Donnerwetter Day is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijkse feestdag voor de liefhebber van alternatieve, overwegend Gelderse popmuziek. Ook dit jaar stelde Donnerwetter weer een uitgebreid programma aan muziek en andere kunst op; zo kwamen onder meer Jellephant, Crying Boys Café en theatergroep BOT optreden. 3voor12 Gelderland was aanwezig en hield live vanuit het Arnhemse Luxor een liveblog bij. Lees hieronder stapsgewijs terug hoe de avond verliep.

02:13 - En het was nog lang onrustig

Terwijl Crying Boys Café een Tim Buckley-cover speelt in de Grote Zaal, eindigt hiermee het liveblog van 3voor12 Gelderland. Bekijk hieronder onze foto's en verslagen van Donnerwetter Day 2017. 

01:28 - Rumoer overstemt Achterdochtig

De drank begint er nu echt in te hakken, het is gezellig rumoerig in de bovenzaal. Dat is wel jammer, want singer-songwriter Achterdochtig wordt een beetje overstemd door al het lawaai dat het publiek maakt. Dat komt zijn bijzondere gitaarspel en Nederlandstalige liedjes niet ten goede. (TvA)

00:54 - Stemmen vanuit de onderbuik

Op het balkon van de Grote Zaal vinden we een stembus. Met de naderende verkiezingen dacht Donnerwetter: beter vandaag met je onderbuik stemmen dan komende woensdag. Met als gevolg dat je hier eerst een blaastest moet ondergaan. Ben je dronken genoeg? Dan mag je stemmen. Als je woensdag maar met je verstand kiest. (RO)

00:46 - Thee Hammer is voorbereid op z'n best

Er wordt wat gehusseld met muzikanten, waardoor uiteindelijk Thee Hammer op het podium staat. Met bandleden uit o.a. Donnerwetter, Automatic Sam en Birth of Joy mag deze groep toch zeker wel een Gelderse superband genoemd worden. Zoals gewoonlijk bestaat hun optreden uit één lang nummer, waar grote delen van geïmproviseerd worden. Nu zijn dit juist de momenten waarop Thee Hammer rommelig klinkt en niet overtuigend. Daar waar het zevental eenmaal z'n draai vindt, klinkt het meteen heel lekker. Genoeg potentie, al is iets meer voorbereiding wel gewenst. (TvA)

00:41 - Wat staat er vannacht nog op het programma?

Zo, dat was Donnerwetter. Direct erna zou Thee Hammer spelen, maar dat loopt een minuut of tien uit. Snappen we, want Thee Hammer is basically Donnerwetter met leden van Raw Flowers en Birth of Joy. Daarmee is het nachtprogramma begonnen. De komende uren zullen onder meer Crying Boys Café, Electric Company en Cmal nog het podium betreden. Ondertussen geeft Tom Holkenborg (Automatic Sam) commentaar op passerende toiletbezoekers.

00:14 - Donnerwetter krijgt goedkeuring van De Staat

Ja dat doen ze slim, de mannen van Donnerwetter. Binnen Gelderland heerst al jaren de discussie wie nou de echte runner-up achter De Staat is, de band die buiten kijf staat als beste band van Gelderland. Donnerwetter knalt hem hier heerlijk binnen in de thuiswedstrijd, in een uitgelaten Grote Zaal van Luxor. Rocco Ostermann dartelt weer ouderwets bezeten over het podium, de gitaar van Wout Kemkens lijkt dissonanter, maar ook aanjagender dan ooit tevoren. Waarom zou je ook een bassist nodig hebben? Wat een maniakale uitvoering van 'Dance', wat een onnavolgbaar metrum in 'Monster'. Wanneer Torre en Vedran van De Staat op het podium verschijnen en enkele nummers meespelen is het alsof ze zeggen: jullie vertrouwen we, toe, maak die volgende stap. Knappe kop die een Donnerwetter in deze vorm kan tegenhouden. (RO)

23.02 - Donnerwetter

De hoogmis is begonnen. Donnerwetter betreedt het podium en knalt er meteen in met 'Mother', de openingstrack van Pavlov Beauty Saloon.

