Twee jaar geleden was er nog niets. Althans, Louwie bestond nog niet. Toen kwamen drie jonge mannen bij elkaar en besloten ze samen muziek te gaan maken. Ze schreven zich in voor De Roos van Nijmegen en wonnen! Door dit succes speelt Louwie nu op evenementen zoals de Indiejaarsafsluiting in Brebl (Nijmegen), een nieuw eendaags festival dat zich richt op alternatievere muziek uit de regio. Voor 3voor12 Gelderland voldoende aanleiding om eens met de die jongens te gaan praten.

Wie is Louwie?

Louwie bestaat uit Juen Schütt (drums), Jelle Crooijmans (zang en gitaar) en Joris Moore (bas). Juen volgt de vooropleiding Conservatorium Amsterdam, Jelle studeert aan de Herman Brood Academie en Joris is student Illustration Design aan ArtEZ in Zwolle.

Louwie

Vertel eens wat over Louwie. Hoe is de band ontstaan?

Juen: “Louwie is begonnen als een samenwerkingsproject tussen Jelle en mij. We hadden allebei een tussenjaar en wilden samen veel nummers schrijven, opnemen, uitbrengen, spelen. We hadden niet echt ervaring met teksten schrijven, dus ik vroeg een oude tindermatch, Amber Schaafsma (Amber Roads), of zij misschien voor ons wilde schrijven. Na een tijdje hadden we wat nummers en die zijn we gaan opnemen bij Nautamix in Arnhem.”

Joris: “Ik kende Juen vaag via Instagram, maar ik heb Jelle en Juen voor het eerst ontmoet op Record Store Day, toen Bombay speelde bij Kroese in Nijmegen. Ik had niet echt iemand om mee te gaan, dus ik bleef een beetje bij hen rondhangen. Juen wist dat ik een basgitaar had en vroeg mij toen of ik een keer met hen wilde jammen. Toen had ik wel zoiets van ‘what the fuck, ik kan helemaal niet bassen'.”

Juen: “Toch zijn we samen gaan zitten en hebben we ons ingeschreven voor de Roos met het idee ‘fuck it, in Merleyn spelen zou tof zijn’. We hadden natuurlijk nooit gedacht dat het zou lukken, omdat we nog niks uitgebracht hadden en niemand had ooit van ons gehoord. Die fuck it-mentaliteit hebben we bij meerdere dingen, maar als we er dan eenmaal aan beginnen, dan gaan we er ook vol voor en werken we het tot in de puntjes uit.”

Jelle Crooijmans (Louwie)

Jelle: “Het werkt ook goed als promotie. Als je op Facebook je bandpagina online gooit, zal het niet veel aandacht trekken. Maar door mee te doen aan de Roos krijg je meteen meer aandacht. We hebben er ook bewust voor gekozen om online ons debuut pas te maken toen we door waren naar de voorrondes. Dan begin je niet met een verlies.”

Joris: “Ja, en toen mochten we dus daadwerkelijk in Merleyn spelen. Ik heb gewoon op hetzelfde podium gestaan als waar ik Courtney Barnett zag!”

Juen: “Ik vond het best wel spannend om met materiaal waar je een half jaar op een zolderkamertje aan hebt gesleuteld naar buiten te treden. Het was heel gaaf om te merken dat het zo goed ontvangen werd.”

Jullie zijn nu ca. anderhalf jaar bezig. Wat is de stand van zaken? Wat is er na de Roos überhaupt met jullie gebeurd?

Jelle: "Na de zomer ben ik begonnen aan de Herman Brood Academie, Juen volgt de vooropleiding aan het conservatorium in Amsterdam en Joris is een maand op reis geweest. Dus toen is het een tijdje wat rustiger geweest."

Juen: "Maar nu zijn we met 3 ep's bezig. Dat doen we heel bewust. Mensen zappen heel erg, een paar nummertjes en weer verder. Daarom willen we drie aparte ep’s. Elke ep heeft zijn eigen artistieke afwegingen. Na het luisteren van een ep is het ook klaar en kun je weer iets anders gaan luisteren.

Van de zomer hebben we ons een paar dagen opgesloten om met z’n drieën een ‘DIY Lo-fi plaat’ op te nemen. Voor deze ep vonden we dat Joris de baspartijen moest inspelen. Omdat live de chemie echt awesome is, wilden we dit ook vangen op deze ep.” 

Joris: “Ja, ik moest de goeie baspartijen eigenlijk nog leren.”

Jelle: “We hebben een aantal fouten van Joris er bewust in gelaten om het levendig te houden. Dus de invloed van Joris is op deze ep zeker aanwezig. Die fouten spelen we nu ook live."

Juen Schütt (Louwie)

Juen: “Louwie is voor ons alle drie één groot leerproject. Jelle en ik zijn enorm gegroeid als songwriters; waar we eerst een maand over een nummer deden, hebben we nu binnen één repetitie de basis er wel op staan. Ik schrijf zelf nu de meeste teksten. We hebben ook veel geleerd over het opnameproces. We zijn als muzikanten gegroeid. Jelle en ik zijn elkaar feilloos gaan aanvoelen. Joris heeft geleerd om überhaupt in een band te spelen.”

Joris: “De Roos heeft ons heel veel opgeleverd qua naam in de Nijmeegse muziekscene; mensen kennen ons. Dat we voor iets als de Indiejaarsafsluiting worden gevraagd is heel tof. Het wordt trouwens ook een heel tof festival. Er zijn veel gave bandjes, waar we zelf ook naar luisteren. En wij gaan nieuw materiaal spelen."

Indiejaarsafsluiting

Indiejaarsafsluiting vindt plaats in Brebl (Nijmegen), op 9 december aanstaande. Naast Louwie treden o.a. ook Dan Hair & The Extensions, Taxidermist en The Hubschrauber op. Kaartjes zijn hier verkrijgbaar.