Willemeen ademt hiphop op donderdag 6 april: Smooth Cee draait plaatjes, er hangt geen timetable dus niemand weet waar hij/zij aan toe is. Maar als je goed gezelschap om je heen hebt, maakt dat niet zo uit. Het is hiphop met een hoofdletter 'H': we know what we're about.

Het concert

Masta Ace - DEF3 - DJ Smooth Cee, donderdag 6 april, Willemeen Arnhem

Wat vindt het publiek van de laatste albums?

Masta Ace is een van de meest onderschatte underground rappers uit de VS. Begonnen bij Juice Crew (met o.a. Kool G Rap, Biz Markie, Big Daddy Kane) en een van de eerste hiphoppers met zes albums op zijn naam. Zijn eerste soloalbum Take A Look Around stamt uit 1990, zijn meest recente uit 2016: Falling Season. Al treedt hij in Nederland met enige regelmaat op, de laatste echt grote gig in Nederland was voor een bomvol Kasteelplein tijdens Boogie Down Breda in 2010.

Vandaag in een vol genoeg Willemeen, veel bezoekers zijn giddy en hebben vooral zin in een klassieke hiphop avond. Toch klinkt er ook veel kritisch geluid in de zaal. De laatste paar albums zouden zich niet kunnen meten met SlaughtaHouse (1993) of A Long Hot Summer (2004). De fans lijken eerder te zijn gekomen voor het hele oeuvre dan voor het laatste album.

Masta Ace

Wie is het publiek van Masta Ace?

Het publiek bestaat uit een gezonde mix van echte 'heads' die de 90's niet willen loslaten, en studenten die deze periode nog net hebben meegemaakt. Maar ook fletsroze hoodie dragende hiphop hipsters die waarschijnlijk pas na de 90's het levenslicht zagen. Het belangrijkste is dat iedereen een grote glimlach draagt, mee veert met de classics en wacht op de echte kick-off van de avond.

Komt de kick-off er ook?
Jazeker! Die komt met de Canadese Def3 die alleen met zijn dj het podium betreedt. Je zou meerdere MC's verwachten, misschien een of twee instrumentalisten als begeleiding. Maar de jonge Def3 is er een van de school van HipHop, die rocken zalen altijd solo. Hij heeft voor ongeveer de hele relevante underground al voorprogramma's gedraaid. Dit is te merken want al bij het derde nummer gaan de kelen van het publiek al openstaan en de handen in de lucht.

DEF3

Hoe reageert het publiek op Masta Ace?

Na een snelle change-over (voor zover dat opgaat tijdens een HipHopavond) gaat er een golf van energie door de al warmgedraaide zaal. Dj Power Malu gooit gelijk de schuiven open waardoor de bas tot in je ruggengraat doortrilt. En dan stopt de muziek plots en hoor je ‘Pomp and Circumstance’ van Sir Edgar Elgar, dat deuntje dat in de VS bij diplomaceremonies wordt gedraaid. In vol ornaat komt Masta Ace op ‘cap and gown’, een geslaagd man. Een bewuste keuze want het meest recente album gaat over Masta Ace’s middelbare schoolcarrière. Langzaam gaan zijn handen in de lucht en de track ‘Young black intelligent’ raakt de naald. Het publiek gaat wild!

Masta Ace

Classic na classic

Ace loost de 'cap and gown' en roept Strictlin (EMC) erbij als hypeman/backup MC van de avond. De stille hoop van de ingelezen fan wordt werkelijkheid als Ace aankondigt eens even de klok terug te gaan draaien met een medley langs de classics. En dat is het, een classic. Geen geforceerde 'we moeten dit doen' maar een 'we kunnen dit als de beste'. Kunstgrepen als deze zijn tweede natuur voor Ace blijkt uit de scherpe overgangen tussen verhaal en muziek. FAY (Fuck All Ya'll) wordt erin gegooid na een 'rant over' wat hiphop (zonder hoofdletters) is geworden en valt in goede aarde. Het is classic na classic en bij bangers als ‘Sitting on chrome’ veert de vloer van Willemeen mee met de springende menigte. De show lijkt te eindigen met de niet-officiële underground hit ‘Beautiful’.

dj Smooth

DEF3