3voor12 Gelderland kijkt terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, hoe gaat 2016 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst: wie of wat gaat het helemaal maken in 2017? In deze laatste aflevering turen we in de kristallen bol met Jelte Heringa. Hij is onder meer toetsenist bij Moss en in Gelderland vooral bekend als programmeur van Grasnapolsky.

Hoe zul je je 2016 herinneren?

"2016 was voor mij een heel vrolijk en gevarieerd jaar. De tweede door mij geprogrammeerde editie van Grasnapolsky vond plaats en ik heb hard gewerkt aan de programmering van komende editie, van 10 tot en met 12 februari 2017. Daarnaast tourde ik met Janne Schra in het kader van Ponzo Light, verhuisde ik van Utrecht naar Amsterdam en trad ik toe tot Moss."

Wat was jouw favoriete Gelderse nummer van 2016?

"'Winner' van Jo Goes Hunting! Telt die? Én moeilijk doen én superpakkend zijn én een eigen geluid hebben én nieuw zijn, dat maakt dat ik niet lang hoef na te denken. Ik kijk uit naar het album."

Wat was de beste show die je dit jaar in Gelderland hebt gezien?

"Bombay op Oranjepop maakte op mij heel veel indruk. Sowieso één van de beste bands die ons land rijk was, maar zo stomend als daar heb ik ze nooit eerder gezien. Zelfs bij hun afscheidsconcert in Paradiso op 30 december ging het er niet zó lekker op!"

Welke Gelderse artiest gaat het volgens jou helemaal maken in 2017?

"Ik heb geen glazen bol en laat me graag verrassen, maar ik denk en hoop dat De Staat internationaal op grote schaal gaat doorbreken. Ik ben ook heel nieuwsgierig waarmee Wolves Dressed in Sheep uit de studio komt. Jellephant maakte al een geweldig album, nu ben ik benieuwd of hij live de stap weet te maken naar een act van stadionformaat. Tot slot verwacht ik dat Linde Schöne een wereldster in Nederland wordt."

Wat kunnen we van jou verwachten in het nieuwe jaar?

"Te veel om op te noemen; samen met nieuwe assistent-programmeur Vera Siemons heb ik nog meer spannende en vernieuwende acts op het programma van Grasnapolsky gezet dan bij eerdere edities. Spannend, maar vooral te gek. Als het goed is bevestigen we hiermee onze status als festival waar je mooie nieuwe muziek (en ook andere kunst) leert kennen. Daarnaast mag ik dus lekker met Moss op tour: we spelen in ieder geval 15 april in Doornroosje en eind juni op Down the Rabbit Hole."