Een gruntende gitarist, een drummer met druipsnor, een bassist die uit louter haar lijkt te bestaan: hoe heavy metal wil je het hebben. Maar hé, wat doet die saxofoon op het podium? Spidergawd blijkt niet zomaar een rockband te zijn en doet zijn naam als Noorse superband eer aan.

Spidergawd

Spidergawd draait sinds 2013 mee in het heavy metalcircuit en trad al een paar keer eerder op in Nederland, onder andere op Eurosonic 2015 en Down the Rabbit Hole 2016. De band bestaat naast frontman Per Borten (kleinzoon van een Noorse premier) uit ex-Motorpsycho drummer Kenneth Kapstad, Rolf Martin Snustad op sax en bassist Hallvard Gaardløs. Deze laatste volgde in 2016 de eveneens uit Motorpsycho afkomstige Bent Saeter op.

Spidergawd brengt een catchy combinatie van stoner à la Kyuss, zware seventies hardrock en trashblues. Borten ziet er braaf uit met zijn getinte designbril en zijn strakke haar, maar dit is slechts schijn. Hij brult er tijdens het zingen flink op los terwijl hij zijn gitaar in lang uithalende solo’s laat janken. Kapstad drumt alsof zijn leven ervan afhangt, soms hoog uittorenend boven zijn drumstel. Bij Saeter weet je de helft van de tijd niet of je de voor of achterkant van zijn haardos ziet en Snustad staat er onverstoorbaar bij maar jamt er met zijn saxofoon af en toe flink op los.

HET CONCERT:
Spidergawd, Valkhof De Arc, zondag 16 juli 2017

HET PUBLIEK:
Het typische Valkhoffestivalpubliek, een mix van jong en minder jong met in dit geval een lichte nadruk op metalfans.

WAS HET GOED:
Het was een geslaagd optreden, niet alleen voor liefhebbers van heavy metal.

(Tekst gaat door onder de foto)

En, zorgt dat voor heavy metal vuurwerk?

Nee, zo ver komt het niet. Het publiek deint wel mee op de muziek en er wordt voorzichtig met hoofden geknikt, maar het echte haarzwaaien blijft uit, laat staan dat er met bier wordt gegooid of gecrowdsurft. En als het vuurwerk op de Waal losbreekt, krijgt dat haast net zoveel aandacht als het gebeuren op het podium.

Desalniettemin is het een geslaagd optreden. Vooral omdat de band voor op het grote podium speelt met alle vier de bandleden naast elkaar zodat het contact met het publiek optimaal is.

De band:

In 2013 opgericht in Trondheim, Noorwegen
Albums sinds 2014: Spidergawd I t/m IV

Het moment:

De band maakt zoals gezegd veel en makkelijk contact met het publiek. Vooral wanneer drummer Kapstad rechtop en grommend achter zijn drumstel staat en er bijna overheen dreigt te duiken, recht het publiek in. Dat dan ook enthousiast reageert op deze capriolen.