De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van de glimmende schijfjes. Deze keer het nieuwe album van het Arnhemse blues-rocktrio Black Top – Cherry Picking.

Na twee succesvolle albums (Rough ’n Gritty en Sour Milk) en vijf jaar samen gespeeld te hebben, besloten gitarist Mick en drummer Theo Thumper in 2013 om Black Top te verlaten. Gelukkig is bassist Anne-Maarten van Heuvelen niet bij de pakken neer gaan zitten, maar heeft met de twee jonge honden Elmer Meijers op gitaar en Rogier Berben op drums de band een doorstart kunnen geven. En wat voor een!

 

 

De muziek

Black Top is een power-blues-rock trio met een rock ‘n roll instelling. Vette riffs, gierende gitaren en een sound die teruggrijpt naar de blues-rock uit de jaren ’70 en ’80. Dat klinkt als een mengelmoes van AC/DC, ZZ Top en Rory Gallagher. Ook het gebruik van de synthesizer, zoals ZZ Top bijvoorbeeld gebruikte op hun klassieker Eliminator, wordt niet geschuwd. Toetsenist Merijn den Boer speelt op maar liefst zes nummers mee.

Het album opent met het ijzersterke titelnummer. Maar er is meer lekkers, veel meer. Nummers als ‘Hot Love And Hard Liquor’ en ‘Accident Waiting To Happen’ klinken meteen zo vertrouwd in de oren dat je zou kunnen gaan twijfelen of het wel om eigen nummers gaat. Maar de hele plaat staat vol met eigen materiaal, dat vorig jaar werd geschreven in de kelder van een oude villa in de buurt van het Oost-Duitse Dresden. Het ruige karakter van de omgeving hoor je op het album terug.

Het kan niet anders of ‘She Really Got Me Going’ wordt in de nabije toekomst door de band ook tot single gebombardeerd. Dit nummer heeft alles in zich om tot Black Top live favoriet uit te groeien. Sterk is het doordenderende ‘Keep On Trucking’ en in ‘Rock Out’ wordt er nog eens opgeschakeld door de band. Nu is zelfs een Danko Jones niet ver weg meer. In ‘Curls’ is er een glansrol weggelegd voor het vlammende gitaarwerk van Elmer Meijers. Dat het allemaal zo lekker dik klinkt, komt door Lars Spijkervet, die achter de knoppen zat. Ook moeten we Tse Kao en Henri van den Broek noemen, die verantwoordelijk zijn voor het geslaagde artwork.

Het oordeel

Het hernieuwde Black Top heeft nog net in het afgelopen jaar een erg fijn plaatje uitgebracht. Niks nieuws onder de zon, maar de nummers zijn onverminderd sterk. Met respect voor het genre en met een frisse benadering weet Black Top de blues-rock nieuw leven in te blazen. Ook het feit dat de boel live is opgenomen geeft Cherry Picking een extra boost. Het op Kroese Records uitgebrachte album bevat maar liefst 17 nummers, want de vorig jaar verschenen ep Pay My Dues is als extraatje aan het album toegevoegd.