In de jaren 90 is punk mateloos populair en groeit Epitaph Records wereldwijd uit tot het bekendste punklabel. Bands zoals NOFX, Rancid en The Offspring breken definitief door. Ook SNFU zit in die tijd bij Epitaph en het is misschien daardoor dat velen de nummers ‘Painful Reminder’ en ‘Don’t Have The Cow’ kennen. Maar de band bestaat al veel langer; vanaf 1981 is SNFU al bezig. In Willemeen laten ze oude tijden herleven, met in het voorprogramma maar liefst drie lokale jonge bands (Ink Bomb, The Unsinkable, Periot).

Het concert

SNFU (CAN) + Bitter Grounds + Periot + The Unsinkable + Ink Bomb
Vrijdag 27 januari 2017, Willemeen Arnhem

Welke band mag de avond openen?

De eerste band is Ink Bomb, die als enige van de drie een ep op zak heeft. Om half acht beginnen ze te spelen en dat is eigenlijk aan de vroege kant; de show is uitverkocht maar het café is nog niet gevuld. Het is koud in de zaal dus je kan zeggen dat het voorprogramma ook letterlijk de opwarmers zijn voor de hoofdact. De band uit Nijmegen speelt weliswaar een strakke set, maar het is te vroeg om het vuurtje echt aan te wakkeren.

Krijgen de andere bands de sfeer er in?

De band The Unsinkable, ook uit Nijmegen, volgt. De overtuiging straalt er bij deze band vanaf. Hun rauwe, poppy punk doet denken aan bands zoals Ten Foot Pole en Pulley. Bier drinken en dansen is het motto van vanavond. Helaas is er nog steeds weinig activiteit op de dansvloer, maar er wordt wel goed meegezongen bij de afsluiter, een cover van Amy Macdonald (‘This Is The Life’).

Als de all girl punkrockband Periot het podium betreedt is de zaal al een stuk voller. De Arnhemmers halen niet alleen hun inspiratie bij bands als Bikini Kill en The Coathangers, ze spelen ook hun nummers. Periot rammelt, zij het op een goede manier want er wordt eindelijk gedanst. Een rap over de aanrandingen tijdens nieuwjaarsavond in Keulen is wellicht het meest aparte nummer van de avond. Helaas is de tekst nauwelijks te verstaan. Het is een mooie kans voor de lokale talenten, je staat toch maar mooi op de affiche met SNFU. En daar komen mensen op af.

The Unsinkable

Is het wachten op SNFU het waard?

De Canadese punkband heeft al veel verschillende bezettingen gekend maar zanger Ken Chinnook wel bekend als Mr. Chi Pig, is de vaste waarde van de band. SNFU leeft nog steeds; de band heeft flinke pit en de hits worden luidkeels meegezongen. De set is verder redelijk standaard en wordt opgefleurd met wat maskers en een hoogstandje van de frontman; hij blijkt een flesje bier te kunnen pijpen. We kunnen terecht zeggen dat de oude tijden herleven in Willemeen. Bitter Grounds zorgt voor de afterparty van een geslaagd old school punkfeest.