyn en draaien de beste hiphop van dit moment. Turn up! Skrrrrt

 

 

 

 

Brotherhood | ANBU

In februari was ANBU Gang nog de hoofdact bij Brotherhood in Merleyn. Sindsdien zijn ze getekend bij Top Notch en krijgen ze landelijk meer en meer de erkenning die ze verdienen. ANBU liet niets over van Merleyn en sloopte een uur lang heel Merleyn. De melodische zang en vlijmscherpe rijmschema's van Jiri11 en Mennoboomin' schreeuw je na één keer luisteren al mee, dus wees daar voor in die sfeervolle moshpits.