Vanuit alle windstreken van voormalig Graafschap Zutphen is ook in 2017 de crème de la crème van de Achterhoekse popmuziek vertegenwoordigd op Bevrijdingspop Achterhoek 5 mei in Zutphen. Er treden Achterhoekse muzikanten op uit onder meer Aalten, Dinxperlo, Doetinchem, Groenlo, Hummelo, Lochem, Varsseveld, Zieuwent en Zutphen.

De hoofdact van 2017 is de met een Edison en 3FM Award bekroonde band met een Grolse gitarist: Mister & Mississippi. Met het kersverse album dat werd opgenomen in Kytopia, verruilt de band de rustige indie-folk voor een zwaar en donker wave-electro geluid van synths en majestueuze gitaarmelodieën.

Mademoissele
Vuige gitaren, catchy zangmelodieën en een groovende ritmesectie maakt van Mademoiselle met de Lochemse drummer Maurits Nijhuis een Desert-rockband met een eigen geluid. De songs zijn beïnvloed door de stoner-scene van Palm Desert en de grunge-scene van Seattle. 

Jolian
Jolian is een nieuwe band gevormd door muzikanten uit onder meer Zutphen, Aalten en Hummelo. Van rock tot folk en van country tot hier en daar een ballad en alleen maar eigen werk.

Snow Coats
Snow Coats is een jonge Doetinchemse indie-pop band met folkinvloeden. In februari 2017 bracht de band haar eerste single 'Backyard' uit. Eerder verzorgde de band al het voorprogramma van de Ierse band Raglans in Amsterdam. 

Gepetto
De afsluiter van Bevrijdingspop Achterhoek 2017 werd in augustus 2000 al opgericht als eigen werk formatie Pinocchio’s Furniture (een nummer van Frank Zappa), maar kleine jongens worden groot. De Achterhoekse band besloot daarom om in 2005 als Gepetto een nieuwe start te maken met covers uit alleen de jaren ’60 en ’70. Denk aan Stones, Beatles, Led Zeppelin, Deep Purple, Doors, The Who maar ook Roy Orbison, Queen, Boston en Foreigner.

Mister & Mississippi
Eerder maakte het festival al bekend dat de hoofdact van 2017 de met een Edison en 3FM Award bekroonde band met de Grolse gitarist Tom Broshuis is. Met het kersverse album dat werd opgenomen in Kytopia, verruilt Mister & Mississippi de rustige indie-folk voor een zwaar en donker wave-electro geluid van synths en majestueuze gitaarmelodieën.

Raw Flowers
Melodieus gitaarwerk vervlochten met de verhalende vocalen, soms onderhuids dan weer meedogenloos in je gezicht. Een rauw divers geluid geoogst uit ‘the melting pot that’s called rock n roll’!

Dokter Watjes
Vier Twentse knullen uit Hengevelde en een Achterhoeker met een halfzachte G besloten een bandje op te richten. Het enige dat vanaf het begin vaststond was de bandnaam: Dokter Watjes. Muzikaal vliegt het alle kanten op en er wordt gezongen in het Nederlands, Twents en een mengelmoes hiervan.

Bevrijdingspop Achterhoek borduurt voort op het Lokale Helden-festival dat sinds 2010 op het historische ‘s Gravenhofplein Zutphense bands met eigen werk een podium biedt. Het knusse open air-festival heeft in 2016 onder de nieuwe naam Bevrijdingspop Achterhoek bewezen een kwalitatief hoogstaand programma te bieden met jonge talentvolle bands en artiesten van Achterhoekse bodem. Zo speelde bijvoorbeeld CYNBEL in de HMH de aftershow van Kensington, werd Donnerwetter geselecteerd voor Noorderslag 2017 en betrad Zutphen’s Midas net als dit jaar het podium van Pinkpop.

De organisatie bestaat uit lokale artiesten, evenementen-organisatoren en enthousiastelingen die samen de Achterhoekse popcultuur flink in de schijnwerpers willen zetten, alles zonder winstoogmerk, dus kostendekkend.