Eind 2014 voelde componist/muzikant Nils Frahm de innerlijke noodzaak om een solo piano-album uit te brengen. Zoekend naar een manier om zijn publiek te verrassen ontstond Piano Day, een wereldwijd evenement rondom het 88 toetsen tellende instrument op de 88e dag van het jaar. Na een eerste Nederlandse editie in Music Sacrum (2016) organiseerde de Arnhemse singer-songwriter, pianist en actrice Lavalu (Marielle Woltring) ook Piano Day 2017. Dit jaar viel de 88e dag van het jaar op 29 maart, de locatie was ditmaal Uw Pianowinkel aan het Gele Rijdersplein. 3voor12 Gelderland spreekt Lavalu ruim een dag later via de telefoon, terwijl zij zich net buiten Berlijn voorbereidt op drie salonconcerten.

Hoe ben je betrokken geraakt bij Piano Day?

Lavalu denkt even na en antwoordt: "Ik stuitte erop toen ik bezig was met mijn soloalbum, Solitary High, dat dit najaar uitkomt. Mijn eerste plaat met alleen maar piano en zang. Dat is heel spannend, want tot nu toe heb ik alleen met grote bands gewerkt. Ik vroeg mezelf af hoe ik de nieuwe koers moest plaatsen en stuitte online op Nils Frahm en Ólafur Arnalds; ook zij maken klassieke pianomuziek binnen de popscene."

"Kijkend hoe zij dat aanpakken kwam ik bij Frahms Piano Day terecht. Frahm maakt voor elke editie een playlist waarvoor je een nummer kunt insturen, dus het jaar erop heb ik het eerste nummer van mijn nieuwe plaat ('Waiting') ingestuurd. Dat nummer werd geaccepteerd en kwam meteen vrij hoog in de lijst te staan. Kort daarna werd ik door het team van Nils Frahm gebeld met de vraag of ik Piano Day in Nederland wilde organiseren."

Die vraag kwam kort voordat het event zou plaatsvinden?

"Dat klopt, twee weken ervoor. Omdat ik voor mijn album samenwerk met Naud van Geffen van Het Gelders Orkest (tegenwoordig Nationale Opera) en in Musis Sacrum had opgenomen, heb ik gevraagd of die zaal vrij was. Musis was die avond gesloten... maar we kregen er een soort van illegaal, soort van toestemming voor."

Artiesten Piano Day Arnhem 2017
Dorien Verheyen + Joep van Geffen
Steven Ivo
Nikola Meeuwsen
Jeroen van Vliet + Mete Erker
Lavalu

Hoe was die eerste editie?

"We zijn uiteindelijk met honderd man via de achterdeur naar binnen gesneakt en hebben met z’n allen op het podium rond de vleugel plaatsgenomen. Iedereen zat met zijn zelf meegenomen drankje de hele avond naar muziek te luisteren. Tien bevriende artiesten, die op wat voor manier dan ook iets met de piano doen, speelden die avond. Samen hebben we daar een topavond gehad."

Beviel het zo goed dat je het blijft organiseren?

"Jazeker! Omdat ik weet dat ik deze muziek zeker de komende tien jaar zal blijven maken, ga ik ook tien jaar lang Piano Day organiseren. De editie van 2017 was nummer twee, dus ik heb er nog acht te gaan. Vanwege de vertraging van de verbouwing in Musis [red: door gevonden asbest] zijn we dit keer uitgeweken naar een andere, heel leuke én onverwachte locatie: de Pianowinkel aan het Gele Rijdersplein 16. Eigenaar Franck Blaauw was er meteen voor in en heeft me enorm goed geholpen."

Lavalu

Hanteer je een bepaald concept voor de opzet van Piano Day?

"Het concept is per ongeluk ontstaan, maar ik ga er wel aan vasthouden. In Musis hebben we ons vanwege de omstandigheden beperkt tot maximaal honderd man en dat blijft het ook. Mensen zitten echt op de huid van de artiest en in de muziek; als het zou uitgroeien tot iets groters dan raak je dat kwijt. Het samen om de vleugel zitten en luisteren naar verschillende artiesten uit uiteenlopende genres is wat mij betreft de kern. Ik wil dat de muziek verbindt en ik wil publiek vanuit verschillende hoeken samenbrengen. Vervolgens brengt de muziek de energie wel over."

Een opvallende verschijning op Piano Day dit jaar was de veertienjarige Nikola Meeuwsen. Bij zijn introductie refereerde je aan een bijzondere uitspraak van hem: "Je kunt de muziek nooit zo mooi spelen als ze is". Hoe kwam je bij Nikola terecht?

"Ik kwam Nikola voor het eerst tegen tijdens een concert in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam, waar hij variaties van Mendelssohn speelde. Ik weet nog dat ik mesmerized was. Ik vond het verbazingwekkend hoe zo’n jonge jongen zó intensief kon spelen en al zoveel te vertellen had. Virtuoos zijn er veel meer, maar dit was echt iets anders!"

"Ik kende iedereen die daar speelde, behalve hem. Ik heb toen met zijn vader gemaild en begreep vanzelfsprekend dat hij zijn zoon goed wilde beschermen. Maar ik kon me ook voorstellen dat het voor iemand van veertien, die doorgaans in een pak door stijve concertzalen loopt, ook eens leuk zou zijn om in spijkerbroek en shirtje te spelen voor honderd man met een drankje in de hand. Dat sprak hem aan en hij vond het geweldig."

Nikola Meeuwsen op Piano Day

Wat betekent de piano voor jou, en is een leven zonder überhaupt mogelijk?

Lavalu valt even stil voordat ze antwoordt: "Wauw. Ik vind het nu al een pijnlijke vraag, want van het idee alleen al word ik gek. Laat ik het zo zeggen: ik ga al jaren niet skiën, omdat ik niet wil dat er iets met mijn handen zou kunnen gebeuren. De band met de piano is begonnen toen ik drie was en we zijn nu dik dertig jaar verder..... Mensen overleven op allerlei manieren, maar toch, de piano is voor mij bijna een eerste levensbehoefte."

Je gaat zeker nog acht jaar door met Piano Day; weet je al wat volgend jaar de datum wordt?

Direct: "28 maart 2018!"

En dan wordt het weer Musis?

"Euhm, dat denk ik wel ja. Waarschijnlijk wordt het de nieuwe zaal, maar er kan natuurlijk veel gebeuren in een jaar. Houd het voorlopig nog maar op een verrassing."

Lavalu trekt dit najaar met enkel haar stem en piano langs de Nederlande theaters tijdens haar Solitary High Tour. Op 4 november speelt ze in Musis Sacrum. Kaarten zijn vanaf mei verkrijgbaar via www.arnhemsepodia.nl