Alaskans uit Arnhem slaat een nieuwe weg in

Serie van drie singles moet de band opnieuw in de schijnwerpers zetten

, Egbert Middelink

In maart 2015 sprak 3voor12Gelderland voor het laatst met Alaskans. Deze Arnhemse band bracht in oktober 2015 een ep uit, maar daarna werd het een beetje stil. Met een set van drie singles met videoclips brengt Alaskans weer voor zichzelf focus aan. Hoe dat zo komt, vertelt de band aan 3voor12Gelderland in een huiskamercafé annex oefenruimte in de Arnhemse wijk Alteveer. Uiteraard ook over de nieuwe single over Paul Alexander.

Ontwikkeling van de band

De Arnhemse indierockband met zanger/gitarist Twan Stoffels, gitarist Peter Mol, bassist Bjorn van de Kraats en drummer Lasse Schothorst, is nu weer anderhalf jaar verder  De ontwikkeling van het Alaskans-geluid laat zich nog niet in een hokje stoppen: ‘Ik weet niet of wij dat willen. Het publiek gaat je in een hokje stoppen dat doen wij zelf eigenlijk niet’, zo stelt Bjorn. Over de ontwikkeling van het geluid zelf vertelt Peter: ‘De afgelopen tijd zijn we wel op dezelfde lijn verder gegaan waar we eerst zaten, maar met een soort van uitstapje naar iets andere genres of nummers. Alle nieuwe nummers die we de afgelopen jaar hebben gemaakt, voelen nog steeds als 'Alaskans', maar met een nieuwe twist erbij. Alsof we steeds meer ontdekken wat allemaal bij ons past’, zegt Peter Mol.

Het jaar 2016 wil de band graag achter zich laten en vooral vooruitblikken naar 2017. Het doel in maart 2015 was veel spelen met de band. De release van de ep in oktober 2015 zou zorgen voor veel optredens. Helaas werd de werkelijkheid in 2016 anders. Wederzijdse verwachtingen tussen het boekingsbureau en de band werden niet helemaal waargemaakt: ‘We hebben niet zo veel gespeeld als we zouden willen, maar vaak ook wel op eigen kracht. We hadden op meer waardevolle optredens gehoopt’, volgens Twan. De band doet nu alles in eigen beheer.

Alaskans

Leermomenten

De opgedane ervaringen bij de release zelf van de ep neemt de band graag mee naar de presentatie van de singles in 2017. Twan: ‘Het was een succes voor ons, voor wat we er mee voor ogen hadden. Alleen is het ook wel een leermoment geweest. Ik denk dat we te weinig van tevoren hadden bedacht hoeveel we eigenlijk aan voorwerk hadden moeten doen.’ Alle vier hebben ze een opleiding tot uitvoerend artiest gevolgd. Daarbij wordt het zakelijke aspect onvoldoende belicht in de opleiding. 'Sterker nog', stelt Bjorn, ‘de dingen die je krijgt aangeleerd, werken niet altijd in de praktijk. Daar kom je dan ook achter.’

Peter vult aan: ‘Op het gebied van promotie moet het veel eerder en veel meer.’ Drie singles met een bijbehorende videoclip kort achter elkaar uitbrengen, zorgt voor steeds weer een promotiemoment van de band, Peter:  ‘Waar we nu vooral op willen richten met deze drie singles is een soort tweede kans om nieuw en goed materiaal uit te brengen en iedereen dat te laten weten. Daardoor kunnen we veel toeren en spelen zodat we in het komende jaar nieuwe nummers kunnen schrijven en dan genoeg materiaal hebben voor een eigen album.’

De single Paul Alexander

De 29-jarige zanger/gitarist heeft een voorliefde voor skateboarden. Na het zien van een documentaire over Paul ‘Smashy’ Alexander, een getalenteerde skateboarder uit Engeland, viel er iets op z’n plek. Paul raakte aan lager wal door een persoonlijk verlies en verloor ook zijn carrière daarmee. Het verlies en proberen terug te vinden, is een rode draad in de tekst van de single. De visuele interpretatie komt van Yuri Keukens en Thomas Lazeroms, waarbij er veel wordt gerend. ‘De stad en in dit geval ik of de persoon die ik speel en Paul Alexander zijn drie karakters in de clip, waarbij Paul Alexander natuurlijk de grote afwezige is. Je bent op zoek naar iets en je vindt het eigenlijk niet daar waar je bent, dus probeer je te ontsnappen.

Alaskans

"Yuri en Thomas kwamen met het idee om de clip niet in Arnhem of Nijmegen maar in Luik op te nemen: anders dan anderen. Twan: ‘Dat is precies de bedoeling, er niets mis met Arnhem of Nijmegen, maar die zie je vaak genoeg bij een band uit onze regio en dan koppel je jezelf daar zo sterk aan.”

Op 19 januari is de singlepresentatie in de bovenzaal van Luxor Live in Arnhem. Voor de supportact komt Nowhere Near uit Utrecht spelen en dat is een band met toch een beetje Arnhemse roots. Amber Nefkens, zangeres, is geboren en getogen in Arnhem. Net als vorig jaar in de Brigant met Jagd is het dit keer ook een uitwisselingsproject met een band die dus niet uit Gelderland komt. Peter: ‘Het is altijd lastig om een goede support-act te vinden. De muziek moet niet te veel verschillend zijn maar ook niet exact hetzelfde. Je wilt natuurlijk ook bandjes die je zelf tof vindt.’ Dat geeft Alaskans weer de gelegenheid om buiten Gelderland een keer te spelen.

Optredens in Amersfoort en Amsterdam staan inmiddels gepland. Met drie nieuwe singles staat Alaskans opnieuw in de schijnwerpers!

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland