De kleine zaal van Doornroosje staat uitverkocht vol met een opmerkelijk gevarieerd publiek. Van studenten met hun broertjes en zusjes tot vaders en moeders met hun kinderen. Er is een leeftijdsspanne van kids van vijf tot mensen die de veertig jaar al een tijd zijn gepasseerd. Family friendly chanson-hiphop of Nederlandse-pophop of hoe we het ook noemen, een ding is duidelijk, hiphop en rap blijft vruchtbare grond vinden, maar oogst Diggy Dex vanavond daarvan de vruchten?

Te relaxed

We beginnen met Terilekst die de avond opent. Dit doet hij zoals zijn naam doet vermoeden, rilekst. De grootheid uit de Nederlandse hiphop produceerde onder anderen voor Jiggy Dje, Extince en Brainpower en bracht in april 2017 zijn solo-album Turquoise uit.

De hiphop sijpelt uit alle hoeken en gaten van zijn performance. Het is alsof we bij hem op een doordeweekse avond in de studio zitten, Turrie draait beats, wij luisteren en veren wat mee. Toch voelt het allemaal een beetje onwennig. Hoe interessant het ook is om hiphop-geschiedenis live voor je afgespeeld te zien worden, is het ook precies alleen dat. Terilekst staat er wat beteuterd bij, praat tegen zijn publiek en vermaakt maar draait niet echt warm.

Het concert

Diggy Dex + Terilekst
21 december 2017
Doornroosje Nijmegen

Terilekst

Hoe is de show?

Gelukkig stijgt het kwik als backup MC Skiggy Rapz het podium opklimt en luidkeels de show van Diggy Dex opent. ‘We Zijn Allemaal Gelijk’ het openingsnummer van het nieuwste album van Diggy Dex Golven begint. De show golft vervolgens een dik anderhalf uur tussen de intieme en kwetsbaardere nummers van Golven en het stevigere oude werk van Diggy Dex. Zoals de overgang van het intieme moment op ‘Morgen Komt Het Goed’ waar Diggy Dex samen met het hele publiek in de zaal gaat zitten, naar het opzwepende en funky ‘Links, Rechts’ waar de funk tot het plafond te voelen was. Het meest pakkende moment lijkt dat op ’Laten We Dansen,’ als het publiek voor het eerst in de show collectief meezingt.

Diggy Dex

Is het nog wel hiphop?

Diggy Dex is een rapper -dat komt in elke vezel van de show naar voren - maar maakt dat het hiphop? De chanson-hiphop of Nederlandse-pophop is een nieuwe evolutie van Neerlands eigenste Nederhop. In de Nederhop heeft de muziek van Diggy Dex zeker zijn wortels als je bekend bent met DAC, de supergroep waarin hij is begonnen in 2000. Een paar solo-albums houdt hij hier nog aan vast maar dit lijkt hij op Do It Yourself (2014) los te hebben gelaten. Op zowel het album Golven als op het podium zie en hoor je twee verschillende insteken. De kracht van de fijne ongecompliceerde muziek met goudeerlijke teksten blijft intact, maar wordt met een dosis krachtige hiphop-energie neergezet op het podium.

Diggy Dex

Diggen de kids het dan nog wel?

Op zowel het album als live is er een centrale thematiek van 'coming of age'’. Voor een man van 37 jaar is Diggy Dex nog veel bezig met opgroeien, maar ook met sterfelijkheid. Mede hierom de brede fanbase, Diggy is oud zonder oud te zijn, pop zonder ‘poppy’, een rapper en tegelijk de ideale schoonzoon. Dat een rapper als Diggy Dex zich weet te redden op de manier hoe hij dat doet is bijzonder.

Al helemaal dat hij kan bestaan en kan blijven groeien naast de radicaal andere hiphop die vandaag de hitlijsten bestormt. Het is ook geen hiphop meer, ongetwijfeld heeft hij hierom hier en daar ingeleverd. De niche die Diggy Dex heeft gecreëerd levert succes op maar dwingt ook om niet te diep en ingewikkeld te gaan in zijn muziek.

Diggy Dex kondigt zijn theatertour aan tegen het einde van de show wat doet denken aan wat de toekomst gaat brengen. De jonge vader en rapper op leeftijd lijkt nog lang niet klaar. Op het nummer ‘Is’ rapt hij nog: ‘’De maatschappij zegt steeds; we hebben rolmodellen nodig, maar dan wel binnen ons maaiveld dus kom er maar niet boven.’’

De kinderen van een jaar of vijf die op de DJ-booth zijn gaan zitten kijken met grote ogen naar hun rolmodel en zingen elk nummer mee. Wat hen betreft zit Diggy Dex, zijn genre en de ontwikkelingen van beide voor de komende generatie wel goed.

Diggy Dex

Discografie

Verhalen vanuit de sofa (2006)
Mayonaise voor de ziel (2008)
Lange nachten, korte dagen (2010)
Do It Yourself (2014)
Golven (2016)

Facebook
Website

Diggy Dex