De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van de glimmende schijfjes. Deze keer het debuutalbum van de Nijmeegse dreampopband Mountain States - Whispers.

De band

Al een tijdje zingt de naam Mountain States rond in de Gelderse indie-scene. Interessante ep’s en kortstondig wat buitenlandse aandacht maakten menig bandjeskijker nieuwsgierig naar de eerste langspeler van het Nijmeegse viertal. De belofte was groot en het wachten is nu voorbij.

Mountain States bewandelt een bijzonder pad. Vele volgers hadden een doorbraak al verwacht, maar de band koestert het geduld en ontwikkelt beetje bij beetje hun sound en live performance. Ze trachten daarbij het beste van de hedendaagse dreampop te mengen met een wat dikker jaren 90 geluid. Enkele bescheiden hitjes waren er al en dat maakt Mountain States tot een graag geziene gast om menig indie-avondje. Wordt het geduld van band en ook fans beloond met een prima debuutplaat?

De muziek

Mountain States zal menig luisteraar met Whispers kunnen bekoren. Een uitgebalanceerde plaat waarin elk muzikaal aspect van het viertal de kans in de schijnwerpers krijgt. Al na het eerste intro wordt snel duidelijk dat de drang om dreampopliedjes te schrijven groot is. ‘Sirens’ is met zijn venijn een rare eend in de bijt, tussen al dat gedroom. Even luister je naar een andere artiest . Toch voelt het vertrouwd voor Mountain States en misschien is het een hint naar wat er nog in de creatieve tank zit. Een pittig voorproefje. Een andere wolf in schaapskleren is ‘Nighttime’, waar de gitaren wat feller schallen dan we gewend zijn. Een prettig en totaal eigen geluid lijkt tevoorschijn te komen. Toch blijft het daar op Whispers voorlopig wel bij. Het maakt Whispers wel een must voor fans van bijvoorbeeld DIIV en consorten. Vergeet niet, bands die zich consistent in dit hoekje van de alternatieve muziek manoeuvreren zijn nog altijd een zeldzaamheid in de lage landen.

bio

Het Oordeel

Nummers als ‘Kairos’ en ‘El Sombrero’ zijn nog steeds welkome oorwurmen na enkele jaren. Helaas gebeurt er op de andere tracks, die zeker niet slecht zijn, te weinig om te verrassen. Dat maakt van Whispers eerder een compilatiealbum dan een nieuwe spannende plaat. Daarvoor laat Mountain States te weinig hun tanden zien. Whispers is als langspeler dan ook geen memorabel moment voor de Gelderse scene en de geduldige fanbase. Wel is het een vermakelijke indieplaat met veel fijne momenten.