22:50 - De Arnhemse juke joint van Esk-Esque

Zodra de bezoekers de trappen naar de bovenzaal hebben getrotseerd, stapt men een authentieke Amerikaanse juke joint binnnen. Net zoals bij hun ep-release heeft het Arnhemse duo de ruimte een volledig nieuw uiterlijk gegeven. Hoewel, nieuw? Eerder een eeuw terug zul je bedoelen. Ook de muziek is beperkt, zelfs spartaans te noemen, maar dat is juist wat Esk-Esque voor ogen heeft. Er worden nummers van hun ep gespeeld, maar ook nieuwe experimenten, zoals met hun nieuw gebouwde fietswieldraailier. Dit akoestische niemandalletje wordt met gejuich onthaald en de publieksparticipatie (de band krijgt de handjes op elkaar) is dan maximaal. Esk-Esque weet met minimale bezettingen middelen opnieuw maximaal effect te sorteren. (ED)

22.13 - Jellephant is alweer aan zijn volgende incarnatie toe

Houd het maar bij, het bijna maniakale aantal releases van de Arnhemse Jellephant. Laatste album Kick The Swamp schopte (no pun intended) het afgelopen jaar tot 3voor12 Gelderland Album van het Jaar, volgende week komt alweer zijn volgende uit; op cassettebandje uiteraard. Lo-fi blijft de rode draad in zijn muziek, die verder even makkelijk van garage naar punk als van film noir naar dreampop switcht. Live wordt hij inmiddels - en ook vanavond - al een tijdje bijgestaan door zijn vier Phantoms, die elk optreden een betere indruk maken: hulde voor die ontzettend sterke bassist. Euvel blijft dat Jellephant meer studio- dan podiumartiest is - het komt ook vanavond weer neer op drie kwartier introspectief schoenenstaren - maar des te indrukwekkender is hoe hij zich steeds opnieuw blijft uitvinden. Ook in zijn zoveelste incarnatie is Jellephant één van de interessantste acts van Gelderland. (RO)

21:43 - Improvisatierap over Burgers' Zoo

Strakke witte shirts en hotpants, dat is het uniform waarin De Blonde Jongens en Tim de kleine zaal aan het lachen krijgen. Improvisatierap over Burgers' Zoo, een bluessong over vrouwen in het gezicht slaan, het kan de theatergroep niet absurd genoeg. Om het plaatje compleet te maken wordt het geheel ook nog eens opgeleukt met de meest wulpse dansjes, maar dan door volwassen mannen. (TvA)

21:14 - Up-tempo rap bij Mensen Zeggen Dingen

Ook in de bovenzaal zijn we inmiddels begonnen. De dj's van De Waaghals hebben hun eerste plaatjes gedraaid, nu is het tijd voor wat spoken word. Mensen Zeggen Dingen heeft in Nijmegen vanavond een 'clubavond', maar is kennelijk al zo groot dat ze tegelijk wat mensen in Arnhem neer kunnen zetten. Later op de avond doen ze nog een hoofdprogramma, nu warmen onder meer Rein en Saïd ons op met romantische filosofie en een up-tempo rap over ouderwets zijn. (RO)

20:42 - BOT: "Wees op tijd voor het begin van het einde"

Normaal staan ze op theaterfestivals door heel Europa, nu staat de Arnhemse muziektheatergroep BOT voor het eerst in een poppodium. Schraal bier, fietspomporgels, toeters met geld, boem paukeslag! Het feest is los:

20:25 - The Donald presenteert

Donald Trump klimt het podium op. Zijn vliegtuig mocht vandaag wel landen in Nederland, hij betaalt immers genoeg aan de Navo. Hij heet alle 24 miljoen aanwezigen in de grote zaal welkom en kondigt de volgende act aan: muziektheatergroep BOT. (TvA)

20:03 - Twee drummers zorgen voor een knallende start

Dat tijdens Donnerwetter Day uit elke hoek verrassingen komen, is al snel te merken. JC Thomas & The Missing Slippers openen de grote zaal namelijk niet op het podium, maar in de hoek van de grote zaal. De pompende garagerock zorgt voor een aangename start, die vooral te danken is aan de twee wilde drummers die uit alle kracht op hun trommels slaan. (TvA)

19:55 - Peepshow in de backstage

In de kelder kom je te weten hoe het er backstage bij Donnerwetter aan toe gaat tijdens een heuse peepshow. Blonde dames met opgestoken haar bestormen de kleedkamer en trachten zowel de bandleden als de kijker te laten verdrinken in hun doordringende ogen. (TvA)

19:50 - Donnerwetteramfetamine

Bezoekers moeten bij entree de keuze maken: trippen of energy. De intimiderende zusters staan erop dat je een keuze maakt. De nacht duurt nog lang dus energy lijkt de beste keuze. (TvA)

19:45 - Het houtvuur ruik je al van 100 meter afstand

De eerste saxofoon hoor je op 25 meter afstand. Donnerwetter Day bruist al vanaf minuut 1. 

18:40 - Welkom op Donnerwetter Day 2017

Het is bijna zover. Om half acht gaan de deuren open en is er - Marianne Thieme zal een oogje moeten toeknijpen - gratis varken van het spit voor de eerste bezoekers. De dj's van Kroese Arnhem draaien de eerste plaatjes in de Grote Zaal, waarna om 20.00 de eerste band het podium betreedt: J.C. Thomaz & The Missing Slippers.