De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van de glimmende schijfjes. Deze keer de terugkeer aan het hiphopfront van de Nijmeegse rapper Nosa.

Nosa is voor zijn solodebuut Novi de samenwerking aangegaan met zijn trouwe collega producer Nikes. Samen maakten zij deel uit van de Nijmeegse rapformatie Zo Moeilijk, dat twee albums uitbracht op het vooraanstaande hiphoplabel TopNotch (Nijmeegse Modo uit 2008 en Nieuwe Moves uit 2011). Liet zijn voormalige mederapper Roscovitsch de laatste tijd al regelmatig van zich horen, rondom Nosa was het de laatste jaren behoorlijk stil, maar met Novi is hij helemaal terug. De 12 tracks tellende plaat bevat gastbijdrages van Duvel, Jackie, Rosa Ana en diezelfde Roscovitsch.

 

De muziek

Het album opent met ‘70’s Kill’, een old school track waarbij hij op een mooie wijze een link ligt tussen Nimma (Nijmegen) en een gangster milieu uit vervlogen tijden. Dan volgt de single ‘Papa’ dat het aan het album vooraf ging. Niet alleen Nosa is hier op topniveau, ook oudgediende Duvel doet waar hij goed in is. De beats van Nikes in ‘Flex Fotto’ zijn dik en roepen herinneringen op aan Opgezwolle’s Eigen Wereld. Misschien wel het beste nummer van de plaat is ‘Push Kick’, dat juist weer ondersteunt wordt door subtiele beats.

De soepele flow in ‘Blauwtjes’ featuring Jacky is relaxed. Niet alleen neemt Nosa zichzelf hier niet te serieus, ook het feit dat de dame vraagt naar Rosto is geniaal gevonden. Met een goedgekozen interview-sample begint ‘Guilty Pleasure’, waarin Rosa laat weten hoe hij over het wereldje denkt. Rap was zijn passie, maar werd zijn ‘Guilty Pleasure’. Nosa begon een gezinnetje, er moest gewoon gewerkt worden voor de kost en rap kwam op de tweede plaats, legt hij uit. Vol venijn klinkt hij in ‘Fuck Rap’. Hier veegt hij de vloer aan met alle wannabe’s.

Op ‘Novi Nove’ is naast Nikes ook Roscovitsch van de partij, zodat we kunnen spreken van een volledige Zo Moeilijk reünie. Op een ijzersterke beat van Nikes en met treffende referenties weet het drietal de hoogtijdagen van het Nijmeegse hiphopcollectief terug te halen naar het heden. Nostalgisch wordt het pas echt in de laatste drie tracks. Nosa kijkt achterom in ‘De Tijd/Het Tij’, dat in de tweede helft vocaal wordt ondersteund door Rosa Ana.

Waar Nosa zijn inspiratie vandaan haalde, laat hij horen in ‘Ill Chambers’; Nas’ Illmatic, Common’s Electric Circus, het legendarische debuut van Wu-Tang, maar ook oude soul van Gladys Knight & The Pips en The O’Jays. Echt een trip down memory lane. Om vervolgens het album af te sluiten met een ode aan zijn zoontje en vriendin in ‘Zomer/Loungin’ Outro’.

Het oordeel

Met Novi heeft Nosa samen met zijn trouwe beatmaker Nikes een sterke hiphopplaat gemaakt, dat niet alleen van deze tijd is, maar ook een lekker vertrouwde old school vibe heeft. De Nijmegenaar heeft wat te vertellen, niet alleen over de hiphop in het algemeen, maar ook over zijn eigen sores. De drang is minder geworden sinds hij vader is, maar dat Nosa nog altijd één van de beste rappers van Nederland is, bewijst hij met Novi.

Zaterdag 14 januari vindt de release party van Novi plaats in Merleyn