De eerste ouderwetse hoge uithaal van Axl Rose vanavond klinkt tijdens het nummer 'Welcome to the Jungle’, wellicht niet toevallig ook de eerste song waarop het publiek enthousiast de vuisten in de lucht gooit. We zijn dan al een paar nummers onderweg en behalve het betere sloop- en beukwerk op gitaren (Slash en Richard Fortus), bas (Duff McKagan) en drums (Frank Ferrer) moet frontman Axl Rose duidelijk nog op stoom en adem komen. Lukt dat in een show die bijna 200 minuten duurt?

Wat staat er op de setlist?

Na 24 jaar is Guns N' Roses terug in het Nijmeegse Goffertpark in de deels oude bezetting. Wie de setlist van de optredens in 1993 vergelijkt met die van vanavond zal veelal dezelfde nummers zien. Appetite for Destruction, Lies en Use Your Illusion 1 en 2: de krachtige songs met hun messcherpe riffs en stevige zang van die albums vormen de hoofdmoot van vanavond, aangevuld met covers en minder bekend werk.

Het zijn ook vooral de nummers van genoemde albums die voor de meeste begeestering zorgen bij de bezoekers. De paar verdwaalde songs van miskleun Chinese Democracy (gemaakt zonder de oude kern van de band) zoals het titelnummer, ‘Better’ en ‘This I Love’ zijn al vergeten op het moment dat de laatste noten hebben geklonken en niet alleen omdat de uitvoering ervan vanavond ongeïnspireerd overkomt.

Het concert

Guns N' Roses
Tyler Bryant & The Shakedown + Biffy Clyro (voorprogramma)
Woensdag 12 juli 2017, Goffertpark Nijmegen

Thrilled I was privileged to watch these 2 legends perform 😄🎸 #gunsnroses #axlrose #slash #notinthislifetime

Een bericht gedeeld door Matthew Micallef (@matthew_mic) op

Hoe zijn de support-acts?

Aardig, maar de bands raken niet echt. Tyler Bryant & The Shakedown en Biffy Clyro staan in het voorprogramma, waarbij de eerste band een redelijke set met Primal Scream en Black Crowes-invloeden laat horen en de tweede melodieuze rock in een straf tempo speelt.  Maar aan de lauwe reactie van het publiek te merken en ook omdat beide bands wellicht nauwelijks bekend zijn in Nederland is het wel duidelijk waar de tienduizenden fans in het uitverkochte Nijmeegse Goffertpark voor zijn gekomen. Veel ouder publiek dat ongetwijfeld opgegroeid is met de muziek van Guns ’n Roses en zich vanavond komt laven aan een flinke dosis jeugdsentiment.

En dan Guns N' Roses, heeft de band het nog na al die jaren?

Het intromuziekje is van Looney Tunes, een Amerikaanse tekenfilmserie. Een ironisch signaal dat de band zich bewust is van zijn soms karikature, cartooneske uitstraling? Kijk, daar is Slash met zijn eeuwige zonnebril, bos haar voor de ogen en hoed (maar zonder sigaret). En daar is Axl, weliswaar zonder kort broekje of Schotse rok, maar nog steeds in kleding die indruist tegen elke mode-politie.

Het duurt even voordat Guns N' Roses op gang komt. Rose klinkt soms kortademig, zingt in een (te) laag stemregister en zijn fameuze hoge uithalen verlaten zelden zijn keel. Ook de rest van de bandleden zijn nog niet voldoende warmgedraaid. Gelukkig komt de band op stoom met scherpe en krachtige versies van onder meer ‘Live and Let Die‘ en ‘You Could Be Mine’.

Interactie is er helaas nauwelijks. Niet tussen de band en het publiek (hooguit een paar zinnen) en ook nauwelijks tussen Axl Rose en de bandleden onderling. Wellicht toch nog wat oud zeer na de jarenlange ruzies over onder meer loyaliteit en geld. Ironisch is het dan ook misschien wel dat Slash een – overigens schitterende - instrumentale versie speelt van ‘Speak Softly Love’ dat afkomstig is van The Godfather, een film waar een van de thema’s juist loyaliteit is.

Slash en Angus Young op +/- 5 meter afstand 😍

Een bericht gedeeld door Zoë de Wildt (@zoedewildt) op

Op ongeveer de helft van de 32 nummers durende set begint de band weer de oude brullende trekjes te vertonen van weleer, met scherpe uithalen, striemende solo’s en betonnen riffs. Dat heeft wellicht te maken met gitarist Angus Young van AC/DC die halverwege het optreden zijn opwachting maakt voor twee nummers. Plots schroeit, gromt, gutst en brandt de band weer als vanouds, aangevuurd door de man die net zoveel, zoniet meer klassieke riffs als Slash op zijn conto heeft staan.

Bij ‘Whole Lotta Rosie’ golft het Goffertpark op neer, krijst en krolt Axl als in zijn hoogtijdagen en is het een en al stampende rock die over het redelijk zonnige Nijmegen wordt uitgestort. De energie die beide nummers oproepen vloeien door in behoorlijke versies van onder meer ‘Sweet Child O' Mine’, ‘Used to Love Her’,´ November Rain, ‘Nightrain’, de massieve en krachtige uitsmijter ´Paradise City´ en sterke covers van ‘Knockin' on Heaven’s Door’ (Bob Dylan) en ‘Black Hole Sun’ (Soundgarden). 

Super Angus and GNR... Thanks for all @meeganhodges 🖤 @gunsnroses @slash

Een bericht gedeeld door Hellas Roses GNR_FC (@hellas_roses_gnrfc_) op

Al met al staat de band ruim 3 uur en een kwartier op het podium, met de langste setlist van deze tour. En waar Robbie Williams een week geleden nauwelijks 2 uur het Goffertpark vermaakte en daar aanzienlijk meer showelementen voor nodig had, is het bij Guns N' Roses vooral het muzikale dat voor vuurwerk zorgt met een flink aantal ijzersterke uitvoeringen van hun hits. Het is niet allemaal even glad en de stem van Axl is niet altijd meer wat het geweest is. Maar bij Guns N' Roses ging het nooit om glad, altijd om muziek met een rauw randje. En dat rauwe randje hebben we vanavond in een ruimte mate gehoord. Vaak goed, soms niet. Guns N' Roses weer in de Goffert was jeugdsentiment. Mét wat krassen na al die jaren.

Guns N’ Roses Setlist Goffertpark, Nijmegen, Netherlands 2017, Not in This Lifetime
Guns N' Roses - Nijmegen 12 juli 2017: Sweet Child O' Mine