Dit jaar is er één Nijmeegse headliner in het Valkhofpark en het is niet De Staat, Navarone of een andere rockband. Vanavond mag Djordje Petrovic aka Satori de afsluiting van het Arc-podium voor zijn rekening nemen. De house-dj/producer heeft voor het optreden versterking meegenomen in de vorm van ‘The Band From Space’, die zijn debuut maakt op het Valkhof.

Hoewel Djordje uit Nijmegen komt, is hij hier niet veel meer te vinden. Hij reist vrijwel de hele wereld af om zijn muziek te draaien. In vier maanden draaide hij al op vier continenten in meer dan vijftien landen, gisteren stond hij nog in Tunesië. Satori één van de succesvolste muzikale acts uit Nijmegen noemen is dus absoluut geen understatement. Zeker niet met het aanstaande album dat bij Crosstown Rebels uitkomt, het label van Damian Lazarus waar onder andere Jamie Jones en Skream ook werk uitbrachten.

De muziek die we op die plaat kunnen verwachten is nog wel te herkennen als house, maar door de hoeveelheid invloeden die er doorheen worden gemixt, dekt dat de lading niet volledig. Door de toevoeging van sounds uit alle windstreken krijgt de muziek van Satori een bezwerende vibe, die soms nog meer naar jazz dan house neigt.

Samen met zijn Band from Space wordt dit effect alleen maar versterkt. Hoewel Satori al eerder met extra muzikanten speelde, is dit het debuut van het viertal dat hem bijstaat. Door de toevoeging van cello, gitaar, toetsen en drums heeft de act alle recht om zich een band from space te noemen. De toevoeging van de instrumenten is niet zomaar een gimmick om meer gage te kunnen vragen, maar zorgt voor een hele nieuwe dimensie.

HET CONCERT:
Satori & The Band From Space, Valkhof Arc, donderdag 20 juli

HET PUBLIEK:
Op de voorste vijf rijen na gedragen ze zich alsof ze op de Grote Markt staan. Er wordt aan een stuk door gekletst, zonder enige aandacht te schenken aan wat er op het podium gebeurt.

WAS HET GOED:
Als je voor de muziek bent gekomen, zit je bij Satori & The Band From Space zeker goed. Als je gekomen bent om te dansen ben je misschien beter af bij de Voerweg, want het optreden bestaat niet enkel uit makkelijk dansbare houseplaatjes.

(Tekst gaat door onder de foto)

Waar zoveel live-acts van dj’s in het water vallen omdat de toevoeging van instrumenten geen verschil in de uiteindelijke sound maakt, is er van het tegenovergestelde sprake bij Satori. Door zijn band komt zijn muziek tot leven. Helaas lijkt het overgrote deel van het publiek niet gekomen te zijn om aandachtig naar de muziek te luisteren: liever staat men uitgebreid de avonturen van de vierdaagsefeesten en de vakantieplannen te bespreken. Op sommige plekken is het zo rumoerig dat het de band volledig overstemt.

Misschien had een deel van het publiek, dat overigens in groten getale naar het Valkhof is gekomen, een dj-set verwacht. Al weten Satori en zijn band de aandacht ook zelf niet genoeg te trekken: ze zijn vooral op elkaar gericht, waarschijnlijk om de muziek soepel te laten verlopen. Een grotere show of visuals zouden dan ook niet misstaan bij Satori & The Band From Space, zeker niet met de bezwerende muziek die ze heel de avond spelen. Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd, want Satori en zijn band barsten van de potentie.

CV Satori

2011: Into Void 
2015: In Between Worlds
verwacht in 2017: nieuwe plaat op Crosstown Rebels

Het moment:

Halverwege het optreden begint het te regenen. Waar eerder deze week dat een moment was om onderdak te zoeken onder de bomen, lijkt het de bezoekers dit keer niet te deren. Worden ze teveel opgenomen door de muziek om het door te hebben? Of zijn ze zo druk in gesprek dat ze de druppels niet merken?