J. Bernardt is hip! Nog niet eerder deze week was de gemiddelde leeftijd in het Valkhofpark zo laag. Ook was het nog niet eerder zo druk bij een openingsact op het hoofdpodium. J. Bernardt aka Jinte Deprez is dan ook een grote naam. Hij werd bekend als frontman van Balthazar en gooit nu hoge ogen met zijn solo-album Running Days. Krijgt hij halverwege de week het Valkhofpubliek in beweging?

Hoewel het boven de 25 graden is in het Valkhofpark, komt J. Bernardt in een lange trenchcoat het podium op. Die zwiert vanaf opener ‘On Fire’ direct in het rond. Want stil staan, dat kan Jinte Deprez niet. Er lijken losse scharnieren in de heupen van de Vlaamse zanger/gitarist te zitten. Hij slingert over het podium, springt constant op de verhogingen die speciaal op de zijkant van het podium zijn gezet. Zelfs als hij op zijn piano speelt, doet hij dat met heel zijn lichaam.

In de muziek die hij daarbij maakt, is nog steeds duidelijk de Balthazar-vibe terug te vinden. Het is alleen allemaal wat meer elektronisch georiënteerd, mede omdat Jinte live het elektroduo Pomrad meeneemt. Dat maakt de muziek van J. Bernardt wat lichter en dansbaarder dan de nummers van Balthazar. Toch zorgt de groove in combinatie met de typische stem van Jinte ervoor dat de associatie nooit ver weg is.

De muziek van J. Bernardt is het perfecte startpunt voor een avond lang dansen. Degene die daarvoor komt, zit dan ook gebakken: op alle zes de nummers van de setlist is het dansen geblazen. Toch moet het drietal muzikaal wat opwarmen. Dat lijkt vooral aan de nummers te liggen. De eerste drie tracks ‘On Fire’, ‘Calm Down’ en ‘The Question’ zijn muzikaal niet heel interessant en lijken op wat gimmicks na vrij veel op elkaar. Daardoor blijft de spanning in eerste instantie wat uit. Het helpt ook niet mee dat, ondanks zijn losse heupen, Jinte vrij in zichzelf staat te spelen. Het publiek wordt maar weinig meegenomen in de muziek.

HET CONCERT:
J. Bernardt, Valkhof Arc, dinsdag 18 juli

HET PUBLIEK:
Jonger dan de rest van de week. Niet heel vreemd, want J. Bernardt heeft de looks en de tunes om ontzettend hip te zijn.

WAS HET GOED:
Ja, hoewel J. Bernardt elk concert hetzelfde trucje lijkt op te voeren. Zelfde setlist, zelfde momentjes. Maar het werkt: voor je het weet sta je oncontroleerbaar te swingen.

HET NUMMER:
Toch weer ‘The Other Man’. Tijdens de tien minuten durende afsluiter kan je er geld op inzetten dat Jinte het publiek in duikt, een vast onderdeel van de set. Tegelijkertijd weet je ook zeker dat het los gaat, want het is niet mogelijk op het refrein stil te blijven staan.

(Tekst gaat door onder de foto)

Gelukkig komt er een kantelpunt halverwege de set. Met de tweede helft, bestaande uit ‘Running Days’, ‘Wicked Streets’ en ‘The Other Man’ wordt het optreden sterk afgesloten. Er komt meer dynamiek in de nummers, waardoor het allemaal toch nog spannend wordt. Vooral afsluiter ‘The Other Man’ brengt het publiek echt in beweging. Het refrein wordt misschien wel tien keer herhaald, waardoor het nummer wordt uitgestrekt tot een tien minuten durend epos. Met elke herhaling gooit hij meer kolen op het vuur. Als je om je heen kijkt, staat niemand in het goedgevulde Valkhof meer stil.

CV J. Bernardt

2004: Balthazar opgericht
2016: Balthazar kondigt pauze aan
2016: eerste solo-single ‘Wicked Steets’ als J. Bernardt
2017: solo-album Running Days 

Het moment:

Net als de angst halverwege het optreden opkomt dat het wel eens allemaal wat saaier zou kunnen worden dan van tevoren verwacht, zorgt ‘Running Days’ voor de omslag. Dit sluitstuk van de plaat begint als een kleine ballad maar groeit in vijf minuten langzaam uit tot een ronkende, groovende, jazzy track. Het schudt de wat in slaap gesukkelde luisteraar wakker. Vanaf hier alleen maar plankgas vooruit.

Setlist

1. On Fire
2. Calm Down
3. The Question
4. Running Days
5. Wicked Streets
6. The Other Man